"Ми не встигаємо": Бюро економічної безпеки може не запуститися 25 вересня — голова БЕБ

"Ми не встигаємо": Бюро економічної безпеки може не запуститися 25 вересня — голова БЕБ

"Ми не встигаємо": Бюро економічної безпеки може не запуститися 25 вересня — голова БЕБ
. Вадим Мельник. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Голова новоствореного Бюро економічної безпеки (БЕБ) Вадим Мельник вважає, що робота установи може не розпочатися 25 вересня, про що він анонсував раніше.

Про це він заявив у інтерв'ю Суспільному.

Запустити БЕБ 25 вересня не встигають

На запитання журналістки, чи відбудеться 25 вересня запуск БЕБ і ліквідація податкової міліції — Мельник заперечив.

"Ми не встигаємо. Так, певні процеси були затягнуті: не по вині Кабміну, не по вині народних депутатів. Так трапилось, що воно трошки затягнулось. Шість місяців, які були дані на ліквідацію ДФС, я в цьому брав участь, і ці 6 місяців які були дані для початку роботи БЕБу... Вони з різних об’єктивних причин затягнулись", — зазначив чиновник.

Однією з можливих причин Мельник називає "літні періоди відпусток", водночас додає, що процес дуже складний, позаяк вперше в історії ліквідується орган ДФС "під нуль".

"Це не так то і просто, як виявилось. І ми бачимо, що зараз навіть проведення аудиту ДФС продовжене ще на певний термін. Просто фізично не встигають, працюють щоденно. Аудит проводиться, але не встигають", — розповів голова БЕБ.

Читайте також: Голова БЕБ купив квартиру в Одесі вдвічі дешевше за її ринкову вартість — "Схеми"

З його слів, процес запуску продовжується: "Так, всі орієнтуються на дату 25 вересня. Ми орієнтуємось на цю дату. Чому ж я і сказав, що вибрав тактику якомога скоріше призначити 30% центрального апарату. Щоб всі напрямки перекрити, щоб почати роботу, щоб перехопити якраз цей функціонал, який повинен робити БЕБ. І чи встигнемо ми? Ні, ми не встигаємо".

Мельник пояснив, що процедура конкурсів кандидатів на посади в БЕБ триватиме не менше 30-35 діб.

"А якщо Рада громадського контролю буде створена, наприклад, а голосування за Раду громадського контролю відбудеться 9 числа (вересня — ред.), три доби іде голосування. І виходить, що десь 12 ми отримаємо Раду громадського контролю. Наприклад, я створюю конкурсну комісію і, наприклад, ще 30-35 днів мінімум будуть конкурси на цих 200-220 людей, 30% від центрального апарату. Напевно я не вкладаюсь у 25 вересня", — додав голова БЕБ.

Як він вважає, як надалі проходитиме цей процес — поки "не розуміє": "Необхідно правильно організувати діяльність цих органів в цей перехідний період, якщо виявиться така ситуація".

Читайте також: Кабмін обрав головою Бюро економічної безпеки Мельника. Що про нього відомо

Коли ймовірно запустять установу

"Я хочу запустити роботу відомства приблизно десь наприкінці цього місяця. 25 вересня — не зовсім… Десь кінець місяця — початок жовтня. Розумієте, початок роботи органу — це постанова Кабінету міністрів про запуск Бюро економічної безпеки, про запуск його роботи. Для того, щоб клопотати перед прем’єр-міністром, що "видайте, будь ласка, таку постанову" — мені потрібно доповісти, що зроблено", — підкреслив Мельник.

Він запевнив, що вже провели "дуже багато реєстраційних процедур": "Вже орган існує, вже зареєстровані рахунки і т.д. Але щоб навіть провести конкурсні процедури — мені потрібно розробити положення по всім працівникам, які посадові інструкції. Тому що в конкурсних умовах я прописую, що я від цих осіб чекаю, але я тільки закінчую структуру".

Чиновник зауважив, що намагається це зробити "якомога скоріше" і пояснив, що раніше цього не робили, оскільки він "не мав права".

Читайте також: В Україні на рік настає податкова амністія. Як перевірити, кого це стосується

"Кабмін це робив, але не в повному обсязі він встиг зробити у терміни, перед тим як я став керівником БЕБ. Тому зараз ми допрацьовуємо разом з Кабінетом міністрів", — заявив голова бюро.

Водночас, на запитання, чи справді в законі про БЕБ йдеться про те, що ДФС має бути ліквідована на наступний день одразу після запуску БЕБ і чи буде це 26 вересня, Мельник зазначив, що мова йде про 25-26 вересня.

Крім того, він не виключив виникнення ситуації, коли ДФС ліквідують, а БЕБ ще не почне фактично працювати: "Так, таке може статися — це ризик. І зараз, якраз, обговорюється це питання: як не допустити, щоб цього не трапилося. Чому? Тому, що в законі прописано, так: спочатку робота БЕБу, але не пізніше шести місяців. Шість місяців витікають, по закону, 25 чи 26 вересня. І це якраз та дата, коли вилучається з податкового кодексу блок податкової міліції й вона перестає існувати".

За його словами, в таких умовах продовжують працювати ліквідаційні комісії, якщо вони ще не встигнуть повністю ліквідувати орган.

Повне інтерв'ю з главою БЕБ Вадимом Мельником читайте на сайті Суспільного незабаром.

Хто такий Вадим Мельник

Мельнику 49 років, він очолює Державну фіскальну службу з грудня 2020 року. З 1994 року був курсовим офіцером Харківського військового інституту, з 2000 року працював старшим слідчим Державної податкової адміністрації у Київській області. З 2008 по 2011 рік був начальником слідчого відділення податкової у Святошинському та Голосіївському районах Києва. З 2014 року працював першим заступником начальника Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС. 22 грудня 2020 року очолив Державну фіскальну службу.

Згідно з декларацією, Мельник володіє двома квартирами, зокрема в Одеській області (площа 67 кв.м, задекларована вартість 1 129 412 грн); у Києві (площа 159,4 кв.м, задекларована вартість 1 183 679 грн). Крім того, Мельник вніс до декларації земельну ділянку площею 835 кв.м у Сумській області, мисливську рушницю "Блайзер" вартістю 168 тис.грн та автомобіль Range-Rover 2014 року випуску. Зарплата Мельника за основним місцем роботи (Сумський державний університет) склала 129 478 грн, крім того, він зареєстрував 62 403 грн зарплати від АТ "Українська залізниця" та 14 032 грн — від Державної фіскальної служби.

Серед подарунків Мельник вказав у декларації 500 000 грн отриманих від дружини. Загалом готівкою Мельники зберігають 2 550 000 грн та 40 тис. грн на банківських рахунках. Мельник також вказав 40 тис. доларів, які позичив фізичній особі.

Дружина Мельника володіє трьома квартирами у Київській області та однією — в Туреччині. Також у власності дружини вказана земельна ділянка в Ірпені площею 327 кв.м та два машиномісця.

Що таке Бюро економічної безпеки

Згідно із законом, директора БЕБ призначатиме президент за поданням конкурсної комісії. Директор БЕБ буде підзвітний депутатам та главі держави.

Детективи органів БЕБ розслідуватимуть кримінальні правопорушення, що стосуються

  • протиправного заволодіння майном підприємства, установи, організації;
  • нецільового використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням
  • видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону.
  • виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів, якщо розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в 400 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину, чи вчинено організованою групою.

Що відомо

  • 28 січня Верховна рада проголосувала в цілому за законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки. Після утворення відомства буде ліквідовано податкову міліцію.
  • 22 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки.
  • 29 липня конкурсна комісія з відбору голови Бюро економічної безпеки допустила до участі у конкурсі 48 учасників. Через невідповідність умовам конкурсу та помилки у документах було відхилено 11 заявок. Серед них – кандидатура колишнього міністра фінансів та секретаря РНБО Олександра Данилюка.
  • 20 серпня Кабінет міністрів обрав головою Бюро економічної безпеки (БЕБ) нинішнього голову Державної фіскальної служби Вадима Мельника.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок