Українські шаблістки здобули першу командну медаль в сезоні Кубка світу з фехтування

Українські шаблістки здобули першу командну медаль в сезоні Кубка світу з фехтування

Шаблістки збірної України на етапі Кубка світу з фехтування в Афінах, Греція.
Збірна українських шаблісток в Афінах. Фото: FIE

Після трьох перемог поспіль поступилися Франції в "золотому" фіналі.

У грецьких Афінах завершилися змагання Кубка світу з фехтування на шаблях серед жіночих команд. Збірна України посіла на турнірі друге місце.

Від початку сезону шаблістки України двічі фінішували в топ-5 командних етапів Кубка світу: в листопаді посіли четверте місце в Алжирі, у лютому — п'яте в перуанській Лімі.

У статусі шостих сіяних "синьо-жовті" отримали пряму путівку до 1/8 фіналу. В Афінах країну представляла четвірка Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Кравацької та Юлії Бакастової.

Як виступили українки?

  • За путівку до чвертьфіналу перемогли команду Китаю — 45:30. З дев'яти сутичок українки виграли шість.
  • В 1/4 фіналу здолали третіх сіяних турніру, збірну Угорщини — 45:31. Українки виграли сім сутичок у протистоянні, зокрема перші чотири поспіль.
  • У півфіналі з різницею в 11 перевершили Болгарію з рахунком 45:34. П'ять сутичок завершилися на користь України, у ще одній — між Кравацькою та Ольгою Храмовою — зафіксували нічию 5:5.
  • У "золотому" фіналі українок зупинила перша сіяна збірна Франції, з олімпійськими віцечемпіонками Токіо-2020 Сесілією Бердер та Манон Брюне у складі — 30:45. З дев'яти сутичок "синьо-жовті" програли сім, ще дві до нічиїх зводила Кравацька.

Що означає результат України?

  • Перша медаль українських шаблісток на Кубку світу серед команд від травня 2023 року, коли збірна завершила минулий сезон "золотом" у грузинському Батумі.
  • Четверта нагорода Ольги Харлан в сезоні Кубка світу 2023/24: після особистих "золота" в Лімі, бронзових медалей в Афінах та Алжирі.
  • Перші міжнародні медалі в сезоні для Олени Кравацької та Юлії Бакастової. Аліна Комащук від початку змагального року посідала друге місце стамбульського "сателіта".

Наступний етап Кубка світу серед шаблісток у командах відбудеться 17 березня в бельгійському Сінт-Нікласі — він стане останнім у межах олімпійського відбіркового циклу, що добігає кінця у квітні.

Збірна України перед останнім відбірковим етапом посідає четверте місце у світовому рейтингу жіночих команд у шаблі. Олімпійські путівки здобудуть команди в топ-4, а також по одному додатковому представнику з кожного континенту.

На початок