Повернути історичне минуле та викоренити політичні мотиви. Як триває перейменування Первомайська на Миколаївщині

Повернути історичне минуле та викоренити політичні мотиви. Як триває перейменування Первомайська на Миколаївщині

Повернути історичне минуле та викоренити політичні мотиви. Як триває перейменування Первомайська на Миколаївщині
Панорама Первомайська. Фото: Первомайська міська рада

У Первомайську на Миколаївщині станом на вересень триває громадське обговорення щодо перейменування міста. До обрання нової назви долучаються містяни, місцева влада та експерти — краєзнавці, історики, письменники.

На якому етапі перейменування та які особливості процесу дізнавалися кореспонденти Суспільного.

"Нова назва змінить все": коментар заступника мера Первомайська

Перший заступник міського голови Первомайська Дмитро Малішевський говорить, станом на вересень працює спеціальна комісія, що приймає та розглядає пропозиції щодо перейменування міста та його вулиць.

"У нас термін до грудня 2023 року, ми приймаємо пропозиції від усіх жителів міста Первомайськ, які є пропозиції щодо перейменування міста. Це не перша комісія була, їх вже було багато і ми зібрали п'ять пропозицій, які були саме гучні й більше набрали пропозицій. Ми опублікували ці пропозиції й потім пішли вже пропозиції від громадян та також будуть ще тривати. Комісія відпрацювала та виставила свої напрацювання, а потім ми далі ще збираємося", — розповідає Дмитро Малішевський.

Що таке перейменувати місто, це як дитину назвати. Ми хочемо, щоб наше місто мало гарне й милозвучне, красиве ім'я.

Зі слів Дмитра Малішевського, нові варіанти назв вмотивовані історичним минулим міста.

"Наше місто відрізняється, наприклад, від Южноукраїнська чи Вознесенська тим, що воно існувало давно і було це три міста. І тоді люди прийняли нейтральне ім'я, бо в нас був Ольвіополь, Богопіль й Гольта. І кожна частина хотіла існувати, але тоді знайшли альтернативний вихід, назвавши місто Первомайськ. Зараз ми шукаємо нову назву міста, яка ніяким чином не буде мати ніяких політичних підтекстів, а приводить до стандартів української мови", — говорить віцемер.

До участі у громадських обговореннях можна долучитися на офіційному сайті Первомайської міської ради та Фейсбук-сторінці.

Заступник мера зазначає, до 30 вересня 2023 року краєзнавці, історики, письменники та інші фахівці допрацьовують історичне підґрунтя та обґрунтують кожну пропозицію нової назви.

"Ми провели комісію вислухали пропозиції людей, дали доручення фахівцям доопрацювати пропозиції до 30 вересня й в жовтні будемо проводити громадське слухання. Відповідно до Закону Україну в нас є пів року для перейменування — це 18 січня 2024 року", — розповідає Дмитро Малішевський.

Завершити процедуру перейменування планують до грудня 2023-го року.

"Перейменування змінить все. Це будуть витрати, які громада повинна взяти на себе. Усі правоустановчі документи всіх підприємств, треба замінити печатки, деякі документи нотаріальні, дуже багато. Тут не так все просто — на карті світу з'явиться нове місто з новою назвою", — говорить посадовець.

Перейменування — це не проста процедура, як кажуть: як корабель назвеш, так і він й попливе. Ольвіопіль — у перекладі з грецької означає "щасливе місто". Богопіль — у переклади з грецької "сонячне місто". Ми хочемо жити й в щасливому, й в сонячному місті. Ну я так, як пропозиція. Це треба дуже зважено підходити до розв'язання цього питання.

"Громада має обирати, а не за громаду": коментар депутата Первомайської міської ради Євгенія Нотевського

Станом на 18 вересня для нової назви Первомайська існує 16 варіантів, запропонованих комісією, нардепом Масимом Дирдіним, депутатом міської ради Євгенієм Нотевським та жителями міста.

Євгеній Нотевський каже, реагуючи на звернення-пропозиції жителів громади, написав депутатське звернення, щоб включити до обговорення шість варіантів назв:

  • "Орлик"
  • "Гард"
  • "Сині Води";
  • "Бугогард";
  • "Межиріччя";
  • "Орлик над Бугом"
Особисто мені серед усіх назв імпонує найбільше Орлик. Серед всіх назв й з історичної точки зору, з розуміння та значення все-таки Орлик.

Зі слів Євгенія Нотевського, не всі жителі розуміють процедуру голосування.

"Ми скільки не зустрічаємося з жителями громади, вони питають: "А як проголосувати, якщо немає інтернету?". Треба брати досвід інших громад Южноукраїнська, наприклад, на моє переконання, не може декілька людей вирішувати за всю громаду. От як провести вибори на вулицях, щоб мешканці міста могли в урну покидати та обрати назви, запропонувати назву. От скільки буде 20-50 назв, яка найбільше набере голосів та й має бути", — говорить Євгеній Нотевський.

Повернути історичне підґрунтя та викоренити політичні мотиви. Як триває перейменування Первомайська на Миколаївщині
Пропозиції щодо перейменування Первомайська станом на 18 вересня. Фото: Виконком Первомайської міської ради

Не всі місцеві жителі розуміють, що перейменування не можна уникнути, зазначає депутат.

"Не проводиться роз'яснювальна робота, не хочуть пояснювати, що перейменування не можна уникнути, воно буде, тому треба подавати свої пропозиції. Має бути проведена чітка послідовна робота — це як вибори проводити аналіз, систематизацію, контроль голосування і так далі. Отакий має бути механізм, а не щось інше. Місцеві жителі — вони як кота в мішку беруть, а потім за рішення фінальне мають проголосувати депутати міської ради, тобто на депутатів знову буде покладена відповідальність — це згідно зі словами комісії", — розповідає Євгеній Нотевський.

До жовтня містяни можуть пропонувати варіанти нової назви, щоб комісія їх розглянула.

"Але знову-таки комісія буде обирати-відбирати, а на якій основі буде комісія відбирати? Чому мають обмежити до двох, трьох, чотирьох назв? Чому не можуть вирішити самі жителі громади це питання. Мене особисто це турбує, — каже депутат.

Що відомо про перейменування на Миколаївщині

  • 3 листопада 2021-го року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував змінити назви декількох населених пунктів у Миколаївській області через їхній "російськомовний характер". Зокрема, зі слів Тараса Кременя, йдеться про такі населені пункти як Первомайськ, Южноукраїнськ, Арбузинка та Луч.
  • 27 липня 2023-го року набув чинності Закон України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімів. Тепер рішення про демонтаж радянської символіки може приймати місцева влада.
  • У місті Южноукраїнськ до 23-го вересня 2023 року триватимете голосування щодо нової назви міста. Місцеві жителі вибиратимуть з трьох варіантів — Бугогард, Гард, Південноукраїнськ.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок