Кластерні, надкластерні лікарні та медцентри на Харківщині: що зміниться для пацієнта

Кластерні, надкластерні лікарні та медцентри на Харківщині: що зміниться для пацієнта

Кластерні, надкластерні лікарні та медцентри на Харківщині: що зміниться для пацієнта
. Харківські лікарі оперують поранених під час війни дітей. Фото: odkbkharkiv

Міністерство охорони здоров'я затвердило перелік медзакладів госпітального округу Харківщини.

Як розподіл лікарень на кластерні, надкластерні, медцентри та загальні може вплинути на якість надання послуг та що зміниться для пацієнта — пояснює директор обласного департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов в етері Українського Радіо Харків.

Про госпітальний округ Харківщини

Якою тепер є мережа медзакладів на Харківщині?

Мережа закладів Харківської області почала змінюватися ще з 2021 року. Тоді для оптимізації надання медичної допомоги та підвищення спроможності закладу відбулася реорганізація дитячих санаторіїв та туберкульозних лікарень. Наступний етап — реорганізація, визначена 174-ю постановою Кабінету Міністрів від 28 лютого 2023 року.

Для формування спроможної мережі було враховано дані офіційного сайту Національної служби здоров'я України щодо кількості укладених договорів, їхньої суми та груп послуг за програмою медичних гарантій на 2023 рік, а також наявну кількість профільних напрямків з надання медичних послуг у закладі.

З мережі закладів охорони здоров'я, яка складалася зі 196 закладів, сформували 85 закладів госпітального округу Харківської області. Туди ввійшли: дві надкластерні лікарні, п'ять медичних центрів, 15 кластерних закладів, 21 загальний заклад, 41 заклад, де надають первинну медичну допомогу й один заклад екстреної медичної допомоги з пунктами постійного базування бригад екстренки: це 24 відділення та один відділ виїзної консультативної медичної допомоги та медицини катастроф, і також 55 пунктів постійного базування.

Надкластерних лікарень у нас дві: Харківська обласна лікарня і Харківська обласна дитяча лікарня.

Медичні центри — це в нас Центр онкології, інфекційних захворювань, психічного здоров'я, кардіологічний та перинатальний. До цих закладів будуть ще доєднуватися інші заклади, цей процес ще триває. Підписана спроможна мережа на три роки й за три роки ми повинні довести все до логічного завершення.

медзаклади
Харківська обласна дитяча інфекційна лікарня. Фото: Суспільне Харків

Що таке надкластерна лікарня і чим вона відрізняється?

По-перше, надає пацієнту права отримати медичну допомогу за 28 напрямками. Фактично, надкластерна лікарня — це лікарня, яка надає будь-яку допомогу, яка може бути отримана в області.

Це більше ніж було до надання цього статусу?

Дещо більше. Зараз уже унормовано, що це має бути там і зараз ми намагатимемося за три роки зробити так, щоб ці 28 напрямків були у повному обсязі надавалися у цих надкластерних лікарнях.

Як зміняться послуги у медзакладах госпітального округу Харківщини

Які послуги додалися, чого не було?

Там і кардіохірургія додалася, і реабілітація в повному обсязі, і трансфузіологія. Фактично вони й так виконували в повному обсязі, але зараз це більш високоорганізовано та системно буде.

Якщо спрощувати, то надкластерна лікарня найскладніші випадки буде брати на себе.

Що означає оформлення медичних центрів? Як це працюватиме?

Все, що знаходиться у спроможній мережі, всі заклади, як надкластерні, так і медичні центри — будуть окремо фінансуватися, зокрема обладнанням. Тобто Міністерство буде виділяти обладнання, яке потрібно для цих Центрів, щоб допомога надавалася в повному обсязі. Це також більш унормований функціонал для медичного персоналу — розуміння, чим вони будуть займатися.

медзаклади
Харківська обласна інфекційна лікарня. Квітень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Наприклад, в Інфекційний центр було організовано дві лікарні — це доросла і дитяча. В Психіатричний центр об'єдналися різні лікарні, тобто фактично вся психіатрична допомога, всі лікарні об'єднані в одну і єдина лікарня буде займатися як амбулаторною, так і стаціонарною допомогою в нашій області.

Статус вже є, а коли ці зміни набудуть чинності, тобто коли стане більше обладнання, більше можливостей тощо?

В нашій країні дуже складна ситуація зараз з війною і тому сказати, що завтра все це зробиться, це дуже складно. Хоча зараз постійно з Міністерства охорони здоров'я надають обладнання, яке розподіляється департаментом на ці заклади.

Щось останнім часом з'явилось?

Якщо говорити про час, коли вже була підписана спроможна мережа, то ми зараз очікуємо в Обласну дорослу лікарню новий апарат МРТ, є домовленості й ми чекаємо черги, щоб в Обласний онкологічний центр поставити апарат для радіотерапії хворих і ми чекаємо, що до кінця року уже буде закупівля медичного обладнання Міністерством і це все надійде закладам.

Про кластерні лікарні в районах області

Яка ситуація з кластерними лікарнями, які в районах області?

Кластерні лікарні є в кожному районі області: як названа лікарня, то в тому місті, а відповідно і районі вона є. Тобто Богодухівська у місті Богодухові, Ізюмська в Ізюмі й так далі: Красноград, Куп'янськ, Лозова і Чугуїв. Крім того, в Харкові ще сім класних лікарень і в самому Харківському районі буде дві кластерні лікарні — у Мерефі та Дергачах.

Кластерний заклад охорони здоров'я обслуговує населення із розрахунку не менш ніж 120 тисяч людей з урахуванням територіальної доступності та спроможності забезпечити мінімальним базовим переліком медобслуговування. Якщо для надкластерних це 28, то тут обов'язково має бути 20 напрямків, які заклад повинен забезпечити.

Спроможна мережа затверджується і переглядається раз на три роки, по закінченню цього часу будуть підбиватися підсумки, й ми повинні підготувати всі заклади до того, щоб нам пролонгували цю спроможну мережу.

Ці 20 напрямків вже зараз мають бути чи якийсь час дається на те, аби підготуватися?

Звісно, дається час, тому що в наших закладах є проблеми деякі. По-перше, не у всіх кластерних лікарнях є ці напрямки й зараз ведеться робота для того, щоб їх забезпечити, бо з'явилися і мають бути в кожному цьому закладі й психіатрична допомога, і паліативна допомога, і трансфузіологія, і консультація нейрохірургів, і ендокринологія, дерматологія, алергологія... Якщо це неускладнений випадок, то вони повинні самі це робити, якщо вже складніший випадок, то тоді хворого направляють до надкластерного закладу.

Як це оновлення мережі стосуватиметься деокупованих територій, адже там і зруйновані медзаклади, зокрема в Ізюмі. Наскільки враховано потреби мешканців як цього міста, так і інших?

З кластерних лікарень, які на деокупованих територіях — це Куп'янська лікарня й Ізюмська. З Куп'янською лікарнею зараз дуже все складно, тому що фактично на 80% через обстріли вона зруйнована.

медзаклади
Наслідки обстрілу Куп'янської лікарні, 3 жовтня 2022. Фото: Олег Синєгубов

З іншого боку, влада дає надію, принаймні думають про те, як і проєкт створити, і відновити.

Звісно, після закінчення бойових дій обов'язково буде відновлюватися лікарня там. Зараз Ізюмська лікарня у великому проєкті, там ведуться проєктно-кошторисні роботи й будемо переходити до розбудови нової сучасної лікарні.

Зараз в Ізюмі формується ремонт будівель, які не будуть входити в реконструкцію. Зокрема там влучанням авіабомби було зруйновано частину, де проводили КТ, де були дві сучасних операційні й зараз ми намагаємося шляхом різного фінансування відремонтувати, щоб там почали надавати допомогу, яка потрібна.

медзаклади
Під час обстрілів пацієнтів приймали у підвалі Ізюмської лікарні. Харківщина, жовтень 2022 рік. Фото: Олександра Новосел / Суспільне Харків

Щодо Куп'янська, то теж, хоча лікарня і зруйнована на 80%, все одно медичні працівники працюють, надається амбулаторна допомога, функціонує денний стаціонар, є багато лікарів і надаються всі послуги. Якщо лікарня не справляється, то "швидкими" евакуюють хворого до інших лікарень.

Що зміниться в роботі лікарень

Не всі лікарні стали кластерними, це стосується як Харкова, так і районів області. Як це може позначитися на їхній роботі?

Загальних лікарень в регіоні 21. Це лікарні, які й до реорганізації були невеличкі, тому вони повинні забезпечити шість напрямків основних обов'язково. Якщо вони не справляються, то переправляють далі — на кластерну лікарню. Фактично для закладів нічого не змінюється, вони всі контактуються з Національною службою здоров'я України, обладнання, яке надходитиме з централізованих постачань, загальні лікарні теж будуть отримувати.

Як схарактеризуєте перебіг поточного контрактування та фінансування медзакладів?

Зараз, в умовах війни, схарактеризую одним словом: складно. Але все працює. В поточному році маємо суттєве скорочення видатків на медичну галузь майже по всім джерелам її фінансування.

Договори з НСЗУ уклали 203 суб'єкти господарювання Харківської області на загальну суму приблизно 8,27 млрд грн, з яких 142 — комунальної форми власності.

Суми зіставні з періодом до повномасштабного вторгнення?

Трохи менше. Якщо брати за 22-й рік, то приблизно сума була 10,13 млрд грн, але потрібно розуміти, що тоді населення трохи було більше.

Чи слід хвилюватися медпрацівникам у зв'язку зі змінами мережі: чи буде в них робота?

Реформа направлення на удосконалення медичної системи, тобто по закінченню ми маємо мати як задоволених медиків, і людей, які будують обслуговуватися в цих лікарнях. Для лікарень — це оптимізація, вони зможуть заробляти більше коштів від Національної служби здоров'я і тим самим, якщо будуть більше заробляти, значить зможуть підвищувати собі премії, надбавки й таке інше.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок