17 медалей і три Кришталеві глобуси: як Україна виступила у фіналі Кубка світу з парабіатлону й лижних перегонів

17 медалей і три Кришталеві глобуси: як Україна виступила у фіналі Кубка світу з парабіатлону й лижних перегонів

Людмила Ляшенко у фіналі Кубка світу з парабіатлону 2023/24
Людмила Ляшенко після фінішу в останній парабіатлонній гонці сезону 2023/24. Caledonia Nordic/Kelly Bergman

Результати останнього етапу Кубка світу.

Збірна України завершила виступи в сезоні Кубка світу-2023/24 з парабіатлону й лижних перегонів. Одразу після чемпіонату світу, що проходив у канадському Принс-Джорджі, на тій самій локації відбувся фінал Кубка світу.

До програми третього й останнього етапу серії ввійшли змагання з біатлону (індивідуальна гонка) та лижних перегонів (спринт, масстарт та індивідуальна). Підсумковий старт приніс українцям 17 медалей: вісім — у біатлоні (по три "золота" й "срібла" та дві "бронзи"), девʼять — у лижних перегонах (1+5+3).

Крім того, "синьо-жовті" вибороли три Кришталевих глобуси в парабіатлоні, ставши лідерами рейтингів сезону в окремих дисциплінах.

Як виступили українці

Біатлонний сезон завершився індивідуальною гонкою на середню дистанцію — 10 км. У жіночому класі стоячи всі три призові місця зайняли українки: Людмила Ляшенко, Богдана Конашук та Олександра Кононова. Для Ляшенко, яка стала найуспішнішою біатлоністкою цьогорічної світової першості, це була друга перемога сезону на рівні Кубка світу.

Своє четверте "золото" серії в цьому сезоні здобув Олександр Казік, який посів перше місце в категорії спортсменів з порушеннями зору разом із гайдом Сергієм Кучерявим. Другим у цьому класі фінішував Дмитро Суярко в парі з Олександром Ніконовичем.

Утретє за сезон на етапі Кубка світу тріумфував Тарас Радь: українець переміг у класі сидячи, тоді як його партнер по команді Василь Кравчук виборов "бронзу". Також на пʼєдестал піднявся Сергій Романюк, який здобув "срібло" в класі стоячи.

Тарас Радь у фіналі Кубка світу з парабіатлону 2023/24
Тарас Радь у фіналі Кубка світу з парабіатлону 2023/24. Caledonia Nordic/Kelly Bergman

У лижних перегонах найуспішнішою дисципліною для України був спринт вільним стилем на дистанцію 1.2 км, у якому стався ще один повністю "синьо-жовтий" пʼєдестал: у чоловічому класі стоячи. До трійки медалістів увійшли Серафим Драгун, який уперше за сезон завоював "золото", Григорій Вовчинський та Сергій Романюк. По "сріблу" в цій гонці додали собі Радь (сидячи), Ляшенко (стоячи) та Суярко з Ніконовичем (порушення зору).

Ще дві нагороди Україна здобула в масстарті класичним стилем на 20 км: "срібло" — в Ляшенко, "бронза" — в дуету Суярка й Ніконовича.

Людмила Ляшенко стала єдиною українською призеркою в індивідуальній гонці класичним стилем на 5 км, вигравши бронзову медаль.

Усі медалі України у фіналі Кубка світу з парабіатлону й лижних перегонів

Серафим Драгун у фіналі Кубка світу з парабіатлону й лижних перегонів 2023/24
Серафим Драгун у фіналі Кубка світу з парабіатлону й лижних перегонів 2023/24. Caledonia Nordic/Kelly Bergman

Біатлон

Індивідуальна гонка (10 км)
  • "Золото": Тарас Радь (клас сидячи), Людмила Ляшенко (клас стоячи), Олександр Казік (клас спортсменів з порушеннями зору — з гайдом Сергієм Кучерявим)
  • "Срібло": Сергій Романюк (клас стоячи), Богдана Конашук (клас стоячи), Дмитро Суярко (з порушеннями зору — з гайдом Олександром Ніконовичем)
  • "Бронза": Василь Кравчук (клас сидячи), Олександра Кононова (клас стоячи)

Лижні перегони

Спринт, вільний стиль (1.2 км)
  • "Золото": Серафим Драгун (клас стоячи)
  • "Срібло": Тарас Радь (клас сидячи), Григорій Вовчинський (клас стоячи), Дмитро Суярко (з порушеннями зору — з гайдом Олександром Ніконовичем), Людмила Ляшенко (клас стоячи)
  • "Бронза": Сергій Романюк (клас стоячи)
Масстарт, класичний стиль (20 км)
  • "Срібло": Людмила Ляшенко (клас стоячи)
  • "Бронза": Дмитро Суярко (з порушеннями зору — з гайдом Олександром Ніконовичем)
Індивідуальна гонка, класичний стиль (5 км)
  • "Бронза": Людмила Ляшенко (клас стоячи)

Українські володарі Кришталевих глобусів 2023/24 (біатлон)

Олександр Казік та його гайд Сергій Кучерявий з Кришталевими глобусами з парабіатлону 2023/24
Олександр Казік (праворуч) та його гайд Сергій Кучерявий (ліворуч) з Кришталевими глобусами з парабіатлону 2023/24. Caledonia Nordic/Kelly Bergman

У трьох дисциплінах з парабіатлону підсумкові заліки Кубка світу очолили українці.

  • Клас сидячи (чоловіки): Тарас Радь
  • Клас стоячи (жінки): Людмила Ляшенко
  • Клас спортсменів з порушеннями зору (чоловіки): Олександр Казік — з гайдом Сергієм Кучерявим
На початок