Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Ніхто руки не опускає". Підручний — про результати України, дострокове завершення етапу в Рупольдингу і плани на ЧС

"Ніхто руки не опускає". Підручний — про результати України, дострокове завершення етапу в Рупольдингу і плани на ЧС

Ексклюзивно
"Ніхто руки не опускає". Підручний — про результати України, дострокове завершення етапу в Рупольдингу і плани на ЧС
. Фото: Tom Weller/Getty Images

Ексклюзивний коментар лідера збірної України для Суспільне Спорт.

У німецькому Рупольдингу завершився п'ятий етап Кубка світу з біатлону сезону 2023/24. У заключній гонці змагань — переслідуванні — найкращий результат серед українців показав Денис Насико, який став 37-м.

Спринт та персьют у Рупольдингу пропустив лідер збірної України Дмитро Підручний. Після виступу в естафеті він відправився в Обертілліах, де готуватиметься до чемпіонатів Європи (24-28 січня) та світу (7-18 лютого).

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор Кубка світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки сезону на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

На наступному етапі Кубка світу в Антгольці, який пройде 18-21 січня, Підручний також пропустить особисті гонки. Дмитро виступить лише в одному з командних стартів — класичній естафеті або одиночній змішаній естафеті.

Після завершення етапу в Рупольдингу Підручний ексклюзивно поспілкувався із Суспільне Спорт. 32-річний біатлоніст оцінив результати українців в персьюті, розповів про свої подальші плани, а також поділився думками про виступи збірної у цьому сезоні та психологічний стан команди.

  • Про виступ українців у персьюті

"Досить нормальна гонка, не у всіх вийшла стрільба. Денис Насико показав непоганий рівень: як у стрілковому плані, гадаю, так і у фізичному теж. Непогано рухався, радує, що він додає з гонки до гонки. Порівнюючи його старти до нового року і зараз — помітний суттєвий прогрес. Сподіваюся, що він та решта хлопців додаватимуть у кожній гонці".

  • Про дострокове завершення виступів в Рупольдингу

"Це не спонтанне рішення, воно було заплановане давно, ще до початку сезону. Обговорювали з Юраєм Санітрою план на мій сезон, враховували ті негаразди, які зі мною трапилися. Запропонував пропускати етап в Антгольці, дійшли разом і до того, що Рупольдинг теж пропустимо. Бо ті два місяці, які я пропустив влітку-восени, вони все ж даються взнаки. Мені досить важко з цим пропуском бігати всі гонки. Тому ми запланували так, щоб оптимально підготуватися до чемпіонатів Європи та світу та пропустити ці два важкі етапи".

  • Як впливає минулорічна травма руки
"Зараз багато працюю з гвинтівкою. Це холостий дренаж, щоб рука згадала, як тримати гвинтівку. Плюс ще самі м'язи ще не відновилися після травми — намагаємося їх відновити та робимо все, щоб вони працювали. Після першого триместру відчувався біль в руці, тому ця перерва, яка зараз є, гадаю, теж піде на користь. Щоб рука трохи відпочила від змагань та відновила ті навички стрільби, які були втрачені за два місяці пропуску".
  • Про невисоку швидкість в естафеті у Рупольдингу

"Це більше сукупність факторів: із самопочуттям було не те, що хотілося. Та й сам біг далеко від групи. Це теж впливає: коли попереду тебе біатлоністи по два-три біжать, а ти сам наздоганяєш. Звісно, що твоя швидкість менша, ніж в них: вони між собою і змінюються, та й там були сильні суперники, які підштовхують один одного. На жаль, моє самопочуття не дозволило наздоганяти їх так, як хотілося".

підручний комент
Фото: Getty Images

  • Як впливають невисокі результати на психологію команди

"Звичайно, що результати у п'ятому-шостому десятку не додають оптимізму. Є у команди, та й у хлопців не дуже хороші настрої. Але ми розуміємо, що це спорт, опускати руки не можна і треба працювати далі, шукати об'єктивні помилки і виправляти їх. Над чим вони, власне, й працюють та у подальшому додавати від гонки до гонки. У декого це виходить: бачимо, як прогресує Денис Насико, є хлопці, які потроху додають. У когось виходить, у когось — ні, але такого, щоб опускати руки та "все пропало" — такого немає в команді. Всі налаштовані позитивно, щоб у майбутньому боротися та показувати найкращі результати".

  • Про психолога у збірній
"Були спроби залучення психолога до нашої команди. Дехто з хлопців час від часу працює з цим спеціалістом, мені поки що не доводилося контактувати — один раз лише було. Знаю, що жіноча команда більше залучена, але наскільки багато та часто вони працюють — не можу сказати".
  • Про подальші плани

"Запланували участь в Антгольці у змішаній естафеті, на якому етапі в якій саме естафеті — не знаю. А далі — чемпіонат Європи та світу. На Євро — спринт, переслідування та естафета, можливо. А на чемпіонаті світу спробую провести всю програму, якщо мені тренери довірять і я зможу це зробити. Прима? Знаю, що він в Антгольці теж має бути залучений в одній з гонок, але в якій саме — не знаю".

  • Про чемпіонат світу
"Звичайно, що чемпіонат світу — головний старт сезону і ми цілеспрямовано до нього готуємося. На Кубках світу теж хочеться показувати хороші результати, щоб вони додавали якогось оптимізму, і певні ознаки їх з'являються. Але, на жаль, не так як хотілося: і нам, і тренерам, і вболівальникам. Проте ми робимо все можливе від нас та спробуємо показати максимум на прийдешніх стартах".

Дмитро Підручний: що відомо

  • Через травму руки розпочав сезон на Кубку світу з біатлону з другого етапу, пропустивши перші гонки в Естерсунді.
  • У наступних трьох етапах Підручний виступив в усіх дев'яти гонках. За винятком спринту у Гохфільцені (52-ге місце) він в усіх гонках фінішував у заліковій зоні (топ-40).
  • Найкращий результат Підручного в особистих гонках сезону 2023/24 — 19-те місце у персьюті Гохфільцена (відіграв 33 позиції).
  • Підручний — чемпіон світу 2019 року у переслідуванні, а також дворазовий чемпіон Європи у змішаній естафеті.
На початок