"Не вдалося показати все, що можу". Анастасія Гожва посіла 20-те місце в одиночному жіночому катанні на Євро

"Не вдалося показати все, що можу". Анастасія Гожва посіла 20-те місце в одиночному жіночому катанні на Євро

Ексклюзивно
"Не вдалося показати все, що можу". Анастасія Гожва посіла 20-те місце в одиночному жіночому катанні на Євро
. Анастасія Гожва у довільній програмі Євро-2024. Фото: Mindaugas Kulbis / AP Photos

Ексклюзивний коментар української фігуристки для Суспільне Спорт.

На чемпіонаті Європи-2024 з фігурного катання завершилися одиночні змагання серед жінок. Україну в довільній програмі представляла 22-річна Анастасія Гожва.

Українка посіла 11-те місце в короткій програмі та пройшла до топ-24 фіналісток континентальної першості. Перед довільною програмою вона поступалася лідерці змагань Луні Гендрікс 16 балами.

Натомість у довільній програмі Гожва отримала за свій виступ 93.67 бала — це 20-й результат у другому сегменті жіночого турніру. У своєму дебютному довільному виступі на рівні Євро 2023 року вона набирала 96.91 бала.

За сумою короткої та довільної програм Гожва завершила чемпіонат з доробком у 143.69 бала. У загальному заліку Євро вона посіла 20-ту сходинку, чим повторила свій минулорічний результат.

"Золото" в довільній програмі виграла бельгійка Гендрікс — 138.59 бала. Вперше в кар'єрі вона здобула перемогу на чемпіонаті Європи після "срібла" 2023 року.

Натомість Бельгія завершила чемпіонат Європи із золотою нагородою вперше з 1947 року. Тоді у швейцарському Давосі перемогу в спортивних парах здобули Мішлін Ланнуа та П'єр Боньє.

Євро-2024. Жіноче одиночне катання: топ-3

  1. Луна Гендрікс (Бельгія) — 213.25 бала (після двох програм)
  2. Анастасія Губанова (Грузія) — 206.52
  3. Ніна Пінзарроне (Бельгія) — 202.29

...

  • 20. Анастасія Гожва (Україна) — 151.50

Після виступу Анастасія Гожва в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт поділилася враженнями від чемпіонату, розповіла про свій стан та очікування від подальших стартів у сезоні.

  • Як оцінює свій виступ:

"Незадоволена своїм прокатом. Багато стрибків були виконані, але на мінусові GOEОцінка за рівень виконання., що знижує їхню вартість і впливає на оцінку. Також буду розбиратися з рівнями на двох своїх обертаннях, бо зараз в мене стоять третього рівня — у короткій програмі вони були четвертого".

"Ця ситуація мені трошки незрозуміла, але буду передивлятися прокат і вже зроблю висновки. На жаль, не вдалося показати все, що я можу на даний момент".
  • Що завадило виступити краще:

"Мабуть, після короткої програми була на невеликому стресі. Бо все-таки це, мабуть, була вища група розминки, ніж до яких я звикла. Хотіла втримати позицію з короткої програми, а ще краще — піднятися на одне місце вище [до топ-10]. Але, на жаль, трошки сама на себе перетиснула".

"Не можу сказати, що це тягар відповідальності. Я сама цього хотіла, на мене ззовні ніхто не тиснув. Це були мої цілі, мої бажання, які, на жаль, не вдалося реалізувати. Але нічого страшного. Це спорт, і я сподіваюся, що всі наступні змагання цього року пройдуть краще і на чемпіонаті світу я зможу показати, на що здатна".
Фігурне
Анастасія Гожва у довільній програмі Євро. Фото: Mindaugas Kulbis / AP Photos
  • Про бажання фінішувати у топ-10 та здобути дві ліцензії на Євро-2025:

"Я захищаю свою країну, і мені хочеться зробити максимум — здобути більше квот і підіймати Україну в рейтингу. Бо, на жаль, мабуть, від мене залежить тільки моє катання".

  • Як почувається після виступу на Євро:

"Я зазнала невеликої травми п'ятки правої ноги на цьому Євро. Тому була ще трошки зосереджена на лікуванні — це таке місце, на яке боляче надівати ковзани. Почало мене турбувати ще до короткої програми — весь тиждень, як я приїхала сюди. Я не знаю, що сталося, але бачила тільки візуально, що там великий набряк, гематома.

Вже після чемпіонату приїду і буду розбиратися. Чи це спортивна травма? Я гадаю, так. Зараз середина сезону, велике навантаження. Я думаю, що, може, просто десь перевантажилася".

Хто така Анастасія Гожва?

  • 22-річна українска фігуристка з Києва.
  • Вчетверте в кар'єрі виступила на чемпіонатах Європи. Двічі проходила до довільної програми та завершувала змагання в топ-20 у 2023-2024 роках.
  • У сезоні 2023/24 — переможниця міжнародних змагань Skate Celje у Словенії та срібна медалістка Кубка Денкової-Стависького в Болгарії.
  • Дворазова чемпіонка України серед дорослих. Учасниця зимової Універсіади 2023 року — восьме місце.

Євро-2024 з фігурного катання: що відомо?

  • До кінця чемпіонату в Каунасі відбудуться змагання в танцях на льоду. Початок довільної програми в суботу, 13 січня, за участю двох українських пар — о 18:30.
  • У чоловічому одиночному катанні Україну представляв Іван Шмуратко — 14-те місце за підсумками двох програм.
  • У спортивних парах українці Софія Голіченко та Артем Даренський пройшли до довільної програми та посіли 11-ту підсумкову позицію.
На початок