Скільки ухилянтів перебуває в розшуку — дані Рівненського обласного ТЦК та СП

Скільки ухилянтів перебуває в розшуку — дані Рівненського обласного ТЦК та СП

З початку повномасштабного вторгнення на Рівненщині майже десять тисяч чоловіків перебувають у розшуку за ухилення від військової служби. Загалом відкрили приблизно тисячу кримінальних справ щодо людей, які не з'явилися за викликом до ТЦК та СП, з них понад 15% притягнули до відповідальності.

Хто такі ухилянти та як їх розшукують, Суспільному розповіла речниця обласного ТЦК Тетяна Камерістова.

Від 24 лютого 2022 року на Рівненщині 9 555 людей перебувають у розшуку через неявку до ТЦК. Військовозобов'язаних наразі розшукують правоохоронці.

"Ухилянти — це люди, які отримали повістку та не з'явилися за викликом до територіального центру комплектування. Людина, яка отримала повістку під особистий підпис зобов'язана з'явитися. Якщо вона не з'явилася, ми вичікуємо певний проміжок часу, тоді їхні дані передаємо до правоохоронців", — зазначила Тетяна Камерістова.

Речниця обласного ТЦК Тетяна Камерістова
Речниця обласного ТЦК Тетяна Камерістова. Суспільне Рівне

В області відкрили 942 кримінальні справи про ухилення від призову. З них 148 людей притягнули до кримінальної та адміністративної відповідальностей, повідомила речниця обласного ТЦК та СП:

"Кожен громадянин України зобов'язаний звернутися до ТЦК для уточнення своїх даних. Не обов'язково людина, яка буде призвана до лав Збройних Сил, буде на передовій. Є підрозділи забезпечення, є штабні посади. Наприклад, якщо людина ІТ-спеціаліст, він явно не буде з лопатою стояти, якщо не виявить власного бажання. Є багато людей, які мають обмеження через стан здоров'я, або за сімейним станом — вони не будуть призвані до війська. У будь-якому випадку уточнити свої дані вони зобов'язані".

Яка відповідальність за ухилення від військової служби

За неявку в ТЦК та СП за повісткою для уточнення облікових даних та для проходження військово-лікарської комісії передбачається адміністративна відповідальність — штраф від 1 700 до 3 400 гривень. При повторному порушенні — штраф від 3400 до 5100 гривень.

За неявку за мобілізаційним розпорядженням передбачена кримінальна відповідальність. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до п'яти років.

Що відомо про законопроєкт щодо мобілізації

16 квітня 2024 року президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, ухвалений Верховною радою. Документ набере чинності 18 травня.

Основні положення:

  • залишається право на звільнення зі служби людей з інвалідністю. Також військовослужбовець може звільнитися зі служби після полону. Опікуни та всиновлювачі тепер мають право на відстрочку та звільнення з військової служби;
  • визнані обмежено придатними повинні пройти переогляд протягом 12 місяців. Ті, хто отримав II чи III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, окрім військовослужбовців, — мають пройти повторний медогляд;
  • скасовується строкова служба. Замість неї буде базова військова підготовка на пʼять місяців, яка розпочнеться з вересня 2025 року;
  • військовозобов'язані повинні носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану та оновити свої дані в електронному кабінеті, ЦНАПі чи ТЦК;
  • військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом по іпотеці;
  • військовозобовʼязаним обмежать консульські послуги за кордоном, допоки вони не оновлять свої дані. Також тим, хто ухиляється від військової служби, обмежать право керувати авто.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок