Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Сповнений бажання боротися далі". Стрибун у висоту Проценко - про вихід у фінал чемпіоната світу

"Сповнений бажання боротися далі". Стрибун у висоту Проценко - про вихід у фінал чемпіоната світу

Ексклюзивно
"Сповнений бажання боротися далі". Стрибун у висоту Проценко - про вихід у фінал чемпіоната світу
. АР

Досвідчений українець дебютує у вирішальних стартах світової першості.

За підсумками змагального дня п'ятниці, 15 лютого, на чемпіонаті світу в Юджині стрибун у висоту Андрій Проценко став другим представником України, що відібрався до фіналу своєї дисципліни.

У кваліфікації з Проценком стартував Олег Дорощук, який дебютував на рівні світової першості. 21-річний українець не зміг подолати бар'єр у 2.28 метра та посів 15-те підсумкове місце з результатом у 2.25 м. Цю позначку Дорощук узяв з другої спроби.

Проценко вперше в кар'єрі вийшов до фіналу чемпіоната світу. Раніше українець шість разів стартував на чемпіонатах світу та жодного разу не зміг пройти кваліфікацію.

Читайте також: Стрибун у висоту Андрій Проценко вперше в кар'єрі вийшов до фіналу чемпіонату світу з легкої атлетики

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт українські стрибуни оцінили свої виступи в Юджині та умови на чемпіонаті світу. А Проценко також розповів, як йому вдалося виїхати з окупованої росіянами Херсонщини після початку повномасштабного вторгнення.

Що сказав Проценко

Про виступ та умови на чемпіонаті світу

"Я задоволений своїм виступом. Адже це вже всьоме я на чемпіонаті світу, і до цього в мене якось не складалося - саме на літніх чемпіонатах я не потрапляв до фіналу. Цього разу вийшло, і я сповнений бажання боротися далі.

Організація в Юджині хороша. Розміщення теж непогане – це, звісно, не шикарні «люкси», але все, що потрібно, є. У цьому плані все добре".

Про виїзд із окупованої Херсонщини

"Війна мене застала вдома [в Херсонській області], я не зміг одразу виїхати і місяць провів в окупації. І лише виїхавши з окупації, я зміг більш-менш нормально тренуватися. Але навіть вдома я намагався підтримувати форму всіма можливими способами.

Як вдалося виїхати з окупації? Я постійно переглядав телеграм-канали, де люди ділилися своїм досвідом, як і яким маршрутом це можна зробити. Перша спроба виїхати нам не вдалася, адже на шляху, яким ми збиралися це зробити, уже йшли бойові дії. Після цього ми із зібраними валізами чекали появи нового маршруту. Коли такий з’явився, ми разом з іншими попутниками змогли виїхати. Подолавши сім блок-постів росіян, ми-таки дісталися контрольованої Україною території".

Що сказав Дорощук

"Це мій перший чемпіонат світу. Я дуже радий, що маю можливість тут знаходитися. На жаль, трохи не вдалося мені здійснити те, що хотів, не вдалося вийти до фіналу. Але попереду ще є старти, і там буду боротися далі.

Звісно, війна негативно позначилася на підготовці, адже ми зараз маємо змогу тренуватися лише за кордоном, бо в Україні постійні обстріли. Психологічний стан теж не з найкращих".

Хто такі Андрій Проценко та Олег Дорощук

  • Проценко – 34-річний український стрибун у висоту з Херсонщини, срібний призер чемпіонату світу в приміщенні (2014), дворазовий срібний призер чемпіонатів Європи: 2014 (на відкритому повітрі) та 2019 (у приміщенні).
  • Дорощук – 21-річний український стрибун у висоту, який представляє Кіровоградську область, віцечемпіон Європи серед юнаків (2018) та юніорів (2019), бронзовий призер Юнацьких Олімпійських ігор-2018.

Що далі

  • Вівторок, 19 липня. 03:45 – Стрибки у висоту (чоловіки). Фінал
На початок