Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ. Що це значить

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ. Що це значить

Оновлено
Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ. Що це значить
. Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України. Проте в Центрі політико-правових реформ кажуть, що, з правової точки зору, це нічого не значить.

Відповідний указ від 27 березня опублікований на офіційному сайті президента.

У документі зазначається, що "окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України". Також Зеленський скасував президентський указ від 17 вересня 2013 року про призначення суддею КСУ Олександра Касмініна.

Згодом у пресслужбі Офісу президента повідомили, що відповідні рішення ухвалені за результатами аудиту указів Януковича, що був призначений на засіданні Ради національної безпеки та оборони.

"Обидва ці укази мною скасовані. Вказані особи можуть відправлятися на заслужений відпочинок. Якщо є тижні, коли не відбуваються засідання РНБО, це зовсім не означає, що особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитись і спати спокійно", – заявив Зеленський.

Хто такий Касмінін

Олександр Касмінін народився 10 січня 1966 року в селі Куми Карлівського району на Полтавщині. Трудову діяльність розпочав у 1983 році — працював слюсарем, водієм Ланнівського цукрового комбінату. У 1990 році закінчив Харківський юридичний інститут імені Ф. Е. Дзержинського. Після цього працював стажистом помічника прокурора, помічником прокурора прокуратури Семенівського району Полтавської області, слідчим прокуратури Диканського району Полтавської області.

У 1993-1999 роках був суддею Диканського районного суду, з 1999 року по 2006 рік — суддею апеляційного суду Полтавської області, у 2006-2011 роках — заступником голови цього суду. У березні 2011 року Касмінін обійняв посаду голови апеляційного суду Полтавської області. 17 вересня 2013 року указом тодішнього президента Віктора Януковича він був призначений суддею Конституційного Суду України.

Що значить скасування указів

Як повідомив Суспільному голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, з правової точки зору, скасування указів нічого не означає.

"Конституція чітко встановлює, хто може звільнити суддю Конституційного суду — це тільки Конституційний суд. По-друге, з правової точки зору взагалі указ чи будь-яке рішення про призначення когось на посаду фактично вичерпує себе в той момент, коли воно виконується, коли людина обіймає посаду. Після цього, якщо людину треба звільнити з посади, то є інші норми про те, як вона звільняється, ким звільняється", — пояснив експерт.

Він заявив, що скасовувати вже виконані укази — це "абсолютно неправова і неконституційна дія".

"Фактично, ми рухаємося по спіралі, повністю нівелюючи правові засади нашої держави, нехтуючи Конституцією. Я б усіх закликав просто зупинитися в цьому, припинити, як суддів — виносити дивні рішення, так і президента — порушувати Конституцію проти суддів", — наголосив Коліушко.

Що відомо

  • 28 грудня голову Конституційного суду Олександра Тупицького викликали до Офісу генпрокурора для вручення підозри у кримінальному провадженні. Тупицький на виклик не з'явився. Через це Офіс Генпрокурора зробив подання до президента щодо відсторонення Тупицького від посади очільника КСУ.
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького на два місяці. Згодом Конституційний суд оприлюднив заяву, в якій назвав це рішення неконституційним і заявив, що Тупицький продовжить працювати на посаді.
  • Судді Конституційного суду на зборах прийняли заяву через відсторонення Зеленським Тупицького.
  • Конституційний суд повідомляв, що голова КСУ Олександр Тупицький разом з дружиною та сином відпочиває в Об'єднаних Арабських Еміратах за понад 242 тисячі гривень.
  • 19 січня працівники Управління державної охорони не допустили голову Конституційного суду Олександра Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету. Тупицький написав заяву до поліції через перешкоджання виконанню ним своїх службових обов’язків.
  • 20 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки звернувся до КСУ з проханням оцінити, чи підходить його голова Олександр Тупицький за критерієм посади "високі моральні якості".
  • Голова Конституційного суду Олександр Тупицький не зміг оскаржити у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про відсторонення його від посади.
  • 2 березня Національне агентство із запобігання корупції подало до суду протоколи на голову КСУ Олександра Тупицького через конфлікт інтересів у справі е-декларацій.
  • 26 березня голова НАЗК склав новий адмінпротокол щодо відстороненого судді Конституційного Суду України Олександра Тупицького через його втручання у розклад засідань КСУ.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок