Росія планує продати картину Айвазовського, яку викрали з Музейного фонду України після анексії Криму

Росія планує продати картину Айвазовського, яку викрали з Музейного фонду України після анексії Криму

Росія планує продати картину Айвазовського, яку викрали з Музейного фонду України після анексії Криму
Картина "Місячна ніч" Івана Айвазовського. MamedovGyunduz/Х

Росія планує виставити на аукціон картину Івана Айвазовського (Ованеса Айвазяна) "Місячна ніч", яку незаконно вивезли з Маріупольського краєзнавчого музею на територію тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомив експрокурор АР Крим Гюндуз Мамедов у соцмережі X.

"Місячна ніч" та 51 інша картина Айвазовського на момент анексії Криму експонувалися в Маріупольському краєзнавчому музеї. Виставка мала завершитися наприкінці травня 2014 року, але після окупації півострова керівництво Сімферопольського музею дало вказівку закрити її достроково. Так росіяни викрали 52 картини, які належать до Музейного фонду України.

Гюндуз Мамедов прокоментував, що у 2017 році Інтерпол оголосив вивезені картини в міжнародний розшук. Тож Росія порушує міжнародне право, зокрема Конвенцію ЮНЕСКО 1970 року.

Аукціон відбудеться 18 лютого в Москві. Картина Айвазовського стане головним лотом заходу. Її стартова ціна становить 100 мільйонів рублів ($1,09 млн), повідомляє російське державне медіа "РИА Новости".

Які ще пам'ятки Росія викрала з території України

У травні 2023 року росіяни вивезли до тимчасово окупованого Криму експонати із заповідника "Кам'яна могила" у Запорізькій області.

Також у травні 2023-го РФ вивезла золоті артефакти візантійського періоду із музею-заповідника "Херсонес Таврійський". У липні 2023-го Спілка архітекторів України та ЦНС писали, що росіяни продовжують вести незаконні розкопки на території Херсонесу та готуються вивезти із заповідника колекцію.

У червні 2023-го працівники Херсонського художнього музею імені О. Шовкуненка ідентифікували 50 вкрадених росіянами експонатів.

Юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна у серпні 2023 року казала, що Росія могла вивезти з України понад пів мільярда об'єктів культурної спадщини.

У жовтні 2023-го команда Linza agency розробила Музей вкраденого мистецтва — сайт, де збирають електронні копії українських пам'яток, які Росія вивезла чи знищила.

Що відомо про Івана Айвазовського

Іван Айвазовський (справжнє ім'я — Ованес Айвазян) — український художник-мариніст і баталіст вірменського походження. Він є автором понад 6 000 різних творів (картин, акварелей, малюнків тощо).

Народився 29 липня 1817 року у Феодосії (зараз — Автономна Республіка Крим).

Окрім слави художника, Айвазян відомий також як колекціонер, меценат, живописець Головного морського штабу, академік, професор, почесний член Імператорської академії мистецтв, академій мистецтв в Амстердамі, Римі, Парижі, Флоренції та Штутгарті.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок