Більшість українців не готові вакцинуватися від COVID-19 – КМІС

Більшість українців не готові вакцинуватися від COVID-19 – КМІС

Опитування
Більшість українців не готові вакцинуватися від COVID-19 – КМІС
. УНІАН

За даними Київського міжнародного інституту соціології, 61% українців не готовий робити щеплення від COVID-19 найближчим часом. Найпоширенішою причиною відмови є низький рівень довіри до вакцини.

Про це свідчать результати опитування, оприлюднені на сайті КМІС.

Як повідомили соціологи, про готовність зробити щеплення заявили лише 33% українців, майже 6% респондентів не визначились щодо цього питання.

При цьому тих, хто говорив, що не готовий вакцинуватися, соціологи просили пояснити причину такої позиції. З’ясувалося, що 38% не довіряють вакцині, 6% мають сумніви у її безпечності, 4% вважають, що вона неперевірена, а ще 6% заявили, що вакцина їх "не влаштовує".

"Сумніви у вакцині мають 54% тих, хто не готовий вакцинуватися", – зазначили у КМІС.

Більшість українців не довіряють вакцині від COVID-19
Більшість українців не довіряють вакцині від COVID-19. КМІС

При цьому настрої щодо вакцинації приблизно однакові як у тих, хто досі не зіткнувся із захворюванням, так і тих, хто перехворів або у кого на COVID-19 хворіли члени родини.

"Серед тих, у кого в домогосподарстві хворіли, 35% готові вакцинуватися, а 58% не готові, а серед тих, у кого не хворіли, майже ті самі показники – 32% готові, а 62% не готові вакцинуватися. Навіть власний досвід  захворювання не перемагає упередження проти щеплення", – підкреслили соціологи.

Скільки українців зіткнулися із хворобою

36% опитаних соціологами українців повідомили, що вони вже перехворіли на COVID-19 або ж захворювання перенесли члени їхніх родин. Серед них 26% завдяки тестуванню абсолютно впевнені, що мали справи з коронавірусною хворобою, ще 10% припускають це за характерними симптомами.

"Це не означає, що 36% хворіли COVID-19 (бо позитивна відповідь буде і якщо сам респондент не хворів COVID-19), але це означає, що для 36% населення COVID-19 вже є явищем, з яким вони стикаються безпосередньо у своєму домогосподарстві", – наголосили соціологи.

Водночас 62,7% українців повідомили, що захворювання не переносили ані члени їхніх родин, ані вони особисто.

Чи готові до нового локдауну

Переважна більшість українців заявила, що готові до запровадження локдауну, якщо в Україні зростатиме захворюваність на COVID-19. Про це повідомили 57,4% респондентів, проти жорсткого карантину висловились 39,8% опитаних.

При цьому найбільше українці погоджуються із закриттям ресторанів, кафе (73%), кінотеатрів (72%), спортзалів (64%) і шкіл (60%).

Чим готові пожертвувати українці у разі локдауну
Чим готові пожертвувати українці у разі локдауну. КМІС

Водночас 16% респондентів заявили, що вважають ризик захворіти найближчим часом на COVID-19 високим, 39% – середнім, а 31% вважають його низьким. 14% опитаних не змогли визначитись із відповіддю.

Опитування проводилось методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted  telephone  interviews) у період із 10 по 12 березня 2021 року на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 2014 інтерв'ю.

Що відомо

  • За даними Центру Разумкова, понад 51% респондентів не має наміру щеплюватися від COVID-19. Найпоширенішою причиною відмови від щеплення є відсутність довіри до вакцини.
  • Станом на ранок 17 березня в Україні підтвердили 11 833 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19. Одужали за минулу добу 5467 пацієнтів.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив про початок третьої хвилі пандемії коронавірусу в Україні.
  • В Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти COVID-19. За день першу дозу вакцини отримали майже 160 людей.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко 2 березня отримав щеплення проти COVID-19 вакциною CoviShield. Окрім нього щепилися міністр охорони здоров'я Максим Степанов та президент Володимир Зеленський.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко захворів на COVID-19 на 13 день після щеплення вакциною CoviShield. Він пояснив, що захворів у той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що перше щеплення вакциною проти коронавірусу AstraZeneca знижує ймовірність зараження на 76%. Водночас у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що побічні ефекти виявляються лише у 0,8% випадків.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок