"Справа Василя Стуса": суд зобов’язав Медведчука сплатити видавництву 140 тисяч гривень

"Справа Василя Стуса": суд зобов’язав Медведчука сплатити видавництву 140 тисяч гривень

"Справа Василя Стуса": суд зобов’язав Медведчука сплатити видавництву 140 тисяч гривень
. УНІАН

Київський апеляційний суд постановив стягнути з народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука компенсацію на користь видавництва Vivat щодо розгляду справи про заборону поширення книги журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” у розмірі майже 140 тисяч гривень.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив адвокат Кіпіані В'ячеслав Якубенко.

"Апеляційний суд задовольнив заяву видавництва Vivat і додатковою постановою стягнув з Медведчука 139,5 тисячі гривень, витрачених видавництвом на правову допомогу в апеляційній інстанції. Тепер це спір про гроші", – зазначив адвокат.

На переконання Якубенка, Віктор Медведчук не поступиться грошима та подасть касаційну скаргу на рішення суду.

У коментарі Суспільному Вахтанг Кіпіані підтвердив інформацію про судове рішення та зазначив, що ця сума має бути відшкодована на користь видавництва.

"Це відшкодування стосується видавництва. Мені Медведчук винен 780 гривень згідно з рішенням апеляційного суду, яке було два тижні тому. Якщо він подасть касацію, побачимо, що буде у Верховному суді", – зауважив він.

При цьому у видавництві Vivat Суспільному розповіли, що суд задовольнив рішення позивача лише частково.

"З приводу того, задоволені чи ні – витрати наші були більші. Але принаймні це – краще, ніж нічого", –

"Справа Василя Стуса": суд зобов’язав Медведчука сплатити видавництву 140 тисяч гривень
"Справа Василя Стуса": суд зобов’язав Медведчука сплатити видавництву 140 тисяч гривень. Видавництво Vivat

Відповідно до судового рішення, яке опинилося у розпорядженні Суспільного, з огляду на складність викладення повного змісту постанови, його повний текст буде оприлюднений за п’ять днів. При цьому Віктор Медведчук матиме 30 днів на оскарження судового рішення.

Адвокат Віктора Медведчука відмовився прокоментувати Суспільному судове рішення.

Що відомо

  • Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла в друк у травні 2019 року. У вересні народний депутат Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити розповсюдження книжки "у будь-який спосіб на будь-якій території". Позивач вважає, що у дев'яти епізодах книги містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.
  • 19 жовтня 2020 року Дарницький районний частково задовольнив позов Медведчука: визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність. "Три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди", — повідомив адвокат Кіпіані В'ячеслав Якубенко.
  • 19 березня Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані та скасував рішення суду першої інстанції, яким автора та видавництво зобов'язували видалити з книги інформацію про Медведчука. З позивача стягнули 768 грн на користь харківського видавництва, аналогічну суму він має сплатити на користь автора.

Читайте також

Дозволений Стус: суд дозволив згадувати у книжці Кіпіані Медведчука

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок