У семи громадах Житомирщини з'являться центри підтримки постраждалих від насильства

У семи громадах Житомирщини з'являться центри підтримки постраждалих від насильства

У семи громадах Житомирщини з'являться центри підтримки постраждалих від насильства
. фото: Укрінформ

У семи територіальних громадах Житомирської області з'являться центри підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Про це 9 серпня повідомила пресслужба Житомирської облдержадміністрації.

Вже цього року в області розпочнеться створення мережі спеціалізованих закладів для підтримки людей, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, у семи громадах: Курненській, Романівській, Овруцькій, Хорошівській, Семенівській, Березівській та Олевській.

Це відбуватиметься за рахунок розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. На це Уряд виділив понад 21 мільйон гривень.

Як повідомляє Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, з 2006 року на Житомирщині функціонує Житомирський обласний центр соціально-психологічної допомоги, який надає особам, які опинилися у складних обставинах, цілодобовий притулок (до 90 діб), кризову допомогу кваліфікованих спеціалістів. У 2016-2017 роках такої допомоги потребували 110 громадян, у 2018-2019 – 80 осіб, а у 2020 – 61 людина.

Також у Житомирській області працюють 11 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за домашнє насильство та насильство за ознакою статі.
  • З початку 2021 року правоохоронці зареєстрували понад тисячу проваджень за фактами домашнього насилля.
  • За 2020 рік за домашнє насилля в Україні засудили 921 людину.
  • За даними ВООЗ, кожна четверта жінка та дівчина у всьому світі зазнала фізичного або сексуального насилля з боку чоловіка чи партнера-чоловіка.
  • У 2020 році органами та підрозділами Національної поліції було складено понад 130 тисяч протоколів через домашнє насильство.
  • 3 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за домашнє насильство.
  • Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова заявляла, що правоохоронці зареєстрували 2,7 тисячі правопорушень за статтею "домашнє насильство" з початку 2020 року.
  • Згідно з опитування Організації Об'єднаних Націй, 29% українців впевнені, що жінка сама провокує насильство, одягаючись занадто відверто.

Читайте також

  • В Україні майже удвічі зросла кількість груп реагування на домашнє насильство.
На початок