Тихановська закликала білоруських солдатів здаватися у полон

Тихановська закликала білоруських солдатів здаватися у полон

Тихановська закликала білоруських солдатів здаватися у полон
. АР

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала військових Білорусі одразу здаватися у полон, якщо отримають наказ про вторгнення в Україну.

Про це вона заявила у відеозверненні.

"Військовослужбовці та будь-які посадові особи, які відмовилися виконувати злочинні накази, звільняються від відповідальності за невиконання таких наказів, оскільки право не виконувати явно злочинні накази гарантовано законом. При цьому зафіксувати свою незгоду із наказом можна прямою дією – склавши зброю або будь-якими доступними способами запобігти виконанню злочинних наказів, хто покине поле бою або здадуться в Україні в полон", – заявила білоруська опозиціонерка.

Вона пояснила, що Олександр Лукашенко "вже здійснив держзраду", надавши територію країни для російської агресії проти України.

"Усі, хто віддасть наказ про вторгнення військ білорусі в Україну, незалежно від посади та військового звання, постануть перед трибуналом. Усі, хто виконає цей свідомо злочинний наказ, відповідатимуть перед законом", – зазначила Тихановська.

Що відомо

  • Білорусь готова вступити у війну проти України на боці Росії, але білоруські військові не мають бажання виконувати накази свого командування та готові здаватися у полон, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.
  • Українське військове командування заявило про загрозу нападу з території Білорусі у напрямку Волині. Зокрема, про запланований наступ свідчить від’їзд білоруських дипломатів з України.
  • Голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін повідомив, що залізничне сполучення з Білоруссю більше не працює.
  • Російська військова техніка підходить до білоруського кордону, а білоруські дипломати залишили територію України.
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що не готовий до прямих переговорів з українським керівництвом. Натомість він має шість вимог до української влади. Про це в інтерв'ю турецькому виданню Hürriyet повідомив речник президента Туреччини Ібрагім Калін.
  • 17 березня президент Володимир Зеленський заявив, що завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності — такі пріоритети українських перемовників під час перемовин із Росією.

Читайте також

Я готовий піти на все, якщо моя хода буде з нашим народом — інтерв’ю Зеленського

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Вторгнення Росії в Україну. День двадцять сьомий. Онлайн

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок