На Полтавщині оголосили вирок у справі вбивства мера Кременчука Бабаєва і судді Лободенка

На Полтавщині оголосили вирок у справі вбивства мера Кременчука Бабаєва і судді Лободенка

Важливо

У Пирятинському райсуді оголосили вирок у справі вбивства мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Олександра Лободенка. Їм призначили по 15 років позбавлення волі, але випустили у залі суду.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного із засідання. Обвинуваченим Олександру Мельнику, Олександру Крижановському та Ігору Кунику, яких обвинувачують в убивстві мера Кременчука Олега Бабаєва та судді Олександра Лободенка, призначили по 15 років позбавлення волі за вбивство міського голови. За позбавлення життя судді чоловіків виправдали через недоведеність вини.

Суд у справі вбивства Бабаєва: вирок на Полтавщині
Люди в залі суду після оголошення вироку у Пирятинському суді, 3 травня 2024-го року. Суспільне Полтава

Під час слідства під вартою чоловіки були близько 10 років. За так званим "законом Савченко", один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання. Нині вважається, що вони відбули покарання. Такий вирок 3 травня оголосила суддя Наталія Нагорна.

"Ми вважаємо, що покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років не відповідає тяжкості скоєного злочину, не відповідає його суспільній небезпеці. Вбито міського голову, публічно, серед білого дня, в центрі міста. Це зневага до суспільства, зневага до будь-яких людських цінностей. Їм повинно призначено бути у вигляді довічного позбавлення волі, як цього прохали потерпілі і сторона обвинувачення. Тому потерпілі, це вже погоджено, будуть подавати апеляцію на м’якість вироку", — повідомив адвокат Анатолій Кононенко.

Усіх трьох чоловіків випустили під особисте зобов'язання до набуття вироком законної сили. Вони мають носити електронні браслети і виплатити моральну шкоду донькам Олега Бабаєва по 3 мільйони гривень.

Вбивства мера Кременчука Бабаєва: фото
Фото з місця вбивства Олега Бабаєва. 26 липня 2014 року. Кременчук. Кременчуцький Телеграф

Справа в Пирятинському райсуді розглядається із 2021-го року. А судовий процес триває із лютого 2015-го.

Вбивство Олега Бабаєва

Олега Бабаєва, міського голову Кременчука, застрелили вранці 26 липня 2014-го неподалік його будинку, повідомляв речник управління Міністерства внутрішніх справ у Полтавській області Юрій Сулаєв. За його словами, правоохоронці розглядали кілька версій убивства: професійна, підприємницька діяльність та особисті мотиви.

28 липня справу перекваліфікували із умисного вбивства на умисне, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб. Кілька днів міліція шукала авто, з якого стріляли в Бабаєва. "ВАЗ 2108" знайшли спаленим в колишньому Глобинському районі 31 липня.

Олег Бабаєв
Міський голова Кременчука Олег Бабаєв. Кременчуцька газета

На початку вересня правоохоронці повідомили про затримання кількох учасників злочину. Тогочасний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав замовником убивства директора кременчуцької телекомпанії "Візит" Олександра Мельника. Прізвища виконавців назвав колишній радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. Усіх фігурантів на початку вересня 2014-го взяли під варту.

Вбивство судді Олександра Лободенка

За інформацією з Єдиного реєстру судових рішень, обвинувачених судять за два убивства – Олега Бабаєва та судді Автозаводського районного суду Кременчука Олександра Лободенка. У провадженні останнього була цивільна справа за позовом комунального підприємства "Кременчуцька міська телерадіокомпанія" до "Приватної телекомпанії "Візит". Один із обвинувачених замовив спільнику за 10 тисяч доларів знайти людей, які б завдали тілесних ушкоджень судді. Другий фігурант змовився ще з двома людьми, які 11 лютого 2014-го року відстежили суддю та вистрілили йому в ноги та спину, від чого той 12 лютого помер у лікарні. Йому було 34 роки.

Суддя Олександр Лободенко
Суддя Олександр Лободенко. Кременчук Тудей

В середині лютого той же обвинувачений, який замовив завдати ушкоджень судді, запропонував спільнику вбити міського голову Кременчука. Для цього передав їм 20 тисяч доларів на придбання зброї, телефонів та авто для відстежування Олега Бабаєва. Після вбивства один із спільників назвав суму винагороди у 60 тисяч доларів, з яких передали лише 10 тисяч в кінці серпня.

Судовий процес

Справу по суті почали слухати в Кобеляцькому райсуді в лютому 2015-го. За два роки закінчився термін дії повноважень присяжних цього суду, тому справу передали до Київського райсуду Полтави. Через деякий час головний суддя подав заяву про перенесення справи до іншої інстанції через неможливість сформувати новий склад присяжних. Апеляційний суд направив справу до Октябрського у Полтаві, однак і там один із суддів заявив про самовідвід. Далі справу слухали у Гадяцькій установі.

Після цього справу слухали в Хорольському, Ленінському та інших судах області. В кожному з них, як правило, судді або присяжні оголошували самовідводи, через що справу переносили до іншої інстанції. 2021-го її почали слухати у Пирятинському райсуді.

Протягом усього розгляду обвинувачені та їхні захисники неодноразово клопотали про скасування рішень криміналістів, повернення обвинувального акту прокурору, визнання певних доказів недопустимими, закриття справи через закінчення строків давності тощо. Протягом усього процесу сторона захисту клопотала про зміну запобіжних заходів для обвинувачених на такі, які не пов’язані з триманням під вартою – домашній арешт, взяття на поруки, особисте зобов’язання. Крім того, протягом усього розгляду подавали апеляції щодо запобіжних заходів та інших ухвал.

Четвертий обвинувачений і угода з прокуратурою

У Гадяцькому райсуді 2019-го одному з обвинувачених – Ігорю Пасічному – винесли вирок. Він пішов на угоду із прокуратурою і вийшов на волю завдяки "закону Савченко".

Обвинувачений Ігор Пасічний (по центру)
Обвинувачений Ігор Пасічний (по центру). ІВ "Полтавщина"

"При зустрічі з Крижановським повідомив, що мер Бабаєв своєю діяльністю хоче привласнити телерадіокомпанію "Візит", власником якої є родина Мельників та запропонував знищити Бабаєва", – так свідчив під час засідання у Гадяцькому райсуді 10 жовтня 2019-го Ігор Пасічний.

За словами прокурора Дмитра Москаленка, першою основною умовою угоди було беззастережне визнання своєї вини.

"В судовому засіданні обвинувачений Пасічний підтвердив те, що він беззастережно визнає свою вину в обсязі, який зазначений в обвинувальному акті. Другою умовою є викриття інших учасників групи у вчиненні кримінального правопорушення. Пасічний у судовому засіданні надав відповідні свідчення. Були проведені і відтворені обстановка та обставини подій, саме слідчий експерименту і відповідні огляди місцевості. Отримані додаткові докази, які підтверджують достовірність наданої Пасічним інформації", – розповідав прокурор Дмитро Москаленко.

Після ухвалення вироку сторони матимуть 30 днів на апеляцію.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | TikTok

На початок