Перейменування станції метро "Пушкінська" у Харкові: два виші пропонують власні назви

Перейменування станції метро "Пушкінська" у Харкові: два виші пропонують власні назви

Харківський юридичний університет Ярослава Мудрого та "Харківський політехнічний інститут" борються за право дати назву станції метро "Пушкінська". Обидва виші готують звернення до міської комісії з питань топоніміки.

Університети розташовані поряд зі станцією метро на вулиці Сковороди, яка називалася Пушкінською. Її перейменували після ударів РФ по Харкову 23 січня 2024 року.

Станція метро "Пушкінська" у Харкові
Вхід до станції метро "Пушкінська" у Харкові, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Юридичний університет хоче назвати станцію "Пушкінська" у Харкові іменем князя

Студенти та викладачі Харківського юридичного вишу пропонують перейменувати станцію метро на честь князя Ярослава Мудрого.

"Є три виходи зі станції метро. Один з них веде на площу Ярослава Мудрого, інший — на вулицю Ярослав Мудрого і третій — на вулицю Григорія Сковороди. Ми спокійно сприймаємо і будемо реагувати позитивно на будь-яку зміну назви. Але нам в силу власних бажань і амбіцій хочеться, щоб це була станція імені Великого князя, який був першим законодавцем в Україні-Русі. Його ім'я наш виш носить із 1995 року", — сказав Суспільне Харків проректор університету Юрій Барабаш.

Університет Ярослава Мудрого
Погруддя Ярослава Мудрого в юридичному університеті, Харків, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

За його словами, поки перейменування станції "Пушкінська" не виносили на громадські обговорення.

"Різні назви люди пропонують. Найбільше — "Юридичний університет". Проте я розумію, що на фоні існування станції "Університет" це не зовсім доречно. "Ярослава Мудрого" було б логічно і зрозуміло для всіх, особливо для пасажирів: ти виходиш з метро і розумієш, де зараз перебуваєш".
Юрій Барабаш, університет імені Ярослава Мудрого
Проректор юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Перейменування на честь Ярослава Мудрого не лише стане знаковим для вишу, але й допоможе встановленню історичної справедливості, вважає випускник юридичного університету, народний депутат України Олександр Бакумов.

"Це були прекрасні студентські роки розвитку університету, коли багато тисяч студентів навчалися, коли багатотисячний колектив дарував свої дуже потужні знання цілій плеяді випускників. Я підтримую те, щоб перейменувати станцію метро "Пушкінська" на Ярослава Мудрого. Саме за часів його правління документально підтверджене існування Київської митрополії, коли ще Московської церкви навіть не було. Такі важливі факти мали б інституціоналізувати сьогодні, тим самим скріплюючи державу, народ і суспільство", — пояснює Олександр Бакумов.

Університет імені Ярослава Мудрого Харків
Юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Харків, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Пропозиція Харківського політеху — назвати станцію метро у Харкові "Політехнічна"

Колектив Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" пропонує свій варіант назви для станції метро, розповів ректор вишу Євген Сокол.

Харківський політехнічний інститут
Корпус "Харківського політехнічного інституту", Харків, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Політехнічний інститут активно вплинув на розвиток промисловості міста, на розбудову міста, на створення багатьох технічних інститутів, університетів. І робить вклад для підтримки нашої держави проти російської агресії. Коли розпочинали будівництво метрополітену в Харкові. то одним варіантів назви для станції була "Політехнічна", щоправда, не на цій лінії метро", — каже Євген Сокол.

Харківський політех, Євген Сокол
Ректор університету "Харківський Політехнічний інститут" Євген Сокол. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

За його словами, виш має дизайн для станції метро.

"Ця пропозиція відповідає брендбуку, який є в нашому університеті: це і наш герб, і запропоновані кольори. Це ідея, а далі є професіонали, які можуть змінити шрифт, колір, розмістити якось інакше. На офіційній сторінці університету у Facebook ця пропозиція є, і на сайті нашого університету. Щоб охочі могли долучитися до обговорення".
Станцію метро "Пушкінська" на "Політехнічну"
Візуалізація для станції метро "Політехнічна" у Харкові. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Член наглядової ради політехнічного університету та харківський художник Віктор Ковтун підтримує пропозицію назвати станцію метро "Політехнічна".

"Університет імені Бекетова і станція "Бекетова" є, юридична академія імені Ярослава Мудрого та однойменна вулиця є. Харківська політехніка — один із найбільших і найстаріших навчальних закладів не тільки Харкова, але й України, могутній заклад. Це буде доречно", — каже Віктор Ковтун.

Харківський політех удари РФ
Харків, наслідки влучання "С-300" по корпусу НТУ "ХПІ", 19 серпня 2022 років. Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Позиція громадської ініціативи "Харківська топонімічна група" щодо перейменування станції метро "Пушкінська"

Членкиня громадської ініціативи "Харківська топонімічна група" і представниця Інституту нацпам’яті Марія Тахтаулова не даватиме оцінок пропозиціям вишів. За її словами, найкращою буде така назва, яка допоможе пасажирам краще орієнтуватися.

Перейменування станції метро "Пушкінська" у Харкові
Станція метро "Пушкінська" у Харкові, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Обговорюються такі назви як, наприклад, Нагірна. Ця станція метро розташована в історичному "Нагірному районі". Також є пропозиції на честь Григорія Сковороди. Є пропозиція назвати станцію метро "Академічна", оскільки тут знаходиться чимало навчальних закладів. Якщо говорити про назву "Сковородинівська", то, на мій погляд, це назва невдала, оскільки є вулиця Сковородинівська геть в іншому місці — на Лисій Горі. Це може створювати складнощі в логістиці", — каже Марія Тахтаулова.

Марія Тахтаулова Харків
Марія Тахтаулова, членкиня громадської ініціативи "Харківська топонімічна група" і представниця Українського інституту національної пам’яті. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

За її даними, у Харкові залишається близько 400 топонімів, які необхідно перейменувати згідно із законом про деколонізацію.

"Закон чітко визначає терміни: з 27 січня Харківський міський голова Ігор Терехов має три місяці, щоб ухвалити розпорядження про перейменування. Тобто, до 27 квітня — це зона його відповідальності. З 28 квітня і до 27 липня таких повноважень набуває голова обласної військової адміністрації", — пояснила Марія Тахтаулова.

Перейменування станції метро "Пушкінська" у Харкові
Баральєф на станції метро "Пушкінська", Харків, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Коли топонімічна комісія Харківської міськради розглядатиме питання перейменування станції метро "Пушкінська", поки невідомо, відповів Суспільне Харків секретар комісії Роман Кравченко.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок