Епідситуація на Львівщині. Як відрізнити грип від ГРВІ та скільки людей захворіли

Епідситуація на Львівщині. Як відрізнити грип від ГРВІ та скільки людей захворіли

Епідситуація на Львівщині. Як відрізнити грип від ГРВІ та скільки людей захворіли
Друга міська поліклініка Львова. Фото: Суспільне Львів

Сезон захворюваності на ГРВІ, грип та коронавірус може тривати до квітня-травня, тому, за словами медиків, цих недуг варто надалі остерігатись, зокрема, якщо не вакцинувались, тоді це зробити, а коли захворіли – носити маски і йти до лікаря. При тому, підстав впроваджувати на Львівщині маскового режиму наразі немає.

Суспільне дізнавалося про епідситуацію в області.

Так довго не хворіла ще ніколи

Кашель, нежить, біль у скронях Тетяна Калиновська проходила "на ногах". Хворіти було ніколи, бо попереду різдвяні свята, кінець року. Звечора пила противірусні чаї, вранці пігулки від болю і так йшла на роботу. На четвертий день піднялась температура, почало боліти горло і з’явилась сильна ломота у тілі. Підвестися з ліжка уже не змогла. Після дзвінка до сімейного лікаря все ж довелось йти на прийом.

"Я хворію рідко, то ж думала, що у мене банальна застуда – перехворію кілька днів і все. Але вийшло так, що "випала" на три тижні. Спочатку намагалась лікуватись сама, потім госпіталізували. Через шуми в серці моє лікування триває досі", – розповідає Тетяна.

За словами генеральної директорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталії Іванченко, дуже часто ті, хто поступає в стаціонар, спочатку лікуються вдома. У лікарні їх госпіталізовують від 6 до 10 доби лікування із пневмоніями, міокардитами, дихальною недостатністю, дітей – з проявами нейротоксикозу, енцефалітними реакціями, судомами.

Статистика досі невтішна

На Львівщині, за даними обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, паралельно поширюється вірус грипу А, коронавірус та респіраторно-синтеційний вірус. За перший тиждень 2024 року за медичною допомогою щодо ГРВІ звернулось понад 11 700 людей. Хоч це на 2% менше, ніж за попередній тиждень, все ж перевищення епідпорогу є і воно складає 8%. Як наголосила Наталія Іванченко, це свідчить про те, що на Львівщині середній рівень поширення ГРВІ. При тому, найвищий показник захворюваності є у Львівському та Стрийському районах.

Що стосується коронавірусу, який тепер входить у структуру ГРВІ, то за перший тиждень зареєстровано 250 випадків. 37 людей з них госпіталізували через важкий перебіг хвороби, а троє – померли.

Заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін наголошує, що у їхньому медичному закладі на лікуванні перебуває 47 пацієнтів із діагнозом грип, ГРВІ або коронавірусна інфекція. У відділенні інтенсивної терапії є двоє пацієнтів з важким перебігом грипу, одного з яких під'єднали до ШВЛ з високим ризиком летального завершення хвороби.

У дитячому відділенні, яке розраховане на 60 ліжок, перебуває 38 дітей з діагнозами грип та ГРВІ. Одна дитина, яка поступила з важкою пневмонією, від грипу цього року померла.

"У групі ризику – вагітні, діти до року, люди старшого пенсійного віку та всі, у кого є хронічні, автоімунні захворювання, проблеми із серцево-судинною, дихальною, нервовою системою. Такі люди не повинні зволікати з лікуванням, а навпаки відразу звертатись до лікарів за медичною допомогою і спостерігатись у динаміці", – каже Андрій Орфін.

А маски треба? Як розпізнати хворобу і як від неї захиститись

Грип та коронавірус – важкі хвороби, яких варто остерігатись. Як наголосив заступник директора Львівської інфекційної лікарні, варто розуміти, що нежить і біль у горлі – це не грип, а ось висока гарячка понад 38-39 градусів, яка часто резистентна до ліків, а також виражені ознаки інтоксикації (млявість, біль голови, блювання, пронос), сухий кашель, ломота у м’язах, болі в очах можуть свідчити про грип.

На сьогодні з усієї кількості захворілих, у 35% людей спостерігається середньо важкий і важкий перебіги. Проте, коли хворий з легкою формою грипу нехтує правилами гігієни та лікування, за кілька днів це може перерости у важку фазу.

"Люди люблять лікуватися за порадами сусідів, дихають картоплею, ставлять компреси й допомагають вірусу розмножуватися. І хвороба, яка б мала тривати від трьох до п’яти днів затягується до двох тижнів з госпіталізацією", – каже лікар.

Самолікування категорично заборонене. За словами сімейної лікарки 4-ої міської лікарні Другого медичного обʼєднання Львова Оксани Савчишин, якщо є ознаки застуди, варто не йти на роботу чи інші організовані колективи, пити багато рідини і сконтактувати зі своїм сімейним лікарем. Якщо є потреба вийти в аптеку чи поліклініку, тоді обов’язково одягати маску.

"В Україні скасували карантин, але у період підвищення захворюваності на ГРВІ, грип та коронавірус, ми завжди наголошуємо хворим, аби пам’ятали про захист – носили маски, часто мили чи дезінфікували руки, дотримувались кашлюкового етикету. Якщо у поліклініці цього люди дотримуються, то у громадському транспорті взагалі ні", – каже лікарка.

Обережними повинні бути люди, які мешкають в одній квартирі з хворою людиною. Щоб не захворіти, варто дотримуватись гігієни, часто провітрювати приміщення та робити вологе прибирання.

Як зазначила Наталія Іванченко, наразі підстав впроваджувати на Львівщині масковий режим немає, на відміну від киян, яким рекомендують повернутися до носіння масок у місцях скупчення людей для зменшення ризику зараження грипом та COVID-19. На тлі високого рівня захворюваності у столиці й те, що за перший тиждень нового року у лікарнях Києва померли 10 людей, перший заступник голови Київської МДА Микола Поворозник нагадав, що Всесвітня організація охорони здоров’я закликала продовжити дотримання маскового режиму та соціальної дистанції через збільшення в багатьох країнах випадків респіраторних захворювань, спричинених COVID-19, грипом та іншими патогенами.

При тому, заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін зазначив, що у всіх регіонах України зараз спостерігається неепідемічний рівень.

"Зараз в усіх регіонах України перевищення епідпорогу захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції, включаючи COVID-19, не зареєстровано. Протягом епідсезону, який почався в жовтні, в середньому від тижня до тижня медики реєструють від 130 до 150 тисяч нових випадків захворювання. Це грип, ГРВІ, COVID-19. Кількість госпіталізацій наразі не перевищує сезонну норму і становить в середньому 4 тис. випадків за один тиждень. Враховуючи, що країна зараз перебуває в середині епідемічного сезону, до кінця січня прогнозується поступове зменшення кількості випадків COVID-19 серед загальної кількості гострих респіраторних захворювань і збільшення кількості випадків грипу. Тому комплексні протиепідемічні заходи, індивідуальний захист – маски – в разі нездужання, самоізоляція та імунопрофілактика проти грипу і COVID-19 важливі, і про них не можна забувати", – зазначив Ігор Кузін.

Найдієвішим способом захисту від грипу і коронавірусу є вакцинація. Так, на Львівщині від грипу провакциновано понад 15 тис. людей. З них 8 тис. людей – з-поміж групи ризику.

"Якщо люди досі не вакцинувались від грипу, то ще не пізно. Дехто питає, чи можна щепитись тоді, коли всі навколо хворіють. Але так, можна. Ріст захворюваності може спостерігатись до квітня-травня, тож ще є час захиститись. Аптечна мережа досі реалізує вакцину від грипу, тож зробивши щеплення вже через 14 днів людина буде захищена", – зазначила Наталія Іванченко.

Від коронавірусу на Львівщині першу і другу дозу вакцини отримали понад мільйон мешканців. Першу бустерну дозу мають близько 600 тис. людей, а 250 тис. – другу бустерну дозу.

"Зараз на Львівщині циркулює чотири види Омікрону. Якщо з якихось причин люди досі цього не зробили, то варто йти і вакцинуватись. Чим старша людина і чим більше у неї супутніх захворювань, тим швидше можуть розвинутись ускладнення, якщо захворіють. Різдвяно-новорічні свята завершились, діти повертаються на навчання, тож треба пильнувати себе і дітей", – додала генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

За інформацією МОЗ, наразі у пунктах щеплень використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) і Comirnaty (Pfizer). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (Pfizer – вакцина Comirnaty для дітей).

На початок