Сатира чи "ребрендинг геноциду": в Інституті сучасного мистецтва KW триває онлайн-виставка PMC Wagner Arts

Сатира чи "ребрендинг геноциду": в Інституті сучасного мистецтва KW триває онлайн-виставка PMC Wagner Arts

Виставка триває з 17 лютого до 26 травня
Із сайту проєкту. Скриншот із сайту проєкту

У Інституті сучасного мистецтва Kunst-Werke (Німеччина) у межах виставки Poetics of Encryption ("Поетика шифрування") презентували роботу дуету митців UBERMORGEN — PMC Wagner Arts.

Фото проєкту інститут опублікував у соцмережах.

"PMC Wagner Arts (PWA) вирізняється своєю дивовижною здатністю перетворювати насильство, війну та радикальний капіталізм останнього часу на футуризм і мистецтво", — йдеться в описі.

Запущена в жовтні 2022 року, робота UBERMORGEN "PMC Wagner Arts" має форму вебсайту.

У дописі інститут додає, що ця робота пропонує "незручну сатиру" на роль, яку відіграють приватні мистецькі фонди у "відмиванні репутації та іміджу впливових осіб, корпорацій і держав".

Сайт проєкту є "сатиричним" описом благодійного фонду, який надає "мистецьку допомогу" військовим організаціям та державам. Тут "шахти та інші об'єкти інфраструктури" оголошують скульптурами та мистецькими просторами, а саму компанію — творами мистецтва.

"Така зміна дії та перспективи дозволяє PMC Wagner Arts отримати повну свободу від переслідування. Найманців тренують, маркують і захищають як художників, а корпоративну комунікацію захищає свобода слова".

UBERMORGEN — це дует художників Ліз Катляйн та Луціуса Бернгарда.

Виставка Poetics of Encryption в інституті (як офлайн, так і онлайн) триває із 17 лютого до 26 травня.

виставка Інститут сучасного мистецтва
Пост щодо виставки в Instagram Інституту сучасного мистецтва Kunst-Werke. Скриншот зі сторінки в Instagram

виставка Інститут сучасного мистецтва
Із сайту проєкту. Скриншот із сайту проєкту

виставка Інститут сучасного мистецтва
Із сайту проєкту. Скриншот із сайту проєкту

У коментарях зауважують, що це "неймовірний рівень невігластва" та "ребрендинг геноциду", вказуючи, що "ПВК «Вагнер»" — збройне формування, причетне до злочинів в Україні, Сирії та Судані.

Українська художниця Лія Достлєва додає, що це "зміна інституційної політики, не те щоб ми ніколи раніше такого в Німеччині не бачили".

У коментарях з'явився і берлінський дизайнер Френк Вільде: "Що буде далі? Улюблена художня колекція Гітлера?".

Крім того, інститут закликають негайно зняти виставку та зробити заяву, оскільки це дуже "нечутливо, і не лише для жертв".

У особистому Instagram дуету митців коментатори зауважують, що вони використовують символіку групи, яка є безпечною для них самих, оскільки "вони не відмовлять у подальшому фінансуванні вашого проєкту і не вб'ють вас, як мільйони людей в Україні, Сирії, Судані та інших країнах".

"Чому б вам не зробити його з логотипами європейських виробників зброї, які підтримують мистецтво? Хіба це не було б чіткішою заявою про систему фінансування в мистецтві?"

Реакції Інституту поки немає.

виставка Інститут сучасного мистецтва
Коментарі у Instagram. Скриншот зі сторінки в Instagram

"ПВК «Вагнер»" — російське збройне формування, міжнародна злочинна та терористична організація. Її створили у 2013 році для участі у збройних конфліктах без залучення російських військових.

Один із керівників організації, Дмитро Уткін, був прихильником естетики й ідеології Третього Рейху, захоплювався Гітлером і тому взяв позивний на честь свого улюбленого композитора.

Група брала участь у вторгненні Росії до України, а також у боях в Сирії на боці режиму Асада, у Судані, Лівії та ЦАР.

Учасників групи підозрюють у воєнних злочинах та злочинах проти людяності. Вони належать до санкційних списків США, ЄС та Японії, а Україна і Велика Британія визнали групу терористичною організацією.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок