"Міну знайти, як голку в копиці сіна". Скільки років потрібно на розмінування Донбасу

"Міну знайти, як голку в копиці сіна". Скільки років потрібно на розмінування Донбасу

"Міну знайти, як голку в копиці сіна". Скільки років потрібно на розмінування Донбасу
. Данська група з розмінування

Сьомий рік саперні групи Збройних сил та ДСНС метр за метром прочісують поля в пошуках вибухівки. За даними Міноборони, станом на 2019 рік замінованих територій було близько 700 тисяч гектарів. Від початку 2021 року вдалося розмінувати понад 450 га. Як працюють сапери на Луганщині спостерігали кореспонденти Суспільного.

Розмічену територію спеціаліст у бронежилеті та шоломі сканує металошукачем. Коли прилад спрацьовує, сапер по рації доповідає керівництву. Отримавши команду, знахідку маркують спеціальним прапорцем і переносять у ящик.

"Приїжджає вантажний автомобіль, це завантажується  та знищується на підривному майданчику. За один день було виявлено дві осколкові гранати ВОГ-17, один 20 мм снаряд, та граната РГД-5", — розповідає начальник відділення спеціальних вибухових робіт ДСНС Луганщини Олександр Павленко.

"Міну знайти, як голку в копиці сіна". Скільки років потрібно на розмінування Донбасу
Сапери працюють 6 днів на тиждень. Скріншот, Суспільне

У планах саперів до кінця року розмінувати 200 гектарів території Луганської області, говорить Павленко. Щоб встигнути працюють по 6 днів на тиждень. Допомагають розміновувати території й демінери міжнародних гуманітарних організацій. Вони працюють на відстані 7-15 кілометрів від лінії розмежування. Робота демінерів, на відміну від тієї, що виконують сапери, полягає тільки у виявленні вибухівки.

За попередніми оцінками фахівців, площа районів, які містять забруднені мінами і вибухонебезпечними залишками війни ділянки, становить майже 7 тис. км2 на підконтрольній території та орієнтовно 14 тис. км2 на окупованих територіях Донецької, Луганської областей та АР Крим. З початку 2020 року сапери ЗСУ знешкодили 14 503 вибухонебезпечних предметів та перевірили 346 га території.

Кожна знахідка, це чиєсь життя

Чотири роки демінером себе називає Олександр Мальцев. До лав Данської групи з розмінування колишній залізничник вступив у 2017-му. Тоді, знань та навичок чоловік не мав, щоб вийти на пошуки вибухівки, він пройшов місячну підготовку. Демінери працюють за чіткою інструкцією: спочатку розмічують прапорцями територію на квадрати, далі метр за метром спеціальними детекторами сканують кожний клаптик землі.

"Міну знайти, як голку в копиці сіна". Скільки років потрібно на розмінування Донбасу
ТМ-62, протитанкова міна. Суспільне, скріншот

"Міну знайти, як голку в копиці сіна. Якщо демінер знаходить вибухівку, він зупиняється, підіймає руку і кричить: “Міна!” Після ідентифікації предмета усі відходять на безпечну відстань. Наше керівництво зв’язується з саперними групами, вони приїжджають і утилізують вибухівку", — розповідає Мальцев.

Одна група складається з 9 людей. Обов’язково в супроводі є парамедик. Демінери працюють із детекторами, що сканують землю в радіусі 4-6 метрів навколо.

"Найчастіше стикаємося із протипіхотними і протитанковими мінами, оскільки вони можуть бути на полях. Також трапляються ручні та вистрілювані гранати, залишки від снарядів", — розповідає демінер.

"Міну знайти, як голку в копиці сіна". Скільки років потрібно на розмінування Донбасу
Магнітометр для детектора Ebinger. Данська гуманітарна група

За його словами, демінери проходять постійно підготовку. Розмінування проводять у захисті: візор на обличчя, бронежилет та шолом: "Мета - дійсно зробити все можливе, щоб до міни дістатися раніше, ніж це зробить дитина чи люди, які користуються полями, обробляють їх і збирають врожай. Є маленькі діти в мене. Не хотілося б щоб вони кудись поїхали відпочивати, а знайшли вибухонебезпечний предмет. Дуже цього не хочу".

Просто не встиг злякатись

Торік тракторист Олександр Попов обробляв землю у Станично-Луганському районі і наїхав на міну. Поранень, каже, не зазнав, а от сліди від осколків досі видаються на тракторі.

"А вийшло так, що на поле заїхав, може, гектара півтора-два зробив, потім стався вибух і відповідно... як сказати, злякався? Просто не встиг, злякатися не встиг", — розказує Попов.

21 березня на вибуховому пристрої підірвався житель села Трьохізбенка Андрій Дулін. Разом із товаришами чоловік вантажив дошки.

"Залишився останній ряд, я дошку підняв одну - і вона "бух"! Все пішло по нозі, по руці. Контузило, я впав, сапер відразу сказав, це Ф-1Ручна осколкова граната Ф-1. За уламками визначив. Була без чеки закладена, дошкою притиснута",  — розказав Дулін.

За словами чоловіка за 2 кілометри від села є замінований ліс. Про нього місцеві знають і обходять стороною.

Розмінувати території можна за 3-5 років

Військовий експерт Олег Жданов зазначив, що площа замінованих територій на Донбасі збільшується. Почати розміновувати нейтральну смугу неможливо через те, що там працюють ворожі снайпери. До того ж бойовики застосовують новий дистанційний метод мінування.

"Те що ми можемо контролювати і розмінувати — ми розміновуємо. Ту територію ми не контролюємо і що там відбувається - сказати важко. Українська сторона мінує територію поблизу позицій. Це все за правилами ведення війни. Військові таким забезпечують недоторканість наших позицій", — каже Жданов.

За словами Жданова, полегшити процес розмінування мав би обмін картами замінованих територій. Українська сторона їх передала спостерігачам з ОБСЄ, а от бойовики, розповідає Жданов, цю вимогу ігнорують. Скільки ж років і грошей може знадобитися для розмінування територій, каже експерт, вирахувати складно.

"Якщо ми будемо робити це власними силами: МНС і ЗСУ, то ми можемо і 10 і 15 років розміновувати. Якщо держава оголошує держава оголошує програму, щодо розмінування, оголошує цю територію зоною гуманітарної катастрофи, запрошує міжнародних фахівців то ми за 3 - 5 років, можемо зачистити кожен квадратний метр", — додав експерт.

На початок