Уряд схвалив створення аеромедичної авіації. Для чого вона потрібна

Уряд схвалив створення аеромедичної авіації. Для чого вона потрібна

Уряд схвалив створення аеромедичної авіації. Для чого вона потрібна
. Ілюстративне фото: pixabay

Кабінет міністрів схвалив створення аеромедичної авіації в Україні, за допомогою якої країною транспортуватимуть органи для трансплантації.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 17 березня.

"Урядом підтримано ініціативу МВС щодо створення разом з МОЗ системи аеромедичної евакуації та транспортного забезпечення трансплантології", — повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Twitter.

За його словами, з 1 квітня 2021 року розпочнеться впровадження у аеромедичної авіації у 7 районах Львівщини, з 1 травня — у 8 районах Київщини та самому Києві, а надалі проєкт пошириться всією країною

Згодом заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив у Facebook, що 17 березня гелікоптер рятувальників транспортував до Інституту серця пацієнта після трансплантації.

"На відео приліт гелікоптера ДСНС, який привіз із Запоріжжя 38-річного пацієнта, якому вчора вночі (16 березня — ред.) бригада хірургів під керівництвом Бориса Тодурова здійснила пересадку донорського серця. Це була 11 пересадка серця в Україні", — розповів Геращенко.

За його словами, МВС України силами придбаних у Франції 55 вертольотів Eurocopter забезпечить максимально швидке доставлення бригад лікарів, донорських органів людей, які постраждали у ДТП із важкими наслідками. Заступник міністра додав, що спочатку ця система запрацює у Києві, Львівській та Черкаській областях, а після на всій території України.

Що відомо

  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що з початку 2021 року в Україні було зареєстровано 54 трансплант-координатори. За даними МОЗ, в Україні має бути не менше, ніж 500 таких спеціалістів.
  • Міністерство охорони здоров'я затвердило новий статус, за яким київська клініка "Охматдит" зможе надавати лабораторні діагностичні послуги з трансплантації не лише дітям, а й дорослим.
  • Степанов повідомив, що з початку 2021 року в Україні було зареєстровано 54 трансплант-координатори. За даними МОЗ, в Україні має бути не менше, ніж 500 таких спеціалістів.
  • Кількість центрів трансплантації кісткового мозку в Україні у 2020 році зросла вдвічі та становить шість медичних установ. МОЗ планує значно збільшити кількість трансплантацій у 2021 році.
  • В Україні з 1 січня запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин, яка поєднує донора та реципієнта.
  • Кабінет міністрів затвердив порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію та вивезення їх за межі митної території. Це має налагодити систему трансплантації в Україні.
  • Раніше Степанов заявив, що за два роки в Україні робитимуть трансплантацію органів у багатьох містах країни.

Читайте також

Чи можна літати на бортах середини XX століття та в якому стані українська авіація. Пояснює експерт

Авіація США регулярно патрулюватиме українське небо – ЗСУ

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок