NFT-токени можуть бути загрозою для екології через "сміховинно велике" споживання електроенергії

NFT-токени можуть бути загрозою для екології через "сміховинно велике" споживання електроенергії

NFT-токени можуть бути загрозою для екології через "сміховинно велике" споживання електроенергії
.

Архітектор Кріс Прехт відмовився від продажу цифрових артоб'єктів у форматі NFT через те, що майнінг токенів занадто шкодить навколишньому середовищу – про це повідомляє видання Dezeen. У своєму Instagram-відео Прехт підкреслив, що NFT дає художникам чудову можливість заробітку, але залишають після себе "жахливо" великий вуглецевий слід.

Архітектор хотів створити 300 токенів: по 100 одиниць для кожного з 3 створених творів, присвячених пандемії та ідеям нового світу. Але на виробництво тільки 1 з 300 токенів знадобилося б стільки електроенергії, скільки Прехт зазвичай споживає за місяць, а для виробництва всіх токенів – за 20 років.

Тому Прехт вважає, що NFT можуть представляти серйозну загрозу для навколишнього середовища, адже для створення токенів комп'ютерам потрібна величезна кількість енергії.

З Прехтом згоден художник Memo Akten: він провів власні обчислення щодо криптовалюти ефіріум (Ethereum), яку використовують для покупки та продажу NFT, і вважає її вуглецевий слід "сміховинно великим". За підрахунками платформи Quartz, протягом свого життєвого циклу стандартний NFT-токен виділить 211 кілограмів CO2.

Попри явні недоліки NFT, Кріс Прехт визнає, що це перспективна сфера і нове джерело доходу для невеликих творчих студій та незалежних авторів, а також спосіб привернути увагу до своїх творів онлайн, щоб зібрати гроші на фізичну реалізацію проєктів. "Ми живемо в епоху ефективності та прибутковості, а креативність ще недостатньо цінується", – сказав архітектор.

Останній час ЗМІ часто повідомляють, як на найпрестижніших аукціонах світу продаються за сотні тисяч та десятки мільйонів доларів твори мистецтва, які існують лише у віртуальному світі.

Наприклад, аукціонний будинок Christie's продав роботу "Everydays: The First 5000 Days" (Кожен день: перші 5000 днів) художника Майка Вінкельмана, відомого як Beeple, за $69,3 мільйона. Канадська співачка Grimes продала колекцію з 10 різних об’єктів на аукціоні Nifty Gateaway за пів години, отримавши 6 мільйонів доларів.

Читайте також

Ринок цифрового мистецтва: як він працює і чи зможуть на ньому розбагатіти українські художники

Міжнародний день захисту озонового шару. Як озон захищає людство, яке його знищує

Тренд на еко. Як люди намагаються подружити природу та місто

На початок