У МОЗ України прокоментували застосування в Японії препарату від артриту для лікування COVID-19

У МОЗ України прокоментували застосування в Японії препарату від артриту для лікування COVID-19

Ексклюзивно
У МОЗ України прокоментували застосування в Японії препарату від артриту для лікування COVID-19
. Інфекціоністка Ольга Голубовська. Фото: УНІАН

Японія схвалила у середу, 21 квітня, препарат "Баріцитиніб" від ревматоїдного артриту для лікування коронавірусної хвороби COVID-19. За словами інфекціоністки, членкині медичної ради при Міністерстві охорони здоров'я України Ольги Голубовської, наразі в Україні цього препарату ще немає, однак не виключено, що схеми терапії будуть розширюватися.

Про це вона розповіла у коментарі Суспільному.

"У нас його в Україні немає. Він не зареєстрований, наскільки я знаю. У США з минулого року застосовують його при екстреному лікуванні... Він використосується разом з "Ремдесивіром" для тих хворих, які не можуть отримувати з різних причин глюкокортикостероїдиГлюкокортикостероїди — клас стероїдних гормонів, що зв'язуються з глюкокортикоїдним рецептором, присутнім у більшості клітин хребетних. Вони є частиною механізму зворотного зв'язку імунної системи, що зменшує імунну відповідь (запалення).. І з дуже хорошими результатами...При чому, мова йде про літніх людей", — зазначила Голубовська.

За її словами, ревматологічні препарати використовуються для лікування хворих з системними захворюваннями і цілком не виключено, що "схеми терапії в Україні будуть розширюватися, тому що подібних препаратів дуже багато”.

Читайте також: МОЗ України змінило протокол лікування хворих на COVID-19

Як приклад Голубовська говорить про "Тоцилізумаб", який теж застосовується для лікування ревматоїдного артриту. Вона переконана, що критика від "горе-експертів" лікування ним коронавірусної хвороби необгрунтована. Голубовська також наголошує, що розкритикований протокол МОЗ із лікування COVID-19 "створений профільними професорами".

“Нам потрібно використовувати світовий досвід. Ба більше, ми можемо свій досвід використовувати... Але у нас склалась ситуація, коли наші експерти не мають права голосу. Поки буде така ситуація... є протокол Степанова (глави МОЗ Максима Степанова — ред.) — перший нормативний документ за багато років”, — додала інфекціоністка.

Вона додає, що при лікуванні таких важких хвороб як COVID-19 — фахівців не можна обмежувати, з огляду на масштаб проблеми пандемії.

Що відомо

  • Станом на ранок 23 квітня в Україні було зареєстровано 14 277 нових випадків COVID-19, від хвороби одужали понад 18 тисяч людей.
  • 14 квітня Міністерство охорони здоров’я змінило розподіл карантинних зон в Україні. Відповідно до нього, у "червону зону" включили 11 областей та Київ.
  • Уряд продовжив карантин до 30 червня і закликав українців на Великдень лишатись вдома.
  • У НАН прогнозують найближчими днями зниження смертності від COVID-19. Водночас на кінець квітня та початок травня прогнозується, що середня кількість нових випадків дорівнюватиме 11 тисячам.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що не планують вводити додаткові обмеження на Великдень. Водночас він закликав українців дотримуватися правил безпеки.
  • До України 23 квітня прибула партія у 367,2 тисячі доз вакцини AstraZeneca, вироблена у Південній Кореї. Це друга партія вакцин, яку Україна отримує в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок