Приватизація на Харківщині: що продає Фонд держмайна

Приватизація на Харківщині: що продає Фонд держмайна

Приватизація на Харківщині: що продає Фонд держмайна
. Суспільне Харків

У Харківській області на приватизацію виставлено близько 60 об’єктів. 99% з них об'єкти малої приватизації. Які з них найцікавіші, що продаватимуть цього року та скільки грошей розраховують виручити, в етері "Сьогодні. Головне" розказав начальник регіонального відділення Фонду держмайна Дмитро Безпалов.

Дорогі та "складні" об'єкти

До об'єктів малої приватизації належать об'єкти, чия вартість менша за 250 млн гривень. На Харківщині їх близько 60. До кінця року в Фонді держмайна сподіваються продати до 20 позицій. Серед них — як цілісно майнові комплекси, так і об'єкти нерухомості, каже Дмитро Безпалов.

"У список малої приватизації на найближчу перспективу включено Харківській завод шампанських вин, Новопокровський хлібокомбінат, завод "Радіореле", — розповідає Безпалов.

Приватизація на Харківщині: коли і які об’єкти продаватиме Фонд держмайна
Начальник регіонального відділення Фонду державного майна Дмитро Безпалов. Суспільне Харків

Деякі з об'єктів він називає проблемними. Наприклад, завод "Радіореле", який вже виставляли на аукціон у 2020 році, але так і не продали.

"Проблеми дві — стартова вартість цього об'єкту (близько 80 млн гривень — ред.) та умови, серед яких збереження колективу та діяльності підприємства. Стан підприємства не дуже добрий, тому це відбивається на інвесторах: люди приїжджають та дивляться, але досі не маємо покупця", — розповідає очільник регіонального відділення Фонду держмайна.

Схожа ситуація і на Харківському заводі шампанських вин, але ним цікавляться двоє інвесторів.

"Об'єкт складний, накопичено багато боргів, понад 200 млн гривень, балансова вартість — 70 млн. Планували виставити завод на аукціон наприкінці літа, але є проблема боргів, для потенційного інвестора буде [висунута] умова погашення заборгованостей, це відлякує. Але це не єдина проблема, зараз підприємство не працює, перебуває на стадії банкрутства", — каже Безпалов.

Об'єкти, які найбільше цікавлять інвесторів

Серед найпривабливіших для інвесторів об'єктів, які Фонд держмайна пропонує для приватизації на Харківщині, Дмитро Безпалов називає будівлю на вулиці Сумській, 1, Експертний центр Держпраці, який розміщується за адресами вулиця Чернишевська, 72 та Алчевських, 40/27. Також серед фаворитів — Укрмережпроєкт на Червоношкільній набережній, 2.

"Я вважаю їх цікавими через локації та характеристику об'єктів загалом. Це центр Харкова, в деяких випадках нерухомість може бути не такою цікавою, але потенційна земельна ділянка приваблива, тому цікавляться такими об'єктами. Ми бачимо великий інтерес зі сторони потенційних інвесторів, маємо багато дзвінків", — розповідає Дмитро Безпалов.

Приватизація на Харківщині: коли і які об’єкти продаватиме Фонд держмайна
Будівля єдиного майнового комплексу державного підприємства "Східний експертно-технічний центр Держпраці". Вулиця Алчевських, 40. privatization.gov.ua

За його словами, маєтки, які належать Держпраці, продаються без земельної ділянки під ними.

"Процес приватизації передбачає деякі умови, які майбутній покупець повинен виконати. По-перше, це збереження діяльності підприємства, збереження колективу, іноді — архітектурні умови. Для будівель на Чернишевській та Алчевських архітектурні умови не сформовані, ведемо цю діяльність. Земля під цими об'єктами не продається", — каже Безпалов.

Приватизація на Харківщині: коли і які об’єкти продаватиме Фонд держмайна
Будинок за адресою Сумська, 1 — серед найцікавіших об'єктів приватизації, на думку начальника регіонального відділення Фонду державного майна Дмитра Безпалова. google.com/maps

Стартова ціна єдиного майнового комплексу державного підприємства "Східний експертно-технічний центр Держпраці" — 9,7 млн гривень. Ціну для будівлі на Сумській, де розміщено градусник, сформують за кілька тижнів.

Прибутки від оренди

Минулого року приватизація малих об'єктів на Харківщині принесла державі 45 млн прибутку. Цьогоріч в регіональному Фонді держмайна розраховують продати близько 15 об'єктів та отримати за них 150 млн гривень.

"Продали багато невеличкого майна, спортивний комплекс з басейном, знакових та цікавих об'єктів минулого року не продавали", — розказав начальник регіонального відділення Фонду держмайна.

"Дуже багато транспорту маємо, інженерно-комунікаційні споруди. Транспорт у різному стані", — каже Безпалов.

За його словами, прибуток приносить і оренда державного майна, яке не використовується. На Харківщині вже орендували близько 1200 об'єктів, ще 800 об'єктів чекають орендаторів.

"В Харківській області у 2020 році оренда склала близько 43 млн гривень. У 2021 році ми вже зібрали близько 980 тисяч гривень, до кінця року [підсумкова] цифра має бути більшою, ніж торік", — сказав Дмитро Безпалов.

Читайте також: Навіщо потрібна "велика" приватизація та чи врятує вона економіку. Думка експерта
На початок