"Є певні збої". Заступник голови ХОДА — про COVID-ситуацію на Харківщині

"Є певні збої". Заступник голови ХОДА — про COVID-ситуацію на Харківщині

"Є певні збої". Заступник голови ХОДА — про COVID-ситуацію на Харківщині
. Суспільне Харків

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк 29 квітня був гостем розмовної студії "Сьогодні.Головне". Чиновник визнав, що в медичній системі регіону "є певні збої", прокоментував ситуації, коли пацієнтам з низькою сатурацією відмовляли в госпіталізації, а також дав попередні прогнози щодо можливого виходу регіону з "червоної" зони. Далі найголовніші тези розмови.

Про можливий вихід з "червоної" зони

Є певні критерії й, якщо вони перебільшені, автоматично наша область визначається як "червона" зона. В ті дні, які ви згадуєте (11 і 13 квітня — ред.), було 280 госпіталізацій на день, після цього — 170, 130, 140. Поступова ця ситуація спадає.

Ті обмеження, які є і реалізуються — обмеження проведення відповідних заходів, переведення на дистанційне навчання, максимальна пропозиція працювати у дистанційному форматі — дають певні результати, тому ці обмеження дають нам можливість зупинити, стабілізувати ситуацію щодо розповсюдження хвороби.

"Є певні збої".
Суспільне Харків

Я не скажу, що ми дуже швидко рухаємося, але певна динаміка щодо зниження показників, які є критичними для нас, зменшується. По деяких показниках ми вже нижчі того рівня. Ми маємо в цих показниках прожити певний період, щоб було прийнято рішення про вихід Харківської області з "червоної" зони.

Про ліжка та кисень

На сьогодні було 3119 пацієнтів, які перебували на ліжках по всіх лікарнях на території області. Фактично у нас місць у стаціонарі — 4051 ліжко. Загалом госпітальна база — 5061 ліжко. Є певне зростання госпітальної бази.

Госпітальна база — це перелік лікарень, які визначені як опорні, де розташовані відділення лікування хворих на COVID, визначена відповідна кількість бригад, які працюють з цими пацієнтами, є можливість розгорнути потоковий кисень або концентратори. На сьогодні ми забезпечені цим 100%, або навіть перебільшено цей відсоток шляхом того, що ми поступово збільшуємо кількість місць саме з потоковим киснем.

"Є певні збої".
Суспільне Харків

Мене часто-густо "тролять" за ті речі, які я кажу, але ми робимо, ми додаємо ліжка саме з потоковим киснем. Є 300 нових, це не мінус 300, це нові сучасні ліжка. Зараз ми працюємо, будуть ще кількасот, які додадуться. Кисневі бочки приїхали, ми розраховуємо, що кожна бочка може забезпечити по сотні точок доступу до потокового кисню.

"Є певні збої".
Суспільне Харків

Я думаю, що міська влада знайде можливість розширити кількість ліжок. Ми зараз навіть обговорюємо можливість залучити нові лікарні до цієї роботи. Але хочу сказати: сьогодні в нас стоїть завдання, щоб у нас працювала система.

Ми не розуміємо, скільки разів буде така хвиля і як зміниться, як буде мутувати сам вірус, чи прийде новий штам до нас. Ми маємо сьогодні напрацювати ті лікарні, які будуть перепрофільовані повною мірою під COVID. Вони мають бути забезпечені потоковим киснем на 100%, вони мають бути забезпечені бригадами відповідними. Буде в планах додаткове розгортання ліжок.

Про випадки відмови госпіталізувати

Я почув, що сам лікар рекомендує звернутися до волонтерів. Це свідчить про те, що є певні збої в системі надання медичної допомоги. Не може лікар зняти з себе відповідальність, передати хворого в руки волонтера, щоб той шукав місце в комунальних закладах. Треба розбиратися, чому саме так. До нас всіх звертаються, сам реагую на виклики. Саме тому напрацювали сьогодні конкретні речі, аби людина не чекала вдома до сатурації 30, аби людина знала, як їй звернутися до свого сімейного лікаря.

Читайте також: Чотири години у швидкій: у Харкові пацієнтку з COVID не брали до лікарні

В мене є прохання до людей: коли виникають такі випадки, щоб ми адекватно на них реагували, нас інформувати, у будь-який зручний спосіб.

Те, що виникають питання щодо завантаженості або перевантаженості ліжок, особливо це відчувалося на пікових показниках, і ми це бачимо, ми це розуміємо. І саме тому наша робота була, щоб розширити якомога більше і ліжок госпітальної бази, які потенційні, і якомога більше ліжок забезпечити потоковим киснем.

Читайте також: "Швидка поспівчувала": як харків'янка шукала концентратор для родичів

В цю хвилю усі люди, які госпіталізуються, є пацієнти кисневозалежними. І цю проблему розуміють сьогодні на всіх рівнях влади. Саме тому наше першочергове завдання — надати людям можливість, потрапляючи до лікарень, бути госпіталізованими в адекватні умови, і щоб вони отримали кисневу терапію в повному обсязі. Але, знову ж таки, питання: в якому стані й в який час. На другому рівні (надання медичної допомоги — ред.) все працює. Інша річ, що в нашій тримільйонній області не буде три мільйони ліжок. Відповідальність починається з себе.

Про роботу первинної ланки

Ми бачимо, що люди потрапляють (до лікарень — ред.) у важкому стані, але їх лікували до цього, як хто розумів ситуацію. І вони отримували й антибіотики, коли вони, може, були не потрібні, і гормональні препарати, і ін'єкційні. Дуже складно лікувати лікарям вже під час госпіталізацій. Довше людина перебуває на ліжку, безумовно, тому й виникає це перевантаження.

"Є певні збої". Заступник голови ХОДА — про COVID-ситуацію на Харківщині
Суспільне Харків

Про лікарні "Укрзалізниці"

Ми підтримуємо лікарні "Укрзалізниці", ті дві бочки, які ми планували встановити у себе в комунальних підприємствах, [віддали їм]. Все ж таки це наша госпітальна база, цим лікарням потрібна допомога, і ми передаємо їм з правом користування ці бочки, щоб вони розгортали кисневі траси. У пана Лещенка головний лікар Харківської лікарні на залізничному транспорті №1 Віктор Лещенкороботи тривають, скоро будуть на фінальній стадії. В іншій залізничній лікарні роботи розпочаті. Тиждень – запустимо одну лікарню, два – іншу, паралельно працюємо в обласних лікарнях.

Що відомо

На початок