Андрій Курков вже друге увійшов до довгого списку Міжнародної Букерівської премії

Андрій Курков вже друге увійшов до довгого списку Міжнародної Букерівської премії

Андрій Курков вже друге увійшов до довгого списку Міжнародної Букерівської премії
. Фото: facebook/The Booker Prizes

Оголосили лонгліст Міжнародної Букерівської премії. Вже вдруге до нього потрапив український письменник Андрій Курков — тепер з романом "Самсон і Надія" (The Silver Bone).

Список опублікували на сайті премії 11 березня.

Усього у списку 13 авторів, які представляють "найкращі твори перекладної художньої літератури", опубліковані англійською мовою у Великій Британії та Ірландії:

  • Not a River Селва Альмада (Аргентина);
  • Simpatía Родріго Бланко Кальдерон (Венесуела);
  • Kairos Дженні Ерпенбек (Німеччина);
  • The Details Ія Генберг (Швеція);
  • White Nights Урсула Гонек (Польща);
  • Mater 2-10 Хван Сокйон (Південна Корея);
  • A Dictator Calls Ісмаїл Кадаре (Албанія);
  • "Самсон і Надія" Андрій Курков (Україна);
  • What I’d Rather Not Think About Єнте Постума (Нідерланди);
  • Lost on Me Вероніка Раймо (Італія);
  • The House on Via Gemito Доменіко Старноне (Італія);
  • Crooked Plow Ітамар Вієйра-молодший (Бразилія);
  • Undiscovered Габріела Вінер (Перу).

На сайті премії зазначають, що цьогорічний список має рекордну кількість представників латиноамериканської літератури, адже до нього увійшли письменники з Бразилії, Аргентини, Перу та Венесуели.

Організатори премії додали, що у разі перемоги Ісмаїл Кадаре стане першим автором, який отримав Міжнародну Букерівську премію двічі — він став лауреатом у 2005 році.

Крім того, ще троє авторів раніше були номіновані на Міжнародну Букерівську премію: Андрій Курков потрапив до довгого списку у 2023 році, Хван Сокйон — у 2019-му, а Дженні Ерпенбек — у 2018-му.

Між найстаршим і наймолодшим письменниками у списку понад 50 років: найстаршому автору Ісмаїлу Кадаре 88 років, а наймолодшій — Урсулі Гонек — 37 років. Вона також була ще підліткою, коли книга Доменіко Старноне The House on Via Gemito отримала найпрестижнішу літературну премію Італії "Стрега" у 2001 році.

Міжнародна Букерівська премія

Це одна із найпрестижніших книжкових нагород, яку щорічно вручають за найкращі перекладені англійською мовою художні літературні твори.

Приз становить £50 000: 25 000 фунтів стерлінгів для автора чи авторки та 25 000 фунтів стерлінгів для перекладача чи перекладачки (або розділені порівну між кількома перекладачами).

Що відомо про роман Андрія Куркова

Книга "Самсон і Надія" вийшла у видавництві "Фоліо" у 2021 році, з російської її переклав Віктор Бойко.

Англійський варіант надрукували 5 березня 2024 року в видавництві MacLehose Press. Над цим перекладом працював Борис Дралюк — українсько-американський письменник, редактор і перекладач.

"Дивовижна книга українського прозаїка та журналіста Андрія Куркова «Самсон і Надія» це кримінальна таємниця, дія якої відбувається в Києві 1919 року під час хаосу, зміни влади та випадкового насильства після війни. Але серед цієї жорстокості є почуття Куркова іронії та абсурдизму", — зазначає журі Букерівської премії.

лонглист міжнародного букера
Книга Андрія Куркова, номінована на Міжнародну Букерівську премію. Скріншот із сайту Міжнародної Букерівської премії

За сюжетом, у 1919 році Київ якраз захоплений більшовиками, але вони майже не контролюють ситуацію. Городян грабують справжні й фальшиві червоноармійці, а околицями міста господарюють банди всіляких отаманів. У Самсона Колечка під час вуличного погрому козаки зарубали батька, йому самому відтяли вухо.

За збігом дивних обставин — завдяки письмовому столу покійного батька — Самсона Колечка беруть на службу до міліції. Ця справа для нього абсолютно нова, проте він одразу починає розслідувати злочини — ті, що здійснюють червоноармійці, які в нього оселилися.

"Натхненний реальним життям таємної більшовицької поліції після Першої світової війни, роман Куркова створює атмосферу, що варіюється від російської літератури XIX століття до безпосередності нинішньої війни в Україні, хоча він був опублікований до вторгнення Путіна", — додають члени журі.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок