Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів
. Фото: sulpanaro

Сьомого червня уряд підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з лікарями Житомирського обласного онкологічного диспансеру, аби дізнатися більше про те, що таке медичний канабіс, якою є його дія і чи викликає він залежність.

У кабінеті протибольової терапії онкодиспансеру лікар Ігор Радчук консультує пацієнтку Ларису Басюк. Жінка розповідає, що вона пройшла один курс хіміотерапії, але традиційні знеболювальні препарати їй не допомагають.

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів
Пацієнтка онкодиспансеру Лариса Басюк. Житомир, 9 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів
Лікар Ігор Радчук консультує пацієнтку Ларису Басюк. Житомир, 9 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Для таких випадків, каже лікар Ігор Радчук, потрібен медичний канабіс – препарат, який містить речовину канабінол. Ця речовина має знеболювальні, розслаблюючі та гальмівні властивості. Медичний канабіс плутають зі звичайним канабісом, головним психоактивним компонентом якого є хімічна сполука "тетрагідроканабінол" – вона відповідає за ефект наркотичного сп'яніння. До складу ж медичного канабісу входить близько 0,3% тетрагідроканабінолу – за словами Ігоря Радчука, така кількість цієї хімічної сполуки не спричиняє у пацієнтів залежність.

"Ось вам предметний приклад: мою пацієнтку турбує нудота та блювота, – говорить Ігор Радчук. – Вона п'є певні препарати, які недостатньо ефективні. При нудоті, блювоті після хіміотерапії є резистентні форми до препаратів. У таких випадках досить ефективним є лікарський канабіс. Застосування цього препарату не викликає залежності чи звикання – це те, на рахунок чого висловлюють побоювання наші лікарі, пацієнти та люди, котрі приймають рішення про застосування цього препарату в Україні. Наголошую: цей препарат не сприяє розповсюдженню наркоманії".

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів
Лікар онкодиспансеру Ігор Радчук. Житомир, 9 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Спектр застосування медичного канабісу сягає пів сотні діагнозів. У тому числі, і лікування посттравматичного стресового синдрому чи вираженої тривожності – розладів, характерних для ветеранів воєн. В Україні це десятки тисяч ветеранів війни з Росією, каже Ігор Радчук.

За словами лікаря-онколога обласного онкодиспансеру Олександра Аврамця, легалізація медичного канабісу полегшила б життя не лише дорослим пацієнтам, а й дітям, котрі мають серйозні захворювання, пов’язані з больовим синдромом.

"Як показують результати досліджень, препарати канабісу мають досить гарний знеболюючий ефект. Єдина проблема була в доступності та легалізації цього препарату", – говорить Олександр Аврамець.

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів
Лікар-онколог Олександр Аврамець. Житомир, 9 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Легалізація медичного канабісу – думка житомирських лікарів
Житомир, 9 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Психологиня обласного онкодиспансеру Тетяна Черноус розповідає, що питанням легалізації медичного канабісу в Україні вона займається упродовж останніх восьми років.

"Він був дуже необхідний – в Україні вже давно іде рух (щодо дозволу на застосування медичного канабісу – ред.) Я 15 років в онкології і весь цей час чую, як наші пацієнти добиваються, щоб дозволили медичний канабіс використовувати. Іноді для полегшення достатньо всього лиш кілька крапель цього канабісу. Його виготовляють у різних формах – буває таблетований, буває у вигляді пластиру, олії, цукерок. Існує багато варіантів, як його можна приймати. Полегшення больового синдрому допомагає людині почуватися краще, у неї з'являється бажання жити. Ось чому дуже важливо, щоб цей медичний канабіс у нас з’явився", – каже Тетяна Черноус.

Що відомо

  • В Україні підтримали проєкт про медичний канабіс. Що варто знати про канабіноїди.
  • "Погано, що не застосовується": експерт розповів про плюси й мінуси медичного канабісу.
  • 60 заводів в Україні готові виробляти ліки з використанням канабісу — Радуцький.
  • Україна має забезпечити доступ до медичного канабісу – правозахисник.
  • Канабіноїди блокують потрапляння коронавірусу до клітин організму людини – дослідження.

Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram, Instagram та Viber

На початок