Затримання Протасевича: Японія закрила небо для літаків із Білорусі

Затримання Протасевича: Японія закрила небо для літаків із Білорусі

Затримання Протасевича: Японія закрила небо для літаків із Білорусі
. Генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Кацунобу Като. Фото: AP

10 червня уряд Японії вирішив заборонити посадку для літаків авіакомпаній із Білорусі через інцидент в аеропорту Мінська з вимушеною посадкою рейсу Ryanair і затриманням опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Як повідомляє Kyodo News, про це повідомив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Кацунобу Като.

За його словами, уряд також надалі радитиме японським авіакомпаніям уникати польотів над Білоруссю, враховуючи той факт, що дії Мінська, ймовірно, порушили конвенцію про міжнародну цивільну авіацію.

"Ми рішуче засуджуємо вимушену посадку білоруською владою цивільного літака та свавільний арешт конкретного пасажира на борту... Ми вимагаємо негайного звільнення заарештованого журналіста", — заявив Като під час пресконференції.

Читайте також: "Боюся вийти ніким". Мати Софії Сапеги отримала перші листи від доньки

Зазначається, що заборона на прибуття білоруських літаків є символічною, оскільки Японія та Білорусь не мають прямого повітряного сполучення. Водночас найбільша японська авіакомпанія All Nippon Airways Co. вже скористалася рекомендацією Агентства авіаційної безпеки Європейського Союзу щодо уникнення польотів над країною. Інший великий міжнародний авіаперевізник Японії — Japan Airlines Co. заявив, що не має рейсів над Білоруссю.

Що відомо

  • Улітку 2020-го у Білорусі почались масові протести після оголошення результатів виборів президента. Місцеві інформаційні ресурси почали активно висвітлювати події в країні, а також публікували пости із закликами до участі в протестах.
  • Після цього режим Лукашенка почав активно переслідувати учасників акції та журналістів. Станом на травень 2021 року у в'язницях Білорусі перебувають понад три тисячі людей, який правозахисні організації визнали політв'язнями.
  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським через активне висвітлення протестів. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак примусово посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання МВС Білорусі заявило, що Протасевич перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Після затримання Протасевича, ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А ввечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи та закликала звільнити Протасевича і Сапегу.
  • Кабінет міністрів підтримав заборону для білоруських літаків входити в повітряний простір України. Заборона набула чинності опівночі 29 травня.
  • 2 червня білоруський держканал опублікував фільм з фрагментами "свідчень" Протасевича. Перед цим було опубліковано один із фрагментів допиту.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок