"Вважаю це пристойним і гарним виступом". Тренер збірної України з дзюдо оцінив результат на Євро-2024

"Вважаю це пристойним і гарним виступом". Тренер збірної України з дзюдо оцінив результат на Євро-2024

Ексклюзивно
Віталій Дуброва, головний тренер збірної України з дзюдо
Віталій Дуброва, головний тренер збірної України з дзюдо. Фото: Федерація дзюдо України

Ексклюзивний коментар Віталія Дуброви для Суспільне Спорт.

Збірна України з дзюдо завершила виступи на чемпіонаті Європи-2024, що тривав у Загребі. Україна здобула одну медаль — "золото" Дар'ї Білодід.

Україну на турнірі представляли 18 дзюдоїстів у десяти вагових категоріях: по дев'ять серед чоловіків і жінок. Єдину медаль виборола Дар'я Білодід – "золото" у вазі 57 кг. Попри те, що в медальному заліку України лише одна нагорода, національна збірна показала найкращий результат за п’ять років – сьоме місце в рейтингу країн.

Чемпіонат Європи з дзюдо – один із турнірів, на якому спортсмени мають змогу заробити бали для олімпійського рейтингу, через який відбувається відбір на Олімпіаду-2024. Пряму путівку в Париж отримають топ-17 дзюдоїстів у кожній з вагових категорій.

Головний тренер національної збірної Віталій Дуброва в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт розповів про виступ представників України на Євро-2024, прокоментував золото Білодід і також поділився планами на майбутні три турніри, які чекають на спортсменів.

  • Про виступ на Євро-2024

"У цілому виступ вважаю задовільним. Можливо, трішки більшого очікували від Богдана Ядова, від дівчат у категорії 78 кг. Але потрібно розуміти, що чемпіонат Європи — великі змагання, великий форум. Плюс це олімпійська кваліфікація. Трішки не вистачило до нагород дівчатам, Богдану Ядову та Артему Лесюку. У цілому планували дві нагороди, але "золото", по два п'ятих і два сьомих місця, набрали рейтингових балів. Вважаю це пристойним і гарним виступом".

  • Про "золото" Дар'ї Білодід
"Дай Боже, щоб це був лише початок перемог у цьому році. Вона була, на мій погляд, технічно та фізично підготовлена на 60-70%, але психологічно була готова на 100%. І завдяки досвіду, правильної технічної боротьби, вибудованої тактики на сутички, стала чемпіонкою. Бо суперниці були складними як у чвертьфіналі, так і у півфіналі та фіналі — входять до топ-15 світового рейтингу і будуть претендентками на нагороди і на Олімпійських іграх".
  • Про ЧС та подальші плани

"До чемпіонату світу залишилося вже мало часу, він пройде з 19 до 24 травня в Абу-Дабі. 6 травня ми заїжджаємо на олімпійську базу в Конча-Заспу готуємося. За винятком трьох спортсменів, які будуть боротися на турнірах у Душанбе та в Астані — Свідрак, Савицький та Балєвський. Саме вони зберігають ще шанси на олімпійські ліцензії. Вони поїдуть і будуть у змагальному режимі підходити до чемпіонату світу. Решта будуть готуватися разом з командою".

Головні турніри з дзюдо перед Олімпіадою-2024

  • 3-5 травня — Гран-прі Душанбе
  • 10-12 травня — Грендслем у Казахстані
  • 19-24 травня — чемпіонат світу в Абу-Дабі
  • 27 липня — 2 серпня — Олімпійські ігри

Збірна України з дзюдо: що відомо?

  • Для Дар'ї Білодід "золото" Євро-2024 стало першим на змаганнях рівня чемпіонату світу та Європи після зміни вагової категорії. До 2022 року Білодід виступала на змаганнях у вазі 48 кг.
  • На попередній Олімпіаді-2020 була представлена сімома дзюдоїстами. Найкращий результат показала Дар'я Білодід: у вазі 48 кг здобула "бронзу".
  • Наразі в топ-17 у своїх вагових категоріях входять Дільшот Халматов (до 60 кг), Богдан Ядов (до 66 кг), Дар’я Білодід (до 57 кг), Юлія Курченко та Єлизавета Литвиненко (до 78 кг).
На початок