ФІФА затвердила перших учасників оновленого клубного ЧС-2025 з футболу: хто зіграє на турнірі

ФІФА затвердила перших учасників оновленого клубного ЧС-2025 з футболу: хто зіграє на турнірі

Оновлено
ФІФА затвердила перших учасників оновленого клубного ЧС-2025 з футболу: хто зіграє на турнірі
. AP Photos

Новий формат світової першості передбачатиме участь одразу 32 клубів замість семи.

ФІФА ухвалила формат оновленого клубного чемпіонату світу з футболу та визначила перших учасників турніру. Про це повідомляє видання The Athletic.

Наприкінці 2022 року президент міжнародного керівного органу Джанні Інфантіно заявив про намір розширити клубний чемпіонат до 32 клубів та проводити його раз на чотири роки. Наразі турнір відбувається щорічно, а участь у ньому традиційно беруть сім клубів з шести футбольних конфедерацій.

Читайте також: Розширений клубний ЧС, новий формат ЧС для збірних. Інфантіно розповів про зміни у турнірах ФІФА

Першими учасниками клубного чемпіонату 2025 року, коли турнір планують вперше організувати в його новому форматі, стануть іспанський "Реал" та англійський "Челсі". На світову першість вони кваліфікуються в статусі володарів Кубка чемпіонів 2021-го та 2022 років.

Путівки на чемпіонат отримають і переможці Ліги чемпіонів 2023-го та 2024 років. Інші деталі кваліфікації на турнір наразі не розкриваються.

У зв'язку із запровадженням нового турніру, що має відбутися влітку 2025 року, у ФІФА також вносять зміни в розклад "вікон" міжнародних матчів збірних. Замість двох окремих "вікон" у вересні та жовтні національні команди отримають одну подовжену перерву на матчі збірних, що передбачатиме проведення чотирьох ігор у цей період.

Оновлення: У офіційному оголошенні ФІФА пояснила, як працюватиме процедура відбору на оновлений клубний чемпіонат світу.

У лютому організація визначила розподіл путівок на КЧС-2025. Найбільше місць на турнірі отримає Європа — 12 команд. Друге місце посідає Південна Америка (6 клубів), третє — Азія, Африка та об'єднана конфедерація Північної та Центральної Америки, а також країн Карибського басейну (КОНКАКАФ).

  • Конфедерації з понад чотирма представниками (Європа, Південна Америка): На турнір виходять переможці головних континентальних змагань (Ліга чемпіонів та Кубок Лібертадорес) чотирьох попередніх сезонів, решта команд проходить за добором через місце в рейтингах.
  • Конфедерації з чотирма представниками (Азія, Африка, Північна та Центральна Америка): Проходять чемпіони чотирьох останніх розіграшів головних континентальних змагань.
  • Конфедерації з одним представником (Океанія): Проходить клуб з найвищим рейтингом серед чотирьох переможців головних континентальних змагань.
  • Країна-господар: Процедуру відбору буде визначено згодом.

Клубний чемпіонат світу: що відомо

  • У лютому 2022 року в Марокко свій рекордний п'ятий титул клубного чемпіона світу здобув іспанський "Реал". У фінальному матчі з вісьмома голами мадридці перемогли саудівський "Аль-Хіляль" (5:3).
  • Воротар "Вершкових" Андрій Лунін першим серед українців зіграв на турнірі та виграв його головний трофей. У Марокко голкіпер провів обидва матчі "Реала" та сумарно пропустив чотири голи.
  • Наступний чемпіонат світу в грудні 2023-го прийматиме Саудівська Аравія. Європейський континент на ньому представлятиме переможець поточного розіграшу Ліги чемпіонів.
На початок