"Ідеальне місце". ФІФА призначила США місцем проведення оновленого клубного чемпіонату світу з футболу

"Ідеальне місце". ФІФА призначила США місцем проведення оновленого клубного чемпіонату світу з футболу

"Ідеальне місце". ФІФА призначила США місцем проведення оновленого клубного чемпіонату світу з футболу
. Клубний чемпіонат світу, фото: AP Photos

Турнір вперше відбудеться за участі 32 команд.

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) призначила США місцем проведення чемпіонату світу серед клубів в оновленому форматі. Про це повідомила пресслужба організації.

Вперше світова першість серед клубів з новою системою проведення змагань відбудеться у 2025 році. Турнір пройде за участі одразу 32 команд.

На оновлений клубний чемпіонат світу кваліфікуються 12 європейських команд, серед них – переможці Ліги чемпіонів 2021-2024. Саме Європа матиме найбільше представництво на турнірі. Удвічі меншу квоту у ФІФА надали Південній Америці (6 клубів), решта учасників представлятимуть Азію, Африку та об'єднана конфедерація Північної та Центральної Америки, а також країн Карибського басейну (КОНКАКАФ).

Провести турнір серед клубів в оновленому форматі ФІФА доручила США, мотивуючи своє рішення тим, що країна має досвід в організації турнірів такого рівня. У Міжнародній федерації футболу наголосили, що США прийматимуть Кубок Америки 2024 року та чемпіонат світу 2026 року разом із Мексикою та Канадою.

"Клубний чемпіонат світу з футболу 2025 року стане вершиною професійного чоловічого футболу, і завдяки наявності необхідної інфраструктури разом із величезним інтересом місцевих жителів Сполучені Штати є ідеальним місцем для початку цього нового глобального турніру", – заявив президент ФІФА Джанні Інфантіно.

Перед проведенням турніру в оновленому форматі у грудні 2023 року Саудівська Аравія проведе змагання за старою схемою. Трофей розіграють серед переможців континентальних клубних турнірів.

Що відомо про клубний чемпіонат світу

  • Чинним чемпіоном турніру є "Реал", який у лютому у Марокко здобув свій рекордний п'ятий титул клубного чемпіона світу. У фінальному матчі з вісьмома голами мадридці перемогли саудівський "Аль-Хіляль" (5:3).
  • У лютому 2023 року Андрій Лунін став першим українцем, який зіграв на турнірі та виграв його головний трофей.
  • У наступному клубному чемпіонаті світу візьмуть участь сім команд. Європу на турнірі представлятиме переможець Ліги чемпіонів – "Манчестер Сіті".
На початок