Україна на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024: деталі участі

Україна на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024: деталі участі

Україна на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024
Україна на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024. УІК

На цьогорічному Лейпцизькому книжковому ярмарку Україна буде мати спеціальну літературну програму та національний стенд, який представлять 11 видавництв.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Лейпцизький книжковий ярмарок цьогоріч відбуватиметься з 21 до 24 березня 2024 року.

Україна візьме участь у фестивалі під гаслом "Крихкість існування" й презентуватиме спеціальну літературну програму "Українські історії опору та ідентичності". Вона складається з 28 подій за участі відомих вітчизняних та закордонних письменників, літературознавців, журналістів та лідерів думок.

Як зазначає Мінкульт, панельні дискусії зосередяться на темах розвитку української літератури та книговидавництва у воєнний час, деколонізації та творів авторів-військових.

Зокрема, відбудеться подія, присвячена пам'яті воїна й поета Максима Кривцова, який загинув на фронті в січні 2024 року. Про його збірку "Вірші з бійниці" говоритимуть Дмитро Вербич, Анастасія Нікітіна, Анастасія Худавердян та Катерина Калитко.

У фокусі дискусії також будуть тексти Станіслава Асєєва, Артема Чеха, Андрія Любки й Олени Стяжкіної.

Літературну програму організовує Goethe-Institut в Україні разом із "Мистецьким арсеналом", Українським інститутом книги та Українським інститутом.

На національному стенді Україну представлять 11 видавництв:

  • "Час Змін Інформ";
  • "Час Майстрів";
  • німецько-український журнал Gelblau;
  • "Білка";
  • "Саміт-книга";
  • "АССА";
  • "Видавництво Старого Лева";
  • "Наш Формат";
  • "Вільний Вітер";
  • "Парасоля";
  • проєкт Better Time Stories.

На стенді буде близько 150 видань різних жанрів та тематики: класика, дитяча література, історичний нонфікшн тощо.

"Під час геноцидної війни Росії проти України надважливо розповідати про нас світові, зокрема про нашу культуру й літературу. Завдяки спільним зусиллям наших партнерів на Лейпцизькому книжковому ярмарку будуть представлені нові книжки українських видавців, а на панельних дискусіях лунатимуть голоси людей, які творять сучасну українську культуру", прокоментувала директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Лейпцизький книжковий ярмарок — другий за величиною після Франкфуртського книжкового ярмарку. Його проводять щороку в середині березня. Фестиваль започаткували в XVII столітті.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок