Чому Урош Велепець покинув збірну України та пішов працювати у Німеччину: пояснення тренера

Чому Урош Велепець покинув збірну України та пішов працювати у Німеччину: пояснення тренера

Ексклюзивно
Чому Урош Велепець покинув збірну України та пішов працювати у Німеччину: пояснення тренера
. Сергій Захарченко

Тренер стверджував, що був готовий продовжити роботу в Україні, але з ним ніхто не контактував.

Жіноча збірна України з біатлону втратила головного тренера. Урош Велепець залишив посаду і продовжить роботу у збірній Німеччині.

Велепець вдруге залишив збірну України, його попередня угода була розрахована за схемою "1+4" і передбачала можливість продовження після олімпійського сезону 2021/22.

Тренер та федерація збірної України мали обговорити можливість продовження співпраці. Проте Велепець повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт, що цього не трапилося.

Читайте також: "Дуже важко піти". Урош Велепець – про причину переходу з України в Німеччину та післявоєнний біатлон в Україні

Причину відсутності контакту Велепець пов'язав з відставкою президента федерації України з біатлону Володимира Бринзака. Хоча Бринзак залишатиметься на цій посаді на час дії воєнного стану в Україні.

"На початку квітня дві команди запитували мене, чи буду я продовжувати працювати з Україною, чи ні. До 15 квітня зі мною з України ніхто не контактував, я навіть не знав, із ким про це варто було б говорити. Адже Володимир Михайлович [Бринзак] подав у відставку, тому я не знав, із ким спілкуватись про майбутню роботу. Коли ж подзвонили німці, запитали, чи цікаво про це поговорити, то я погодився. Це був хороший шанс продовжувати тренерську кар’єру. Я вже в Німеччині на зборах".

"В Україні мене був контракт "1+4", що після року [роботи] ми мали б обговорювати все наново. Тобто з 15 березня до 15 квітня є шанс знайти собі роботу або ж тобі в цей час дзвонять. Із України не було жодних пропозицій. Думаю, там поки що хаос у федерації. А чекати не можна. У мене вдома так само родина, яку треба нагодувати", - сказав Велепець.

Словенський тренер визнав, що має не найкращі відчуття після того, як залишив збірну України в умовах війни. Але вважає, що не мав іншого вибору, враховуючи ситуацію, що виникла.

"Мені дуже важко піти, почуваю себе нелегко, бо покинути команду в такій ситуації… Але треба розуміти, що не було ніякого контакту з приводу роботи до 15 квітня в Україні, тож треба було думати над тим, щоб їхати кудись до іншої команди. Так і сталось".

Велепець також висловлював готовність продовжити роботу з лідеркою збірної України Юлією Джимою у разі, якщо вона виступатиме у наступному сезоні 2021/22. Біатлоністка потрапила до складу команди "А" на сезон 2022/23.

Читайте також: Збірна України з біатлону назвала склад команди "А" на підготовку до сезону 2022/23

Що відомо

  • Перед тим, як очолити збірну України у 2021 році, Велепець працював з командою у 2015-2018 роках, готуючи до Олімпіади у Пхьончхану.
  • На останній Олімпіаді-2022 жіноча збірна України під керівництвом Велепця тричі фінішувала у топ-10 в особистих гонках - усі фініши Юлії Джими (сьоме місце у масстарті, восьме - у спринті, 10-е - в індивідуальній гонці).
Читайте також: "Це залежить від Юлі". Велепець - про подальшу підготовку з Джимою після отримання роботи в Німеччині
На початок