На реінтеграцію молоді з ТОТ спрямують 130 мільйонів гривень

На реінтеграцію молоді з ТОТ спрямують 130 мільйонів гривень

На реінтеграцію молоді з ТОТ спрямують 130 мільйонів гривень
. Суспільне Миколаїв

130 млн гривень буде спрямовано на реінтеграцію молоді з тимчасово окупованих територій. Відповідну бюджетну програму було затверджено 21 квітня 2021 року, на засіданні Кабінету Міністрів України.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За словами заступниці Міністра Інни Драганчук, дана бюджетна програма сприятиме розв'язанню проблеми реінтеграції та дозволить створити відповідні умови для мотивації молоді з ТОТ переїхати до інших регіонів України та стати повноцінними носіями української ідентичності та європейських цінностей.

За даними МінТОТ, ці бюджетні кошти будуть спрямовані за такими напрямами:

1) проведення безоплатного навчання на курсах з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти молоді, яка у поточному навчальному році завершила здобуття повної загальної середньої освіти і проживає на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, тимчасово окупована АР Крим та м. Севастополь;

2) реалізація проєктів та здійснення заходів, спрямованих на особистісний та патріотичний розвиток молоді;

3) організація програм, спрямованих на збереження, дослідження, розвиток та популяризацію культурної спадщини, культурних цінностей, історії, мов, літератур, різних видів та жанрів мистецтв, зокрема корінних народів України;

4) організація інформаційних, комунікаційних кампаній, реалізація проєктів, здійснення культурно-мистецьких, спортивних та інших заходів, у тому числі фестивалів, змагань, спрямованих на інтеграцію молоді;

5) організація консультацій, конференцій, форумів та засідань за круглим столом, у тому числі із залученням українських та міжнародних експертів;

Нагадаємо, що цьогоріч Мінреінтеграції планує запустити пілотний проєкт, який передбачає проведення курсів з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти для молоді з ТОТ зі стипендіальним забезпеченням.

Читайте також: Як абітурієнтам з ТОТ вступити до вишу за спрощеною процедурою. Оприлюднено інструкцію

Що відомо

  • Прожитковий мінімум з 1 січня 2021 року складає 2 189 грн, а з 1 липня становитиме 2 294 грн
  • У березні цього року Мінреінтеграції презентувало проведення підготовчих курсів зі стипендіальною підтримкою для молоді з тимчасово окупованих територій.
  • 3 липня Верховна рада скасувала ЗНО для абітурієнтів з окупованих територій ОРДЛО.
  • Раніше вступ за квотою був передбачений лише для вступників з тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.
  • Кабінет міністрів оприлюднив умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році.
  • На Донеччині два університети готуватимуть до вступу молодь з окупованих територій.
  • Міністерство освіти та науки України опублікувало наказ про затвердження умов вступної кампанії на 2021 рік. Вона розпочнеться в липні й більшість абітурієнтів зможуть подати заяви через інтернет.
  • У лютому 2021 року Міносвіти запровадило пілотний проєкт безоплатних підготовчих курсів для дітей з тимчасово окупованих територій при вступі до вишів.
На початок