Трансплантація в Україні: уряд врегулював порядок перевезення органів

Трансплантація в Україні: уряд врегулював порядок перевезення органів

Трансплантація в Україні: уряд врегулював порядок перевезення органів
. Facebook / Львівська клінічна лікарня швидкої меддопомоги

Кабінет міністрів затвердив порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію та вивезення їх за межі митної території. Це має налагодити систему трансплантації в Україні.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 5 серпня.

Згідно із пояснювальною запискою, рішення врегульовує перевезення анатомічних матеріалів людини по Україні та вивезення їх за кордон, забезпечує стандарти якості та безпеки під час перевезення, забезпечує супровід спеціалістом державної установи у сфері трансплантації під час транспортування.

Раніше в Україні була відсутня налагоджена система трансплантації органів від мертвого або неродинного донора.

Що відомо

  • МОЗ планує запустити з 1 січня 2021 року Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ) в Україні.
  • Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що за два роки в Україні робитимуть трансплантацію органів у багатьох містах країни.
  • У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше провели трансплантацію серця у ніч проти 4 липня. Операція тривала майже 8 годин. За останні 15 років — це третя трансплантація серця в Україні. Дві таких операції провели у Ковелі Волинської області, а третю, 4 липня, у Львові.
  • У 2018 році Верховна Рада ухвалила закон, що регулює в Україні застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини.
  • Міністерство охорони здоров'я планує через 2-3 роки досягти трансплантаційної незалежності в Україні й уже розрахувало тарифи на частину видів трансплантації, наразі проводиться розрахунок вартості трансплантації легенів.
  • У МОЗ обіцяють, що ціни на процедуру будуть у кілька разів нижчі, ніж за кордоном, і кажуть, що ця процедура щороку необхідна 5 тисячам осіб у країні.
На початок