Грип, ГРВІ та ковід: яка епідситуація на Львівщині

Грип, ГРВІ та ковід: яка епідситуація на Львівщині

Грип, ГРВІ та ковід: яка епідситуація на Львівщині
Амбулаторія сімейної медицини. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

У Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні зараз перебуває 85 хворих з діагнозом грип, ГРВІ або коронавірусна інфекція.

Про це сьогодні, 11 січня, під час брифінгу повідомив заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

За його словами, це – 47 дорослих та 38 дітей.

"У відділенні інтенсивної терапії є два пацієнти з вкрай важким перебігом хвороби. І один пацієнт перебуває під штучною вентиляцією легень з високим ризиком летального завершення", – говорить він.

Андрій Орфін повідомив, що вже цього року у лікарні від грипу померла одна дитина. Але деталізувати відмовився, посилаючись на медичну таємницю.

Заступник директора з медичної частини також зазначив, що багато хворих плутають грип з ГРВІ та не звертаються вчасно до лікарів за допомогою.

"Грип – це гарячка 38-39, яку важко збити; це виражені ознаки інтоксикації, пацієнти мають сильний біль голови, блювоту, не можуть встати з ліжка. Але люди люблять лікуватися за порадами сусідів, дихають картоплею, ставлять компреси й допомагають вірусу розмножуватися. І хвороба, яка б мала тривати від 3 до 5 днів затягується до двох тижнів з госпіталізацією", – каже він.

Лікар розповідає, що до них у лікарню госпіталізовують хворих, які понад тиждень лікувалися вдома самі, з пневмоніями та міокардитами, з судомами, з енцефалітами та іншими супутніми хворобами.

"Діти, віком до року, дуже важко переносять грип. Їх має оглянути лікар, а не консультувати телефоном. Люди віком 65+ також перебувають у групі ризику. Після перенесення коронавірусу ми бачимо, що й молоді люди мають супутні хвороби. Вагітні – це особливий контингент. Не може бути, що вагітна жінка з температурою 39 залишається вдома і починаються якісь танці з бубнами. Її повинен оглянути лікар", – перелічує Андрій Орфін групи ризику.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко говорить, що за перший тиждень 2024 року у Львівській області за медичною допомогою з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій звернулося 11 705 людей. Це на 8% перевищує епідемічний поріг.

"Найбільша кількість хворих – Львівському та Стрийському районах", – каже вона.

За її словами, зараз циркулюють паралельно вірус грипу А, коронавірус та респіраторно-синцитіальний вірус (вірус, який призводить до виникнення бронхіоліту у дітей молодшого віку та у літніх людей).

Водночас на коронавірус за перший тиждень 2024 року захворіло 258 мешканців області проти 504 за попередній тиждень. З них 37 людей з важким перебігом хвороби – госпіталізовано. Троє людей – померли.

Наталія Іванченко нагадала, що найкращим захистом від хвороб є вакцинація. Так, на Львівщині вже вакциновано понад 15 600 людей. З них 8 тисяч – з-поміж групи ризику.

"Сезон грипу може тривати до квітня чи травня. Тому можна ще зараз вакцинуватися", - зазначила Наталія Іванченко.

На початок