Кожна четверта жінка у світі пережила насилля з боку партнера — ВООЗ

Кожна четверта жінка у світі пережила насилля з боку партнера — ВООЗ

Кожна четверта жінка у світі пережила насилля з боку партнера — ВООЗ
. Учасниця маршу жінок у Києві / фото УНІАН

Кожна четверта жінка та дівчина у всьому світі зазнала фізичного або сексуального насилля з боку чоловіка чи партнера-чоловіка.

Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я.

За даними організації, чверть дівчат у віці 14-19 років хоча б раз у житті стикалися з насиллям. Найбільше від нього страждають жінки 30-39 років.

Якщо врахувати рівень насильства, не пов’язаного з партнерами, за розрахунками ВООЗ, приблизно третина жінок віком від 15 років ( від 736 до 852 мільйонів) зазнала певної форми сексуального чи фізичного насильства протягом свого життя.

Доповідь зосереджена на випадка фізичного та сексуального насилля. Однак автори відзначають, що кількість постраждалих збільшиться включити інші типи жорстокого поводження, такі як насильство в Інтернеті та сексуальні домагання.

Автори дослідження проаналізували дані з 2000 по 2018 роки і робота не враховує період епідемії коронавірусу, в який, за попередніми даними ООН, рівень домашнього насилля зріс до 15 мільйонів.

Найбільше постраждали жінки у країнах із низьким та середнім рівнем доходу. Найвищі показники насильства з боку інтимних партнерів серед жінок та дівчат у віці від 15 до 49 років зафіксовані у південній Азії та Африці на південь від Сахари. У п’яти країнах — Кірібаті, Фіджі, Папуа-Новій Гвінеї, Бангладеш та Соломонових островах — більше половини жінок принаймні один раз постраждали від дій партнерів.

Найнижчі показники насилля були виявлені в Південній та Східній Європі та Центральній та Східній Азії.

"Існує нагальна потреба зменшити стигму навколо цього питання, навчити медичних працівників розмовляти з тими, хто постраждав, і ліквідувати основи гендерної нерівності", - заявила очільниця відділу ВООЗ щодо боротьби з насильством щодо жінок доктор Клаудія Гарсія-Морено, передає The Guardian.

За її словами, для подолання проблеми потрібна комплексна сексуальна освіта та уроки про те, як будувати здорові стосунки на основі рівності та взаємоповаги

Гарсія-Морено також наголосила, що принципово насильство над жінками повинно розглядатися як соціальна проблема, до вирішення якої повинні бути залучені чоловіки та хлопці. "Однією з проблем є те, що її часто відводять убік як жіночу проблему", — додала вона.

Що відомо

  • У 2020 році органами та підрозділами Національної поліції було складено понад 130 тисяч протоколів через домашнє насильство.
  • 3 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за домашнє насильство.
  • Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова заявляла, що правоохоронці зареєстрували 2,7 тисячі правопорушень за статтею "домашнє насильство" з початку 2020 року.
  • Згідно з опитування Організації Об'єднаних Націй, 29% українців впевнені, що жінка сама провокує насильство, одягаючись занадто відверто.
  • У Києві лише у новорічні свята 2021 року було зафіксовано понад 700 звернень через домашнє насилля.

На початок