Біатлон: Кубок IBU
Біатлон: Кубок IBU
"Зможемо побачити". Тренер збірної України з біатлону назвав умову повернення Олени Білосюк до гонок Кубка світу

"Зможемо побачити". Тренер збірної України з біатлону назвав умову повернення Олени Білосюк до гонок Кубка світу

Ексклюзивно
"Зможемо побачити". Тренер збірної України з біатлону назвав умову повернення Олени Білосюк до гонок Кубка світу
. Biathlon.com.ua / Dmytro Yevenko

Сезон олімпійська чемпіонка Сочі-2014 розпочне на рівні Кубка IBU.

Жіноча збірна України з біатлону визначилася зі складом на перший етап сезону Кубка світу. У шведський Естерсунд відправиться команда з шести біатлоністок.

Серед змін у складі жіночої збірної України — відсутність однієї з лідерок команди у попередніх сезонах Олени Білосюк. Після зміни тренерського штабу Білосюк спершу почала готуватися до сезону разом з чоловічою командою "Б", а згодом опинилася поза заявкою на головний літній старт — чемпіонат світу.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор Кубка світу та Кубка IBU з біатлону. Дивіться наживо усі гонки сезону на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

Відсутність Білосюк в основі збірної України на гонки Кубка світу пов'язана з "вектором омолодження складу", який анонсував тренер жіночої команди Микола Зоц. Своє рішення він пояснював тим, що досвідченіші біатлоністки мають показувати результати кращі, ніж молоді.

Відтак, сезон 2023/24 Білосюк розпочне на рівні Кубка IBU. Однак у подальшому матиме шанс повернутися до виступів на Кубку світу.

Що сказав Микола Зоц про перспективи Олени Білосюк?

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт тренер жіночої збірної України відзначив, що на першому етапі Кубка IBU в Контіолахті олімпійська чемпіонка Сочі-2014 буде також ділитися досвідом з молодшими спортсменками. Загалом у Фінляндію Україна відправиться у складі п'яти біатлоністок.

"На сьогоднішній день маємо розуміти, що у нас їде молода команда на Кубок IBU. На перший етап юніорки Ксенія Приходько, Олександра Меркушина, Олена Городна і Юлія Городна. Чотири юніорки і Олена Білосюк своїм досвідом буде допомагати", — сказав Зоц.

Щодо перспектив Білосюк, тренер додав, що вони залежатимуть безпосередньо від виступів на рівні Кубка IBU. І відзначив, що готовий включити біатлоністку до гонок Кубка світу вже на наступному етапі у Гохфільцені у разі, якщо вона покаже "гідний виступ" у Контіолахті.

"Перспективи Білосюк? Кожен старт, як ось зараз, у Контіолахті — як буде гідний виступ, то зможемо побачити її на Кубку світу", — додав тренер.

Сезон Кубка IBU відбудеться 30 листопада — 3 грудня. У програмі етапу — спринти, індивідуальні гонки та змішані естафети.

Хто така Олена Білосюк?

  • 36-річна біатлоністка збірної України.
  • Олімпійська чемпіонка 2014 року в жіночій естафеті.
  • Чемпіонка світу 2013 року в спринті. Шестиразова медалістка світової першості (дві нагороди — в особистих стартах).
  • Дебют Білосюк на рівні Кубка світу відбувся в березні 2007 року. Відтоді українка двічі завершувала сезон у топ-10 загального заліку: на сьомій (2016) та восьмій (2013) сходинках.
  • У попередньому сезоні Білосюк взяла участь у 19 гонках Кубка світу та чемпіонату світу з біатлону. Найкращий результат — 26-те спринту на етапі в чеському Нове-Место.
На початок