"Кількість дзвінків збільшується". Як на Харківщині працюють "гарячі" COVID-лінії

"Кількість дзвінків збільшується". Як на Харківщині працюють "гарячі" COVID-лінії

"Кількість дзвінків збільшується". Як на Харківщині працюють "гарячі" COVID-лінії
. Суспільне Харків

Проконсультуватися щодо COVID-19 жителі Харкова та області можуть цілодобово: в регіоні працюють три спеціалізовані "гарячі" лінії. Про що найчастіше питають та як оператори можуть допомогти хворим, Українському радіо Харків розповіли відповідальні за роботу колцентрів.

"Гаряча" лінія при обласній інфекційній лікарні: консультацій як лікуватися не дають

"Гаряча" лінія при інфекційній лікарні працює з квітня 2020 року. Ті, хто відповідають на дзвінки, поєднують телефонні консультації зі своєю основною роботою.

"Чергові лікарі та медичні сестри відповідають на питання на своїй зміні", — каже завідувачка приймального відділення обласної інфекційної лікарні Світлана Молокова.

Консультацій по телефону відносно стану здоров'я в лікарні не дають, розповідає Молокова.

"Перше питання: що робити, якщо лихоманка, підйом температури або якщо позитивний тест. Що робити коли кашель, якщо первинка не приймає. Як бути, якщо пневмонія на рентгені; куди бігти, що робити, як хворієш довго, коли в лікарню не беруть. Ще питають про місця і чи можна приїхати, привезти хворого", — додає лікарка Світлана Молокова.

За словами головного лікаря закладу Павла Нартова, кількість дзвінків останніми днями збільшилася, за добу надходить до 12 звернень.

Як звернутися: (0572) 97-60-13.

"Гаряча" лінія Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: "Як зрозуміти, що це COVID?"

1611 дзвінків отримали оператори "гарячої" лінії за час її роботи з 5 березня 2020 року. За останні 3,5 місяці на лінію при Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надійшло 639 дзвінків, каже директор Центру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта.

"Чи є місця, куди звернутися, якщо немає угоди з сімейним лікарем, де можна пройти обстеження, скаржаться на симптоми, питають, як зрозуміти чи це COVID та як лікуватися", — розповідає про найпоширеніші теми звернень Забашта.

Відповідають людям чергові лікарі. Зараз дзвінків побільшало, розповідає лікарка екстреної медичної допомоги Оксана Панчошна:

"Зазвичай телефонують, коли з'являються перші симптоми, але буває, що і звертаються, коли довго хворіють і тоді ми радимо звертатися до "швидкої" і госпіталізуватися".

Як звернутися: (057) 712-45-00.

Лінія обласного центру громадського здоров’я: почали приймати заявки на вакцинацію

За добу до колцентру звертаються до 35 людей, каже завідувачка відділу моніторингу здорового способу життя Харківського обласного центру громадського здоров’я Олеся Лапта. Станом на 23 квітня колцентр обробив 443 звернення з початку року.

На лінії працюють троє фахівців, вони обробляють звернення жителів Харківщини, які надходять на всеукраїнську гарячу лінію COVID-info (0-800-60-20-19). Із заявником мають зв'язатися впродовж доби.

"Найчастіше ми скеровуємо до сімейного лікаря", — каже Олеся Лапта.

Минуло тижня в колцентрі почали приймати заявки на вакцинацію. Також консультують, якщо є проблеми з додатком "Дій вдома", каже Лапта.

Як звернутися: (057) 705-31-52. Лінія працює в будні з 9:00 до 18:00.

Що відомо

  • Про наміри запустити роботу "гарячих ліній" 9 квітня сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк.
  • "Гарячі лінії" при обласній інфекційній клінічній лікарні та Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" працюють з весни 2020 року.

На початок