Моє ім'я знали всі люди на майданчику: українська акторка Єлизавета Цілик про зйомки у серіалі "Один день" для Netflix

Моє ім'я знали всі люди на майданчику: українська акторка Єлизавета Цілик про зйомки у серіалі "Один день" для Netflix

Ексклюзивно
Моє ім'я знали всі люди на майданчику: українська акторка Єлизавета Цілик про зйомки у серіалі "Один день" для Netflix
8 січня на платформі Netflix вийшов британський серіал "Один день". В одному з епізодів з'являється українська акторка Єлизавета Цілик, відома своїми ролями в українських стрічках "Назавжди-Назавжди" та "Носоріг". Фото: Єлизавета Цілик/Instagram

8 січня на платформі Netflix вийшов британський серіал "Один день", який є новою адаптацією однойменного бестселера письменника Девіда Ніколлса (раніше глядачі вже могли бачити цю історію в екранізації з Енн Гетевей). В одному з епізодів з'являється українська акторка Єлизавета Цілик, відома своїми ролями в українських стрічках "Назавжди-Назавжди" та "Носоріг".

Журналістка Суспільне Культура Альона Шилова розпитала Єлизавету Цілик про зйомки у серіалі Netflix та як акторка потрапила на британські майданчики.

Моє ім’я знали всі люди на майданчику: українська акторка Єлизавета Цілик про зйомки у серіалі "Один День" для Netflix
Фото: Колаж Суспільне Культура

За словами Цілик, усе почалось тоді, коли українська кастинг-директорка Оля Любарова (яка працювала над такими фільмами як "Памфір") разом із Національним театром у Лондоні, Гільдією кастинг-директорів та кастинг-платформою Spotlight організувала для десятка українських акторів зустріч із відомими кастинг-директорами та агентами Британії.

"Оля знала, що в Лондон приїжджатимуть багато кіношників, тому вона, як завжди, всім намагалась допомогти знайти себе. Я знаю Олю вже кілька років, ми колись з нею працювали над декількома проєктами, тому я з впевненістю кажу, що вона — ніби фея, яка бездоганно виконує свою роботу, і при тому лишається дуже теплою доброю людиною, яка ніколи тебе не кине в скрутну хвилину", — розповідає Цілик.

Єлизавета Цілик також була запрошена на цю подію, де мала змогу прочитати монолог та трохи розказати про себе кастинг директорам. За словами акторки, наскільки їй відомо, частині українських акторів згодом запропонували підписати договір про співпрацю з акторськими агенціями, когось запросили на театральні проби. Цілик же надійшла пропозиція записати самопробу для "Одного дня".

"Я записала і відправила відео кастинг-директорці Рейчел Шерідан, і майже одразу почала отримувати листи від неї зі словами: «Лізо, твоя самопроба дуже хороша, нам дуже сподобалась твоя робота». Я спочатку це все списала на типову англійську ввічливість, але згодом вони мені дали зрозуміти, що їхній інтерес до мене справді щирий та унікальний. Далі я пройшла живі проби з режисером Люком Снелліном в офісі Spotlight, і він мене прийняв дуже тепло. Далі мене остаточно затвердили".

Цілик також розповідає, що до початку знімального дня їй на пошту протягом кількох тижнів писали голови департаментів зі словами "Лізо, ми раді вітати тебе в нашій команді".

"Мене настільки вразило те, що моє ім'я знали всі люди на майданчику, наскільки вони цінують кожного у своїй команді. Далі мене запросили на читку останніх серій серіалу разом з усіма акторами та практично усіма департаментами. Там були присутні всі — від художників з костюмів до виконавчих продюсерів Netflix. Для мене такий досвід був вперше. Далі були примірки з гриму та костюмів, підписання договору — і нарешті знімальний день. Практично весь день я провела з головним актором Лео Вудаллом, ми багато спілкувались, він розповів, що це теж його перший проєкт для Netflix".

За словами акторки, вона зовсім не відчувала мовної чи акторської прірви між собою та Вудаллом. Для Цілик цей процес був ознакою величезного професіоналізму, бо знімальний день проходив легко, кожен був на своєму місці й виконував свою роботу.

"Цей досвід мені показав різницю та схожість нашого і британського кіновиробництв. Звісно, у Netflix зовсім інші фінансові можливості, і я б знайшла моменти, де вони могли зекономити гроші, бо я зростала в таких умовах, коли ти маєш зробити фінальну картинку не завдяки, а всупереч усім нюансам."

Цілик також зауважує, що на британському проєкті над виробництвом працює набагато більше людей: у кожного голови департаменту є асистенти й асистенти асистентів, тому делегування та швидкість виконання завдань — на вищому рівні.

"Через це я і відчула оцю різницю в комунікації, бо в цьому проєкті було, може, з десяток людей, які мені казали, що я можу звернутись до них з будь-яким питанням і в будь-який час. Усі дедлайни мені були повідомлені задовго до, про кожну зміну в графіку мене повідомляли asapЗ англ. as soon as possible, тобто якомога швидше. Я розумію, чому це так, я багато вже чула і бачила, що європейці трохи інакше розпоряджаються своїм часом, вони можуть пробудувати плани на 3 роки вперед, тому про будь-яку зміну варто знати заздалегідь, щоб оця вся машина не зупинилась. Ми ж, українці, живемо ну може максимум на 2 місяці наперед, і то — якщо пощастить".

Зі схожостей акторка вказує на подібність кіношної школи — вона чесна, жива, цікава і розвивається. Цілик також зазначає, що в Україні так само є режисери та оператори, які вміють робити дуже "смачні кадри" і професійно виставляти сцени, тому багато хто з українців отримує нагороди або пропозиції співпраці за кордоном.

"Це круто, що от в таких великих проєктах нас, українців, помічають. Це дає нам шанс і надію, а виробникам західного кінематографу — нову палітру персонажів зі своєю глибиною, історією та мрією", — підсумовує Цілик.

Про серіал "Один день"

Серіал "Один день" це екранізація бестселера письменника Девіда Ніколаса. Сюжет серіалу розповідає історію двох молодих людей Емми (Амбіка Мод) та Декстера (Лео Вудалл), які проводять разом ніч після випускного. На ранок вони розстаються, але це лише початок історії. Вони знов побачаться через багато років.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок