"Нема значення, у кого вигравати". Харлан — про перше за 4 роки "золото" КС з фехтування і відбір на Олімпіаду командою

"Нема значення, у кого вигравати". Харлан — про перше за 4 роки "золото" КС з фехтування і відбір на Олімпіаду командою

Ексклюзивно
Ольга Харлан на чемпіонаті світу з фехтування
Ольга Харлан. Фото: Pier Marco Tacca/Getty Images

Ексклюзивне інтерв'ю української фехтувальниці для Суспільне Спорт.

Ольга Харлан — лідерка збірної України з фехтування. І наразі єдина фехтувальниця, що вже отримала олімпійську ліцензію для участі на Ігри у Парижі: на ЧС-2023 Харлан покарали скандальною чорною карткою через відмову від рукостискання, після чого МОК вирішив надати їй пряму перепустку на Олімпіаду-2024.

Олімпійський сезон 2023/24 Харлан розпочала з трьох нагород, здобутих ще наприкінці 2023 року. А у лютому виборола "золото" у Лімі, яке стало для неї першим за чотири роки на рівні етапів Кубка світу.

На Кубку світу у Лімі Харлан змагалася як в одиночному, так і командному турнірі з фехтування на шаблях. Однак з командою поборотися за нагороди не змогла: завершила виступи у чвертьфіналі, поступившись Італії з різницею у два уколи (43:45).

"Які завдання були на Кубок світу? Різні. В особистих — краще виступити, ніж на попередніх змаганнях", — розповідає Харлан в ексклюзивному інтерв'ю для Суспільне Спорт. — Для мене кожне змагання — тренування перед Олімпійськими іграми, бо неважливо, хто проти тебе, топспортсменка чи ні. На Олімпіаді, звісно, топспортсменки, тому треба боротися з усіма і знати, що перед тобою стоїть суперниця і неважливо, який у неї рівень. Тому для мене було ось це завдання, по-перше. По-друге, у команді — втриматися та заробити очки для потрапляння на Олімпіаду. У нас запекла боротьба за ліцензію. Але тренуємося, все добре".

"Не сказала б, що фіналУ фіналі Харлан перемогла угорку Шугар Баттаї з рахунком 15:6 був легким. Рахунок — так, 15:6, але, звісно, інші думки та відчуття, коли у тебе один бій, і ти перемогла на цьому турнірі. Треба просто опанувати себе і думати, що це не останній бій, а перший. А так, кожен бій був дуже важливий".

Ольга Харлан на чемпіонаті світу з фехтування
Ольга Харлан. Фото: Pier Marco Tacca/Getty Images

Харлан відзначила, що не сильно зосереджена на тому, що це її перше "золото" з 2019 року на Кубку світу. Але вважає цей результат закономірним, особливо після срібних нагород, здобутих на попередніх турнірах.

"Вперше "золото" з 2019 року — багато відтоді минуло часу, чимало відбулося. Але я на цифри не дуже дивлюся. Чекала на цей момент, бо у мене було впродовж минулого року три "срібла". І цей сезон розпочала з одного, а потім другого "срібла". Думала, що вже треба "золото". Але це було заплановано, колись це мало статися, і я мала до цього прийти".

"Коли у нас змагання йдуть і особисті, і командні, ти викладаєшся на особисті. Але думками ти також у наступному дні, коли командні змагання, дуже важливі для мене. Я не знецінюю цей результат, він дуже важливий, я була рада перемогти, бо, по-перше, це для нашої країни: бачу, як за мене вболівають, і це надає сил. А по-друге, це тренування та репетиція [перед Олімпіадою]".

Боротьба за потрапляння на Олімпіаду у жіночій командній шаблі для України продовжується. Наразі у світовому рейтингу українки займають п'яте місце, яке є прохіднимТоп-4 світового рейтингу, а також найсильніша команда з кожного континенту отримують олімпійську ліцензію на Ігри. Саме відбір командою на Ігри у Парижі Харлан називає своєю мотивацією під час участі на змаганнях.

"Справді намагаємося потрапити у командний турнір [на Олімпіаду], дуже запекла боротьба, всі на нервах, не лише ми, а й усі команди. Відбувається все напружено. Але у цей момент важливо залишатися спокійними, виконувати свою роботу та не звертати уваги на фактори, що можуть вплинути на це. Важливо зосередитися на тому, що ми маємо робити на доріжці, бо може заважати й суддівський фактор, і емоційний. Це може заважати фехтуванню. Вийти з цього дуже важко, бо багато всього. Але ми не маємо іншого вибору, маємо боротися до останнього.

Ольга Харлан разом з командою шаблісток Оленою Кравацькою, Юлією Бакастовою та Аліною Комащук
Ольга Харлан разом з командою шаблісток Оленою Кравацькою, Юлією Бакастовою та Аліною Комащук. Фото: FIE

Чи міг чвертьфінал [проти Італії] скластися інакше? Звісно, дуже хотілося перемогти. Але ми вважаємо це випробуванням: програли бій, але не війну. Все ще попереду, і ми виконаємо важливу роботу над помилками. Вони нам програвали тричі поспіль, але теж вчаться. Ми в цей момент не були готові, але будемо [готові] наступного разу".

Покращити положення у світовому рейтингу українська команда шаблісток зможе на двох наступних етапах Кубка світу: в Афінах (1-3 березня) та Сант-Нікласі (15-17 березня). 1 квітня ж рейтинг FIE буде остаточно сформований, і на його основі визначаться учасники Олімпіади.

"Зараз не час відпочивати. Будемо відпочивати, коли все зробимо, трішки видихнемо, як все буде добре. Зараз же час навпаки трішки більше тренуватися. Після [Кубка світу] у Лімі опустилися на п'яте місце, але це не має особливого значення. В олімпійській сітці неважливо, з ким ти фехтуєш. У нас зараз США чи Угорщина [за топ-4], а за топ-16 — Китай чи Німеччина. Трішки змінилося, але немає значення, кого перемагати".

Ольга Харлан: що відомо

  • Харлан — учасниця чотирьох Олімпійських ігор: у 2008, 2012, 2016 та 2021 роках. На її рахунку чотири нагороди на Олімпіадах — "золото" та "срібло" у командному турнірі у 2008 та 2016 роках, а також дві "бронзи" в особистому (2012, 2016 роки).
  • У сезоні 2023/24 Харлан вже здобула чотири медалі: виграла "сателіт" у Стамбулі, а також завоювала два "срібла" — на Кубку світу в Алжирі та гран-прі в Орлеані перед "золотом" у Лімі.
  • У світовому рейтингу шаблісток Харлан займає п'яте місце.
На початок