Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"На 70% впоралася". Анастасія Меркушина оцінила виступ в естафеті та підбила підсумки чемпіонату світу-2024 з біатлону

"На 70% впоралася". Анастасія Меркушина оцінила виступ в естафеті та підбила підсумки чемпіонату світу-2024 з біатлону

Ексклюзивно
Біатлоністка збірної України Анастасія Меркушина на етапі Кубка світу в Антгольці.
Анастасія Меркушина. Фото: Mauro Ujetto/NurPhoto via Getty Images

Ексклюзивний коментар українки для Суспільне Спорт.

Передостанній змагальний день чемпіонату світу-2024 з біатлону в чеському Новому Месті відкрила жіноча естафета. Збірна України посіла у гонці п'яте місце.

Вшосте поспіль в жіночій естафеті світової першості участь брала Анастасія Меркушина. У Чехії біатлоністка подолала третій етап гонки: приймала естафету від Юлії Джими й передавала фінішерці Христині Дмитренко.

На своєму етапі Меркушина показала десятий час за швидкострільністю та восьмий — за роботою на дистанції. На вогневих рубежах українка використала п'ять додаткових патронів, зберігши командне сьоме місце перед стартом Дмитренко.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки чемпіонату світу на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також місцевих телеканалах Суспільного.

У Новому Месті Анастасія провела свій вже п'ятий старт ЧС-2024, зокрема бравши участь в одиночній змішаній естафеті з Дмитром Підручним (14-те місце). На цьому чемпіонат світу для українки завершено — на масстарт кваліфікувалася лише Дмитренко.

Про умови на естафеті, роботу на вогневих рубежах і підсумки чемпіонату світу Анастасія Меркушина після фінішу розповіла в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт.

  • Про умови в естафетній гонці:

"Дуже важкі. І сонце на пристрілці, зараз — хмари, а це поправка. І не завжди знаєш, як око зреагує. Дуже сильний вітер. Та й боротьба була дуже потужною на трасі. Після дощу дуже важкий, мокрий сніг. Це насправді дуже важко, бо дає навантаження на м'язи.

Як можна було побачити, мало хто зміг впоратися з такою стрільбою, навіть непереможені француженки мали проблемиФранція виборола "золото" попри два кола штрафу та 11 використаних додаткових патронів.. Тому це насправді дуже важко, але я рада, що закрила все без штрафних кіл. Цим задоволена, як мінімум".

"За таких умов, як у минулій естафеті [синглміксті], потрібно було ризикувати, витискати максимум і на стрільбі, і на трасі. На жаль, трішки не впоралася на стрільбі, вона вийшла неідеальною. Але насправді стільки відпрацювала ногами, що непогано. Добре, що впоралася".
  • Про слова Миколи Зоца щодо швидкострільності:

"Я маю свою стратегію, якої дотримуюся. Для мене не так важлива гарна картинка на екрані, як результат. Тому, наприклад, можу закрити «нуль» за 30 секунд, а можу з одним додатковим — за ті самі 30 секунд. З одного боку, це погана картинка на екрані, а з іншого — якщо за 20 секунд закрию, це зекономить 10 секунд і надасть великий «буст». Це навіть не можна назвати ризиком, бо якщо ти швидко стріляєш, то маєш час на додаткові [патрони]. Така у мене стратегія".

  • Як оцінює свій виступ на чемпіонаті світу:
"Гадаю, на 70% впоралася. Радію, що зросла [швидкість ходом]. Були гарні стрілецькі моменти, наприклад фінальна «стійка» у синглміксті. Також я знаю Нове Место — у моїй біатлонній історії воно посідає особливе місце: тут були і дев'ять штрафів у спринті, і перемога в індивідуальній гонці серед юніорів".

"Тут такі самі флуктуації: суперкласно, потім трішки гірше. Рада, що я загалом впоралася на середньому рівні — нехай це буде плацдармом для подальших якихось покращень, бо я нарешті отримала те, що хочу".

  • Які цілі має на решту сезону Кубка світу:
"Відчепитися від самої себе, лишити свою голову в спокої та виходити на трасу і боротися в моменті з тим, що є. Відпрацьовувати кожен старт [на найкращому рівні], що можу на даний момент".

Що відомо?

  • Чемпіонат світу-2024 в Новому Месті продовжиться чоловічою естафетою в суботу, 17 лютого. Початок змагань — о 17:30 за київським часом.
  • Остання жіноча гонка в Новому Месті — 12.5-кілометровий масстарт — відкриватиме заключний день чемпіонату в неділю, 18 лютого.
  • Біатлоністки збірної України повернуться до виступів на Кубку світу 29 лютого, коли в норвезькому Голменколлені стартує сьомий етап змагального року.
На початок