Дмитро Скапінцев уклав двосторонній контракт з клубом НБА "Нью-Йорк Нікс": що це означає

Дмитро Скапінцев уклав двосторонній контракт з клубом НБА "Нью-Йорк Нікс": що це означає

Дмитро Скапінцев уклав двосторонній контракт з клубом НБА "Нью-Йорк Нікс": що це означає
. Дмитро Скапінцев, фото: Getty Images

Потенційно третій активний українець у провідній баскетбольній лізі.

Клуб Національної баскетбольної асоціації "Нью-Йорк Нікс" оголосив про укладання двостороннього контракту з українським центровим Дмитром Скапінцевим. Про це йдеться на сторінках франшизи у соцмережах.

Скапінцев розпочав виступи у США восени 2022 року. Українець підписав контракт з клубом "Вестчестер Нікс", що підпорядковується "Нью-Йорку" та виступає в G-Лізі (раніше — Лізі розвитку НБА).

Протягом свого другого сезону в G-Лізі центровий в середньому приносить "Вестчестеру" 5.9 очка за 18.6 хвилини на майданчику, додаючи 4.3 підбирання.

Двосторонній контракт із "Нью-Йорком" дозволяє Скапінцеву виступати за головну команду в матчах НБА. Угода цього формату передбачає, що баскетболіст поєднуватиме виступи у складі основного клубу та його представника в G-Лізі.

У разі свого дебюту за "Нью-Йорк Нікс" 25-річний Скапінцев стане третім активним українським баскетболістом в НБА. Повноцінні контракти з "Бостоном" та "Сакраменто" мають Святослав Михайлюк та Олексій Лень відповідно.

Наступний матч "Нікс" у регулярному чемпіонаті НБА припадає на суботу, 23 грудня. На своєму майданчику "Нью-Йорк" прийматиме другу топкоманду Східної конференції "Мілвокі Бакс" (початок — о 19:30 за київским часом).

Що передбачає двосторонній контракт в НБА?

  • Гравці, що мають не більше трьох років досвіду в НБА, можуть поєднувати виступи за головну команду франшизи та її представника в G-Лізі.
  • Баскетболіст на двосторонньому контракті може провести в НБА не більше 50 матчів за головну команду. Решту сезону гравці проводять у G-Лізі (у випадку Скапінцева — за "Вестчестер Нікс").
  • Клубам НБА впродовж регулярного чемпіонату дозволяєтся мати не більше двох гравців на двосторонніх контрактах (та 17 — сумарно). Водночас заявка команди на кожен окремий матч не має перевищувати 15 баскетболістів.

Дмитро Скапінцев: як українець виступає за кордоном?

  • Після зупинки чемпіонату України через російське вторгнення баскетболіст "Київ-Баскета" дограв сезон 2021/22 у литовському "Пієно Жвайгждесі".
  • У жовтні 2022 року Скапінцев приєднався у США до "Вестчестер Нікс", за яких відіграв повний сезон 2022/23.
  • У 2023 році "Нью-Йорк Нікс" долучали Скапінцева до матчів Літньої ліги НБА. В серпні українець підписав мінімальний контракт за формулою Exhibit 10, що може бути трансформований у двосторонній договір.

На початок