"Беру максимум з кожної хвилини на льоду". Фігурист Шмуратко тренується в Україні та долає 200 км для тренувань

"Беру максимум з кожної хвилини на льоду". Фігурист Шмуратко тренується в Україні та долає 200 км для тренувань

Ексклюзивно
"Беру максимум з кожної хвилини на льоду". Фігурист Шмуратко тренується в Україні та долає 200 км для тренувань
. Іван Шмуратко. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар Івана Шмуратка для Суспільне Спорт.

Уперше з 2022 року лідер українського чоловічого фігурного катання – Іван Шмуратко – виступить на великому міжнародному турнірі за збірну України. Чемпіонати Європи та світу у 2023 Шмуратко пропустив через травму ноги, зараз же – буде єдиним представником України у чоловічому одиночному розряді на Євро-2024, що стартує у литовському КаунасіВідбудеться з 1о до 14 січня..

Останній рік Іван провів у Києві, а усю свою підготовку до змагань проводить в Україні. Зокрема, на чемпіонат Європи 22-річний фігурист добирався 35 годин.

Водночас, навіть в Україні Іван Шмуратко не може побудувати підготовку в одному місці – живе у Києві, тренується у Богуславі, їздить на тренування також до Львова. Між Львовом та Києвом відстань понад 500 кілометрів в один бік, між Києвом та Богуславом – понад 100 кілометрів.

"Мені запропонували та дають можливість кататися у Богуславі. У цьому місті наразі найкращі умови в Україні для занять фігурним катанням, тому доводиться періодично їздити туди. Я живу у Києві, щоб дістатися Богуслава треба подолати 120 кілометрів, це не просто через дорогу перейти. Також іноді їжджу до Львова, оскільки мій хореограф Михайло Лейба тренує там. Загалом беру максимум з кожної хвилини перебування на льоду, тому що наразі у мене вони обмежені. План будую собі відносно того, скільки часу в мене є. Можу сказати, що ефективність підвищується", – розповів у ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт Іван.

У цьому сезоні українець провів два старти – фінішував восьмим на змагання серії Challenger у вересні, а у листопаді – восьмим на рівні Grand Prix. Особливо у підготовці до чемпіонату Європи, який для нього стане третім у кар'єрі, Шмуратко виділяє психологічну готовність.

"Я у доброму стані, тренуюся. Перші тренування пройшли добре, звикаю до льоду. Своїм приїздом на чемпіонат Європи я хочу вкласти свій максимум для того, щоб видати свої перформанси. Для цього я готуюся не лише фізично. Я б сказав, що зараз відбувається набагато більше психологічної підготовки", – пояснив Іван.

За словами Шмуратка, він тонко реагує на усі події на фронті та ракетні обстріли України. І це впливає на його стан та готовність до виступів. Один з останніх масованих російських обстрілів України відбувся перед дитячим святом, де виступив і фігурист.

"Як спортсмену мені дуже важливо знаходитися у своєму емоційно-інформаційному просторі. Звичайно, це сприймається як жах, це не описати словами. Щоб виступати, мені потрібно максимально підтримувати свій психологічний стан, особливо перед змаганнями. Я відчуваю та реагую на речі досить тонко. 29-го ми виступали на дитячому новорічному шоу зі скрипалем Мойсеєм Бондаренком. Уявіть, діти готуються пів року до новорічного шоу, і в день, коли у них відбувається дуже важлива подія, ці нелюди пускають ракети їм на голови. Я взагалі зараз досить багато слухаю воїнів, їхні інтерв’ю про те, що вони думають. Я відчуваю, що я не маю права багато чого говорити з моральної точки зору. Те, що ми відчуваємо у цивільному житті – це одне, це зовсім інший світ відносно того, що відбувається на фронті", – резюмував Шмуратко.

Хто такий Іван Шмуратко

  • 22-річний український фігурист, який представляє Київ та спеціалізується на одиночному катанні.
  • Учасник і фіналіст Олімпійських ігор-2022 (24-те місце), учасник чемпіонатів світу (найкращий результат – 21-ше місце 2021 року).
  • На чемпіонаті Європи-2022 показав найкращий за 20 років результат України в чоловічому одиночному катанні – 12-те місце.
  • Чотириразовий чемпіон України (2018-2021).
На початок