Польща та Україна закликали Байдена покласти кінець "Північному потоку 2"

Польща та Україна закликали Байдена покласти кінець "Північному потоку 2"

Польща та Україна закликали Байдена покласти кінець "Північному потоку 2"
. АР

Міністри закордонних справ України та Польщі Дмитро Кулеба та Збігнєв Рау закликали США зробити все можливе для закриття проєкту "Північний потік 2".

Відповідне звернення було за авторства двох міністрів було опубліковане американським виданням Politico.

"Польща та Україна вже давно застерігають від небезпек, пов'язаних з будівництвом "Північного потоку 2." Ми закликаємо президента США Джо Байдена використати всі доступні йому засоби, щоб не допустити завершення проєкту", – заявили міністри.

Очільники МЗС підкреслили, що будівництво потоку є частиною стратегії Росії щодо використання "чи не найпотужнішої своєї зброї – залежності сусідів від енергопостачання".

"Ми також твердо переконані, що подібні проєкти не можна розглядати лише через призму двосторонніх відносин, а натомість до них слід підходити з більш широкої точки зору європейських інтересів та безпеки в цілому. Автократичні правителі в Кремлі та в інших країнах можуть і повинні нести відповідальність. Захід на чолі зі Сполученими Штатами не може дозволити собі схилятися перед шантажем, який суперечить усьому, за що ми виступаємо", – наголосили міністри.

Очільники МЗС Польщі та України підкреслили, що позиція США у питанні "Північного потоку" є критично важливою, і має відповідати озвученим президентом Байденом на Мюнхенській безпековій конференції принципам.

"Позиція США у цьому питанні продовжує залишатися критично важливою. Потрібно спростувати твердження, що "Північний потік-2" став "занадто великим, щоб провалитися", і що його просто необхідно добудувати. Якщо проєкт буде успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість, що захід не піклується про власні принципи і, зрештою, про безпеку та процвітання України", – йдеться у зверненні.

Що відомо

  • Російський газогін "Північний потік-2" планували добудувати наприкінці 2020 року. Разом з іншими російськими транзитними газогонами він дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить їй суттєві доходи, що сягають близько 3% від усього ВВП держави.
  • США ввели санкції щодо компаній, які беруть участь у проєкті "Північний потік-2". Санкції торкнулися компаній, що споруджують газопровід, а також топменеджерів цих компаній, які можуть втратити можливість отримати американську візу і зіткнутися з блокуванням транзакцій, пов'язаних з їхньою нерухомістю або активами в США.
  • 8 вересня 2020 року президент США Дональд Трамп заявив, що готовий підтримати зупинку будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" через отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального. Запровадження санкцій було підтримане Конгресом США в грудні.
  • Німеччина виступає проти американських санкцій, запроваджених проти будівництва російського газогону "Північний потік-2".
  • МЗС України привітало нещодавнє рішення Федеральної мережевої агенції Німеччини, яка відхилила заявку компанії-оператора газопроводу "Північний потік-2" на звільнення від регулювання ЄС.
  • Пізніше генеральний суд Європейського союзу виніс рішення про те, що газопровід "Північний потік-2" має діяти відповідно до регулювання ЄС і не має права на виняток.
  • Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявляла, що газопровід "Північний потік-2" треба добудувати до кінця.

На початок