Відкриття е-декларацій: як голосували нардепи з Хмельниччини

Відкриття е-декларацій: як голосували нардепи з Хмельниччини

Відкриття е-декларацій: як голосували нардепи з Хмельниччини
Результати голосування за негайне відкриття е-декларацій народними депутатами з Хмельниччини. Інфографіка: Суспільне Хмельницький

Дев'ять з десяти народних депутатів з Хмельниччини проголосували за відновлення обов'язкового декларування доходів та статків для чиновників та негайного відкриття реєстру декларацій.

Про це свідчать результати поіменного голосування під час розгляду цього питання на пленарному засіданні Верховної ради України.

За правку президента щодо негайного відкриття декларацій проголосували майже усі народні депутати від Хмельниччини. Не голосував лише Олександр Герега.

За інформацією, розміщеною на сайті Хмельницької обласної ради, наразі обранцями від Хмельниччини є десять депутатів Верховної Ради:

  • Віктор Бондар, позафракційний, 191 виборчий округ (Старокостянтинів, Летичів, Стара Синява, Віньківці, Деражня)
  • Олександр Герега, депутатська група "Партія "За майбутнє", 192 виборчий округ (Городок, Чемерівці, Дунаївці)
  • Сергій Лабазюк, депутатська група "Партія "За майбутнє", 188 виборчий округ (Хмельницький, Волочиськ)
  • Олексій Жмеренецький, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 190 виборчий округ (Славута, Полонне, Шепетівка)
  • Олена Копанчук, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 189 виборчий округ (Нетішин, Теофіполь, Ізяслав, Красилів)
  • Микола Стефанчук, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 187 виборчий округ (місто Хмельницький)
  • Ігор Марчук, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 193 виборчий округ (Кам'янець-Подільський, Нова Ушиця)
  • Володимир Ватрас, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", загальнодержавний багатомандатний округ
  • Сергій Мандзій, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", загальнодержавний багатомандатний округ
  • Юрій Заславський, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", загальнодержавний багатомандатний округ

Сьогодні, 20 вересня, Верховна рада України схвалила вето Президента та виправила закон про відновлення е-декларування. Зміни передбачають негайне відкриття декларацій.

Нагадаємо, що 5 вересня депутати Верховної ради уже голосували за відновлення обов'язкового декларування для чиновників, але тоді не підтримали правку про негайне відкриття декларацій.

Серед тих, хто не підтримав цю правку, були і депутати з Хмельниччини, зокрема, від прийняття такого рішення тоді утрималися Юрій Заславський та Олександр Герега, не голосували за нього Сергій Лабазюк, Олексій Жмеренецький та Ігор Марчук, а Володимир Ватрас та Олена Копанчук узагалі були відсутні на засіданні під час голосування. Підтримали цю правку тоді лише нардепи Микола Стефанчук, Сергій Мандзій та Віктор Бондар.

12 вересня президент Володимир Зеленський ветував цей закон і закликав нардепів проголосувати за правку про негайне відкриття реєстру декларацій.

Що відомо про е-декларування під час війни

У перші тижні повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року обов’язкове подання декларацій було призупинене.

30 січня 2023 року посли країн G7 та ЄС виступили за якнайшвидше ухвалення в Україні Державної антикорупційної програми та відновлення е-декларування та фінансового звітування політичних партій.

5 вересня Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про повернення е-декларування, однак не підтримала правку про негайне відкриття реєстру е-декларацій.

6 вересня на сайті президента з'явилася петиція з вимогою ветувати законопроєкт №9534 та повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій. Звернення за день набрало необхідну кількість підписів.

12 вересня президент Володимир Зеленський ветував закон №9534 про відновлення електронного декларування, і закликав нардепів якнайшвидше проголосувати за відкриття реєстру декларацій.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок