"Організаційні недопрацювання". Федерація волейболу залагодила "розбіжності" зі збірною України: в чому вони полягали

"Організаційні недопрацювання". Федерація волейболу залагодила "розбіжності" зі збірною України: в чому вони полягали

"Організаційні недопрацювання". Федерація волейболу залагодила "розбіжності" зі збірною України: в чому вони полягали
. Збірна України з волейболу. Фото: CEV

До Кубка претендентів збірна готуватиметься в оптимальному складі.

Чоловіча України з волейболу виступить на найближчих турнірах основним складом після владнання "розбіжностей" між Федерацією волейболу України та командою. Про це йдеться в офіційній заяві ФВУ.

Впродовж наступних кількох місяців "синьо-жовтим" належить зіграти одразу в трьох топтурнірах з волейболу: Кубку претендентів, Євро-2023 та кваліфікації Олімпіади-2024. Збірна могла недорахуватися в них низки ключових виконавців, але виступить оптимальним складом.

Розбіжності у збірній України: хронологія подій

  • Капітан збірної Олег Плотницький у соцмережах заявив про "розбіжність у базових моментах між командою та керівництвом ФВУ". І додав, що на найближчих турнірах команда може бути представлена "не в оптимальному складі".
  • В українських ЗМІ з'явилася інформація, що конфлікт спричинили фінансові й організаційні чинники. Зокрема, йшлося про відсутність премії за вихід у фінал Золотої Євроліги, а також незгоду гравців і тренерів з розташуванням команди в польській Варшаві замість латвійської Риги.
  • За даними Sport.ua, внаслідок конфлікту зі складу виключили зв'язуючого Віталія Щиткова. Конкретні причини для його відсторонення не наводяться.
  • Федерація волейболу України офіційно заявила про владнання конфлікту з командою великою заявою в соцмережах.

Про що йдеться у заяві ФВУ

У федерації заявили, що попередні розбіжності між ФВУ та гравцями полягали лише в організаційних питаннях і не стосувалися фінансових умов.

"Усі розбіжності між ФВУ та волейболістами були оперативно вирішені. Відповідно, свої найближчі відповідальні поєдинки наша національна команда проведе основним складом. [...] Основною причиною виникнення конфліктної ситуації, яка набула розголосу в ЗМІ та соцмережах, були саме організаційні, а не фінансові аспекти", — йдеться в повідомленні.

"Від Федерації гравці збірної ніколи не отримували заробітної плати чи преміальних за свою участь у міжнародних змаганнях та навчально-тренувальних зборах. А єдиною фінансовою винагородою для них були призові від Європейської конфедерації волейболу за участь у Золотій Євролізі. Ці призові, за винятком коштів, що виділялися для сплати внесків у змаганнях, розподілялися між спортсменами, тренерами та персоналом команди".

Задля "вирішення технічних питань" у ФВУ планують розробити нову систему менеджменту, чим займатиметься генеральний спонсор. Гравці ж підходитимуть до прийдешніх ігор "з найвищим рівнем мотивації".

"ФВУ визнає, що головною причиною виникнення незадоволеності в збірній стали організаційні недопрацювання. [...] За результатами спільного обговорення Федерація прийняла рішення опрацювати план дій, спрямований на вирішення технічних питань, які забезпечать системну підготовку національної збірної до міжнародних змагань. Першим етапом цих заходів стане розробка та впровадження нової системи менеджменту. Виконання цього завдання візьме на себе генеральний спонсор національної команди — мережа торговельних центрів «Епіцентр»".

"Усі без винятку гравці збірної є патріотами України. Кожен з них із гордістю вдягає синьо-жовту форму та з честю представляє країну на міжнародній арені. Відповідно, спільно нам вдалося вирішити всі гострі питання, тож вже найближчі матчі національна команда проведе основним складом і з найвищим рівнем мотивації".

Водночас у керівній організації підтвердили відрахування зі збірної Віталія Щиткова. Відповідне рішення ухвалив головний тренер збірної Угіс Крастіньш.

"Організаційні недопрацювання". Федерація волейболу залагодила "розбіжності" зі збірною України: в чому вони полягали
Волейболіст України Віталій Щитков. CEV

Чоловіча збірна України з волейболу: що далі

  • 28-30 липня: Кубок претендентів FIVB за право зіграти в Лізі націй
  • 30 серпня — 5 вересня: груповий раунд Євро-2023 з волейболу
  • 1-8 жовтня: груповий раунд кваліфікації до Олімпіади-2024

На початок