Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Хочу покращити особистий рекорд". Юлія Лобан — про відбір на ЧС у приміщенні й боротьбу за потрапляння на Олімпіаду

"Хочу покращити особистий рекорд". Юлія Лобан — про відбір на ЧС у приміщенні й боротьбу за потрапляння на Олімпіаду

Ексклюзивно
Юлія Лобан на Євро-2023 у приміщенні
Юлія Лобан. Ulf Schiller/Athletix.ch

Ексклюзивний коментар української легкоатлетки для Суспільне Спорт.

Юлія Лобан — одна з лідерок збірної України у багатоборстві з легкої атлетики. Два останні чемпіонати України у приміщенні 23-річна легкоатлетка закінчила перемогами у п'ятиборстві.

Після "золота" у п'ятиборстві на чемпіонаті України Лобан відправилася у Таллінн, де також стала переможницею змагань. І саме завдяки виступу в Естонії українська спортсменка відібралася на чемпіонат світу у приміщенні — потрапила до топ-5Рейтинг закрився 12 лютого, Лобан посіла у ньому п'яте місце. світового рейтингу.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні. Дивіться пряму трансляцію змагань з 1-3 березня на сайті та телеканалі Суспільне Спорт.

"Насправді було дуже неочікувано, — говоритьРозмова відбулася 14 лютого Лобан в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — На чемпіонаті України, який відбувся, перший старт багатоборства, не зовсім вдалося зібрати суму. Впевненості не було, що можна виконати й норматив МСМКМайстра спорту міжнародного класу і за рейтингом добратися на чемпіонат світу. З травмою був пов'язаний виступ, і не можна було сказати чітко, як вийде виступити. Зірки зійшлися, можна сказати".

На чемпіонаті світу у приміщенні Лобан виступить лише вдруге, дебютувала на ньому у березні 2022 року. Тоді турнір відбувався у перші тижні після початку повномасштабного вторгнення, а Україна була представлена на ньому найменшою заявкою в історії — шістьма легкоатлетками.

"Я була на першому чемпіонаті світу у Белграді, коли розпочалася [повномасштабна] війна. Була також у дуже класній формі, але через ситуацію в нашій країні не вдалося себе реалізувати, бо не мала де тренуватися. А ось на Євро-2023 у Стамбулі я дуже сильно "завалила" довжину. Але після трьох видів набрала солідну суму, у деяких видах навіть встановила рекорд сезону. Міг бути дуже класний результат, але "завалила" довжину.

На Євро у приміщенні Лобан показала найгірший результат серед усіх учасниць у стрибках у довжину - 5.38 м
На Євро у приміщенні Лобан показала найгірший результат серед усіх учасниць у стрибках у довжину - 5.38 м. Фото: Anadolu Agency/Getty Images

Для мене це болюча тема, бо хочеться підготуватися і саме на цих турнірах (не на таких комерційних, де я можу показати особисті рекорди) — на чемпіонаті Європи хочу спробувати й реалізувати себе там, покращити свій особистий рекорд".

Крім кваліфікації на ЧС-2024 у приміщенні Лобан веде боротьбу за потрапляння на Олімпійські ігри у семиборстві. Для цього спортсменці потрібно або виконати олімпійський норматив (набрати 6480 балів), або ж зайняти якомога вище місцеНаразі норматив на Олімпіаду у семиборстві виконали п'ять спортсменок у світовому рейтингу. Атлетка відзначила: намагатиметься як втриматися у топ-20 світового рейтингу, так і оновити особистий рекорд.

"Після старту у Таллінні я піднялася на 23-тє місце, була 26-ю. На чемпіонаті світу треба втримати свої позиції, а потім будуть збори у Португалії до кінця квітня. А потім — на збір у Луцьк, і вже там готуємося робити перший старт семиборства на чемпіонаті України".

"Треба виконати особистий рекорд та ще більше втриматися у рейтинговій позиції відбору на Олімпійські ігри. Тренер каже, що рейтинг у мене дуже гарний, просто треба набрати більш солідну суму для себе, втриматися та поїхати на чемпіонат Європи у Рим. І там також виступити, потрапити у топ-8 чи топ-10, щоб втримати [рейтинг]".

"Але як кажуть, розслаблятися не можна. Конкурентки такі — від них можна очікувати будь-що. Тому треба самій себе дуже щільно тримати та втриматися у цій позиції (до 24-го місця), намагатися ближче триматися до 20-го місця. Конкурентки такі, що як ось зараз, виступали на чемпіонат світу: йшла четвертою [у Таллінні], тут десь вистрілила угорка [Сабіна Сюч] та перемістила мене на п'яту позицію. І результат такий щільний, не було такого два роки, що вісім-дев'ять місць за 4500 понабирали. Це для мене взагалі щось нове. Тож дівчата теж набирають дуже високі оберти".

Юлія Лобан на чемпіонаті Європи у приміщенні
Юлія Лобан на чемпіонаті Європи у приміщенні. Фото: Anadolu Agency/Getty Images

Лобан також наголошує: увесь її план підготовки зосереджений саме на літню частину сезону та на Олімпійські ігри. При цьому перед виступом у Таллінні 23-річна атлетка мала збір у Литві, який відбувся після завершення чемпіонату України.

"У нас особливо не було вибору. Ми більший акцент робили на весну, нічого не просили. У нас майже всі умови є, все влаштовує, та й не так багато часу перед чемпіонатом світу. Зосередилися на весні, бо увесь акцент на Олімпійські ігри. Тому дуже класно, що ми зробили збір у Литві перед Таллінном. Виїхали туди після чемпіонату України, зробили підготовку, я трішки привела себе у форму, бо була травмована перед ним — спазми литкового м'яза. І тому трішки невдало розпочався чемпіонат України.

Потім головний тренер допоміг зробити збір, поїхали у Литву. Приїхали у Таллінн, умови були чудові, ось і такий гарний старт вийшов. Тому ми не сильно претендуємо на збори, нас все влаштовує. Але дуже вдячні, що наше керівництво зробило закордонний збір, і ми поїдемо готуватися до основного літнього старту".

Хто така Юлія Лобан?

  • 23-річна українська легкоатлетка, що представляє Чернігівську область.
  • У 2023 році — учасниця Євро в приміщенні (12-те місце) та чемпіонка України в жіночому п'ятиборстві.
  • У 2022 році дебютувала на дорослому чемпіонаті світу в приміщенні — десяте місце.
  • 4537 бали Лобан в Таллінні від початку 2024 року — новий особистий рекорд українки у змаганнях із жіночого п'ятиборства.
На початок