"Будемо сподіватися на медалі". Збірна України з дзюдо назвала склад на перший Грендслем 2024 року: хто в заявці

"Будемо сподіватися на медалі". Збірна України з дзюдо назвала склад на перший Грендслем 2024 року: хто в заявці

Ексклюзивно
Чинний чемпіон Грендслему в Парижі Богдан Ядов і головний тренер збірної Віталій Дуброва.
Богдан Ядов та Віталій Дуброва. Фото: Sabau Gabriela / IJF

У Парижі змагатимуться дев'ять дзюдоїстів України.

Сезон Світового туру Міжнародної федерації дзюдо (IJF) у 2024 році продовжаться турніром Грендслем у Парижі. Триденні змагання відбудуться 2-4 лютого.

Змагальний рік стартував з вікенду Гран-прі в Португалії. Наприкінці січня збірна України вирушила до Одівелаша в складі 12 спортсменів і залишилася на турнірі без здобутих нагород.

Паризьким Грендслемом у лютому продовжиться відбірковий цикл Олімпіади-2024. До травня спортсмени змагаються за бали в олімпійському кваліфікаційному рейтингу, що стане визначальним у розподілі путівок на Ігри в Парижі.

У Франції склад збірної України скоротиться до дев'яти дзюдоїстів. Зокрема, свій перший міжнародний турнір 2024 року на старті лютого проводитимуть лідери збірної України Богдан Ядов і Дільшот Халматов, повертається до заявки після хвороби й дворазова призерка серії Гран-прі Єлизавета Литвиненко.

Склад України на Грендслем-2024 у Парижі

Чоловіки:

  • до 60 кг: Дільшот Халматов, Артем Лесюк
  • до 66 кг: Богдан Ядов
  • до 81 кг: Михайло Свідрак, Гєворг Манукян
  • до 100 кг: Антон Савицький
  • понад 100 кг: Євгеній Балєвський

Жінки:

  • до 78 кг: Єлизавета Литвиненко, Юлія Курченко

У Парижі не змагатиметься триразовий призер Грендслемів Яків Хаммо, лідер збірної у ваговій категорії понад 100 кг. Як розповідав Віталій Дуброва у коментарі для Суспільне Спорт, він продовжує набирати форму після відновлення і наразі зосереджений на тренуваннях.

Пропускатиме змагання і дворазова чемпіонка світу з дзюдо Дар'я Білодід. Через травму спини українка минулого сезону не змагалася на чемпіонаті Європи, а свій останній старт провела ще у серпні 2023 року, на "бронзовому" Гран-прі в Загребі.

У Парижі титул чинного чемпіона в категорії до 66 кг відстоюватиме Богдан Ядов. Після чотирьох бронзових нагород на Грендслемах українець здобув дебютне "золото" в лютому минулого року — це його найбільша відзнака в кар'єрі на всесвітньому рівніЯдов — чемпіон Євро-2022 у ваговій категорії до 66 кг..

На повторення медальних виступів на Грендслемах у Франції також претендуватимуть Дільшот Халматов та Юлія Курченко — вони мають два "срібла" та "бронзу" на цьому рівні відповідно. Для українки дебютним став подіум у Тбілісі минулого сезону.

Напередодні Грендслему в Парижі Суспільне Спорт звернулося за коментарем до головного тренера збірної Віталія Дуброви, який розповів про медальні очікування від турніру, а також поділився враженнями від виступів на першому Гран-прі року в Одівелаші.

  • Про перший Гран-прі сезону в Португалії:
"Оцінюємо негативно. Звісно, що хотілося краще. Сподівалися, що й без лідерів нам вдасться здобути нагороди. На жаль, ми залишилися без медалей".

"Можемо відзначити Назара Віскова у вазі до 60 кг та Михайла Свідрака — до 81 кг. Хлопці показали високий рівень боротьби. Вісков переміг двох спортсменів та за потрапляння у вісімку програв росіянину Заірбекову, це досить рейтинговий суперник. Ба більше, в цій сутичці останнє зауваження до нашого спортсмена винесли зарано.

Дзюдо
Михайло Свідрак (праворуч) на Гран-прі в Португалії. Фото: Kulumbegashvili Tamara / IJF

Міша Свідрак також дві сутички виграв — на останніх секундах переміг потужного бразильця та здолав ще португальця. За потрапляння у вісімку Михайло програв чинному чемпіону Європи, грузину, що виступає за Туреччину, Ведату Албайраку.

Загалом розчарували спортсмени, які виступали в останній день. Зокрема, Юлія Курченко — від неї чекали більшого. Втім, це лише початок сезону. Сподіваюся, що надалі ми виступатимемо краще".

  • Про склад збірної на Грендслем у Парижі:

"Додаються Єлизавета Литвиненко, Богдан Ядов та Дільшот Халматов. Також після травми повертається Гєворг Манукян, який майже не боровся. Буде відсутня лише Даша Білодід — вона розпочинатиме із Баку. До Парижу Дар’я також приїде, але братиме участь лише у тренувальному таборі.

Загалом усі після турніру залишаться ще на чотири дні у Парижі. Там пройде міжнародний табір, у якому візьмуть участь близько 500 спортсменів з усього світу".

  • Про шанси на медалі Грендслему в Парижі:
"Будемо сподіватися [на медалі], але конкуренція дуже висока. Триває олімпійська кваліфікація, склад учасників дуже потужний. Перед Олімпіадою завжди сильніші турніри. Та будемо вірити, що на Гран-прі у Парижі без медалей не залишимося. Буде важко, але сподіваюся, що проявить себе хтось із наших спортсменів".
Дзюдо
Богдан Ядов захищатиме в Парижі "золото" Грендслему від 2023 року. Фото: Kulumbegashvili Tamara / IJF
  • Про залікові бали олімпійської кваліфікації:

"Сьоме місце на Грендслемі — це десь 260 балів, досить пристойно. Усе, що менше, — вже не дуже добре. Насамперед питання залікових очок у нас стосується трьох категорій: 81 кг — Свідрак, 100 кг — Савицький, понад 100 кг — Балєвський. Саме для цих хлопців це принципово.

Зараз Свідраку не вистачає 85 балів, щоб потрапити на Олімпіаду за континентальною квотою. Щодо спортсменів, які виступають у вазі 60-66 кг: там ми маємо багато балів, тому ці змагання для них є більше підготовкою до чемпіонатів світу та Європи".

На початок