Уряд схвалив концепцію програми розвитку української мови до 2030 року. Що вона передбачає

Уряд схвалив концепцію програми розвитку української мови до 2030 року. Що вона передбачає

Уряд схвалив концепцію програми розвитку української мови до 2030 року. Що вона передбачає
. ВВС

Кабінет міністрів на засіданні 19 травня схвалив концепцію державної програми щодо розвитку і функціонування української мови. Програма розрахована до 2030 року. За нею українська мова як державна буде застосовуватись в усіх сферах суспільного життя.

Про це повідомив у особистому Telegram-каналі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Попереду чимало роботи. Фактично, це і поступова зміна ставлення іншомовних людей до української, усвідомлення важливості даного кроку, і надання можливостей для повноцінного переходу. Добровільного переходу. Бо ми у МКІП притримуємося саме лагідної українізації, яка матиме довготривалий ефект. Для досягнення нашої мети потрібно сприяти появі бажанню читати українською, дивитися, розмовляти, співати і розказувати іншим", — написав міністр.

За його словами, програма "достатньо об’ємна" і розрахована на 9 років — на 2022-2030 роки.

Читайте також: Де в Україні найчастіше порушують мовний закон. Відповідає Кремінь

Зокрема вона включає:

  • обов’язкове використання державної мови працівниками органів влади та місцевого самоврядування під час виконання своїх службових обов’язків, недопущення її дискримінації;
  • запуск курсів з вивчення української мови (у тому числі в онлайн-форматі);
  • покращення якості викладання державної мови у закладах освіти;
  • підтримку та популяризацію української мови за кордоном, зокрема створення системи викладання української мови як іноземної;
  • сприяння проведенню наукових досліджень у сфері українського мовознавства та соціолінгвістики, а також української жестової мови;
  • підтримку інновацій та розвитку сучасних культурних індустрій, покращення якості україномовного культурного продукту на телебаченні, радіо, у кіно- та відеомережі;
  • стимулювання дублювання українською мовою творів класики світового кінематографу;
  • подальшу підтримку книговидавничої справи в Україні: видання книг українською мовою, у тому числі перекладної літератури, підвищення конкурентоспроможності української книжкової продукції як на вітчизняному книжковому ринку, так і за межами України.
Читайте також: Обов'язкова українська у сфері обслуговування: кого стосуватимуться нововведення та як поскаржитися

"Вірю, що з часом українська стане монополістом і державною не лише юридично. Її буде чутно скрізь: на вулицях, вдома, на роботі. Свого не цураймось", — резюмував Ткаченко.

Що відомо

  • 16 січня в Україні набула чинності норма статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відтоді державна мова стала обов’язковою до використання в усіх сферах обслуговування.
  • За перший тиждень дії нової мовної норми до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян щодо недотримання закону про мову.
  • Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повторно звернувся до генпрокурора Ірини Венедіктової щодо скасування рішення Миколаївської міськради про надання російській мові статусу регіональної.
  • 24 березня суд визнав протиправним рішення облради про визнання російської мови регіональною мовою на території Запорізької області.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок